Guvernul PSD visează la Justiția de pe vremea Rodicăi Stănoiu. Lista celor mai controversate propuneri lansată de Tudorel Toader

de Mircea Marian , 24 august 2017 - stire actualizata la ora 09:53, 24 august 2017
Guvernul PSD visează la Justiția de pe vremea Rodicăi Stănoiu. Lista celor mai controversate propuneri lansată de Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va modifica legile Justiţiei astfel încât preşedintele României să nu mai aibă dreptul de a numi conducerea Parchetului General şi pe cea a DNA, iar Inspecţia Judiciară să treacă sub controlul ministerului său.

Nu sunt singurele modificări controversate, preşedintele Klaus Iohannis afirmând că acesta este un atac împotriva statului de drept. Şi Parchetul General, condus de Augustin Lazăr a reacţionat dur la planurile guvernării PSD. 

Ce vrea Ministerul Justiției

Inspecţia Judiciară (IJ) trece la Ministerul Justiţiei pentru că „în multe ţări, IJ este la MJ (...) nu intră sub coordonarea - poate vor spune unii - să zicem sub conducerea factorului politic”. 

În Parchetul General va fi înfiinţată o direcţie nouă, pe lângă DNA şi DIICOT, care să facă urmărirea penală pentru faptele care îi vizează pe magistraţi. Până acum, -aceasta era competenţa DNA. 

Procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Statul se va îndrepta împotriva magistraţilor dovediţi că au comis erori judiciare. Erorile judiciare urmează să fie plătite iniţial de către stat, urmând ca Ministerul de Finanţe să se întoarcă împotriva magistraţilor dovediţi că au comis erori judiciare, pentru recuperarea pagubei. „Până acum, legea spunea că statul se poate îndrepta împotriva magistratului. Propunem să scoatem cuvântul poate”, a spus ministrul Justiţiei. 

Imediat după ce Tudorel Toader a anunţat acest modificări, a fost îndemnat de şeful său, premierul Mihai Tudose, să „comunice bine”. „E foarte important cât de bine comunicaţi şi cât de bine înţelege toată lumea, că, de când le-aţi prezentat, vă spun că la mine a ajuns că până diseară schimbăm tot”, a afirmat prim-ministrul. 

Inspecția Judiciară este singura entitate vizată care a întâmpinat cu entuziasm anunțul minstrului Justiției. „Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de CSM. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei”, s-a anun-ţat într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare. 

Această instituţie s-a mai aflat sub conducerea ministerului până în 2004, când a trecut la CSM. În perioada în care ministru al Justiţiei era Rodica Stănoiu, IJ avea reputaţia unui instrument de presiune asupra magistraţilor. 

În schimb, instituţia condusă de Augustin Lazăr a desfiinţat propunerile lui Toader. „Tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției)”, se arată într-un comunicat al Parchetului General. CSM s-a abţinut de la comentarii, întrucât nu consultase proiectul lui Toader. 

Iohannis: atac la statul de drept

Şeful statului a afirmat, într-un comunicat de presă, că justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului. “Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție (...) Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor”, a arătat Iohannis. 

Tot ieri, liderii PNL şi USR au discutat despre depunerea unei moţiuni simple pe tema legilor Justiţiei.  

Loading...

Comentarii

 • escobar

  24 august 2017 10:41

  a doua incercare=taiat e.e scurt O SECUNDA!!!!....deci Romania este SINGURUL STAT din UE care este supus Mecanismului de Control si Verificare=MCV pe JUSTITIE....Toader NU poate INVOCA alte sisteme de justitie,pentru ca DOAR in Romania CSAT a declarat "lupta anticoruptie" ca OBIECTIV DE SIGURANTA NATIONALA....a te reintoarce si a REINSTALA "VECHEA ORGANIZARE A JUSTITIEI",cea care a dus la "dezastrul national",cred ca e de "domeniul penalului"!!!....1in fata Presedintelui min.justitiei depune JURAMANT si chiar este "instalat" prin semnatura sa....sa spui ca NU e competent in numirea sefilor parchetelor e de "gaga"...2toti "latraii de la haznaleTV" au "contestat" faptul ca sefa DNA poate avea doua mandate de TREI ANI,ceea ce e prea mult...Toader ce face? MARESTE cu 25 procente MANDATUL de la 3 la 4 ani !?...3INSPECTIA JUDICIARA este actualmente supusa unui CONTROL COLECTIV al CSM...Toader vrea "schimbarea" respectiv SUBORDONAREA direct la O SINGURA PERSOANA POLITICA=ministrul justitiei....mai mult IJ sa fie si INDEPENDENTA de CSM,adica o "instanta speciala" lucru interzis = NECONSTITUTIONAL...se uita ca doi min.de justitie Babiuc si "liberalul cu posta" au fost CONDAMNATI PENAL....pai un "nou minal justitiei PENAL" mai poate fi cercetat de o "entitate" SUBORDONATA LUI !!....4"eforturile penalilor" de a ELIMINA "abuzul in serviciu" TOTAL sau chiar PARTIAL prin introducerea unui "prag" SUB care esti "curat ca lacrima" si-a gasit in sfarsit "efectul invers"....Toader il INTRODUCE OBLIGATORIU prin eliminarea sintagmei "POATE"...astfel "el" introduce "RASPUNDEREA PATRIMONIALA" a judecatorilor si procurorilor pentru "eroari judiciare DOVEDITE"...se pune intrebarea de catre cine si in ce CUANTUM....mai poate avea magistratul CONSTIINTA LIBERA?!....si daca in trei instante consecutive judecatorii dau sentinte DIFERITE sau in cadrul aceleiasi sentinte unii judecatori dau un verdict iar alti INVERS UNII "raspund patrimonial,iar altii NU"....sau cum RASPUND cei VINOVATI pentru PRESCRIEREA faptelor penale,NELUCRARE,SUP sau NUP "reluate" si soldate cu condamnari ca in cazul lui BecaliBabiuc.....si daca tot functioneaza in TOATE JUSTITIILE din lume "principiul simetriei",ce se intampla cu "ADVERSARUL" din instanta de judecata a procurorului,respectiv cu AVOCATUL,in sarcina caruie se pot "retine" aceleasi,daca NU mai multe "pagube patrimoniale aduse STATULUI"=BLOCARI ale justitiei,tergiversari multiple pana la prescrierea faptelor etc.....sunt doar cateva "motive" de "meditatie" pentru Toader care "ULTRAPREOCUPAT DE SIPA" NU a mai dat nici un raspuns,in schimb a "preluat constiincios" de la "creatoarea SIPA" TOATE aceste "propuneri" de "INGENUNCHERE A JUSTITIEI" si asa "batjocorita" ZILNIC de PENALII SI HOTII care au facut din acest popor cel mai SARAC din UE si pe locul UNU la "emigrare economica" !!!!

  raspunde comentariului
 • joja

  24 august 2017 9:35

  Clasa politica actuala si fosta trebuie sa dispara de pe fata pamantului. Pupincuristi ca n tara asta nu cred sa existe undeva.

  raspunde comentariului
 • Christian Carlos

  24 august 2017 9:22

  Aveti nevoie de un imprumut pentru a incepe afacerea sau pentru a va plati facturile si o finantare corporativa pentru bunuri imobiliare si orice fel de finantare de afaceri. Aplicati acum la? Christianfinance11gmail.com De asemenea, ofer credite persoanelor fizice, Firmelor si corporatiilor La rata dobânzii de 3. Îți dau împrumut unor persoane serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați să contactezi acest e-mail Christianfinance11gmail.com

  raspunde comentariului
 • ghiocel trandafir poanta

  24 august 2017 9:08

  la ce sa te astepti de la organul pcr. nu vedeti ce fata de comunist sadea are?

  raspunde comentariului
 • Andrei

  24 august 2017 8:29

  Acest Toader arata om primitiv si e primitiv. Iar o luam de la cap, iesim in strada cu miile, cerem caderea guvernului pentru ca acesti corupti distrug tara. Nu a invatat lectia prostul asta?

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design