5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportFlorin Iordache inițiază un nou proiect controversat: Cine ar mai putea beneficia...

Florin Iordache inițiază un nou proiect controversat: Cine ar mai putea beneficia de pensii speciale

Funcționarii din cadrul AEP vor beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect inițiat de deputatul PSD Florin Iordache. Un statut asemănător au și funcționarii CCR, și cei ai Consiliului Legislativ.      

Personalul de specialitate din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) va beneficia de același statut cu funcționarii publici parlamentari în ceea ce privește calcularea pensiilor, menționează un proiect aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Proiectul a primit raport favorabil din partea Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, deși Guvernul Grindeanu propusese respingerea acestuia. Inițiativa s-a aflat, inițial, pe ordinea de zi a ședinței de vot final de săptămâna aceasta, dar a fost amânat. Proiectul a fost inițiat de șase deputați PSD, printre care Florin Iordache. De aceleași drepturi beneficiază deja angajații Curții Constituționale (CCR) și cei ai Consiliului Legislativ.



Pensiile funcționarilor publici parlamentari nu sunt calculate pe baza contribuției la asigurările sociale, ci în funcțiile de veniturile realizate în ultimul an de activitate. La împlinirea vârstei de pensionare,  funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Pensia acordată nu poate depăși nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum și indemnizația de conducere și salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcției deținute sau al funcției asimilate, după caz.

Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul, fără a depăși venitul brut avut la data pensionării. Pensiile de serviciu se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază de care beneficiază funcțio-narul public parlamentar aflat în activitate, cu același nivel de salarizare și pe aceeași funcție publică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.



Umăr la umăr cu femeile de serviciu

În 2015, tot la inițiativa lui Florin Iordache, PSD a modificat Legea privind statutul funcționarului public parlamentar (7/2006), introducând pensii speciale pentru angajații Legislativului. În lege a fost introdus un articol care permite ca nu doar consilierii și experții parlamentari să primească pensie specială, ci și șoferii, personalul de la curățenie sau ghizii din Palatul Parlamentului. Astfel, acest drept a fost extins către personalul „care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire“.

Fostul deputat PNL Andreea Paul a arătat că sunt 691 de beneficiari ai acestei legi, iar aceștia au pensie mai mare decât un medic sau un profesor. „Din cei 691 de angajați parlamentari care primesc pensii speciale, să nu rămâneți, vă rog, paralizați mental, dar femeile de serviciu și șoferii care au lucrat sau lucrea-ză la Parlament primesc pensii speciale, mai mari decât pensiile unui profesor sau medic “, a scris Paul, pe site-ul ONG-ului INACO.

În acest proiect de lege a fost introdus și un articol potrivit căruia funcționarii Curții Constituționale și ai Consiliului Legislativ beneficiază de aceleași drepturi ca funcționarii parlamentari. Articolul a trecut neobservat, rămânând în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis (215/2015). Acum, în noul proiect al  PSD se menționează că, „urmare a unei omisiuni, personalul din cadrul Autorității Electorale Permanente nu a fost menționat în cadrul acestor prevederi”.



Inițiatorii invocă faptul că funcționarii AEP au același statut cu cei din Legislativ, potrivit legii AEP. În aceste condiții, omisiunea personalului din cadrul AEP -contravine legii de funcționare, fapt care ”trebuie eliminat” pentru a evita ”situații care pot duce chiar la blocarea activității acestei instituții”.  

Promisiunile PSD

Inițiativa PSD vine în contradicție cu promisiunile liderilor acestui partid privind restrângerea categoriilor care -beneficiază de pensii speciale.

Florin Iordache a susținut că nu s-a gândit la femeile de serviciu sau la șoferii din Parlament când a propus prevederea privind pensiile speciale, dar că discrepanțele apărute vor fi modificate în noua sesiune parlamentară, printr-o nouă lege a pensiilor.



 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă