14.8 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSportProgramul de apărare PESCO al UE, analizat, marți, în şedinţa CSAT

Programul de apărare PESCO al UE, analizat, marți, în şedinţa CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va întruni, marţi, începând cu ora 14:00, potrivit agendei președintelui Iohannis. Purtătoarea de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a precizat că în cadrul ședinței vor fi discutate aplicarea cooperării structurate permanente (PESCO) şi efectele sale asupra României.

”Va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicaţii pentru România. Având în vedere importanţa acestui subiect pentru Uniunea Europeană şi în special pentru România, preşedintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuţie în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluţiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum şi decizia politică privind posibila implicare a ţării noastre în formatul cooperării structurate permanente”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

De altfel, şedinţa CSAT are loc cu două zile înainte de reuniunea Consiliului European, care se va desfăşura la Bruxelles şi pe a cărui agendă figurează şi chestiuni legate de apărarea comună. ”UE prin membrii săi doreşte să devină mai puternică în domeniul apărării, dar în niciun caz asta nu înseamnă că vrem să dezvoltăm ceva concurent sau paralel cu NATO", spunea Klaus Iohannis, pe 9 octombrie.

Preşedintele a precizat că programele UE sunt întotdeauna complementare cu cele ale NATO. "Nu există intenţia unei alternative europene pentru NATO, există intenţia unei Uniuni Europene mai puternice şi în cadrul NATO", a spus Iohannis.

Precedenta întrunire a CSAT a avut loc pe 14 septembrie când a aprobat Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă, având ca obiectiv ”dezvoltarea şi consolidarea cadrului de cooperare şi coordonare a acţiunilor autorităţilor române”. ”Obiectivul Strategiei este dezvoltarea şi consolidarea cadrului de cooperare şi coordonare a acţiunilor autorităţilor române, precum şi a mecanismelor şi instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea şi combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere în masă şi a vectorilor purtători”, preciza Administraţia Prezidenţială.

Tot atunci, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale MApN şi a numărului total de posturi, documentul fiind necesar pentru ”contracararea riscurilor la adresa României”.

Cele mai citite

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale, mai rapid și eficient, a...

Protest împotriva realegerii lui Vladimir Putin

Mii de persoane s-au prezentat duminică la secțiile de votare din Rusia pentru a participa la un protest politic pașnic, dar simbolic, împotriva realegerii...

BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită. Alianța era necesară pentru ca USR, PMP și Forța Dreptei să candideze împreună

Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită (USR, Forța Dreptei și PMP), în urma unei reclamații pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă