Angela Merkel: Germania recunoaște eforturile ANTICORUPȚIE ale Guvernului României

de Avram Eliza, Mihai Diac , 07 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 19:54, 07 ianuarie 2016
Angela Merkel: Germania recunoaște eforturile ANTICORUPȚIE ale Guvernului României

UPDATE 14.45: Cancelarul Angela Merkel a declarat la conferința de presă, după întâlnirea bilaterală cu premierul Cioloș, că Germania recunoaște eforturile Guvernului României pentru combaterea corupției, dar așteaptă și raportul Comisiei Europene pe această temă pentru a se pronunța în legătură cu aderarea la spațiul Schengen.

"Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate şi cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulaţie în cadrul graniţelor Schengen. (...) Schengen este un instrument de creştere economică şi este apreciat de cetăţenii europeni, şi de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat şi bineînţeles să dăm posibilitatea acestor ţări care nu fac parte din spaţiu să devină membu Schengen. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere la spaţiul Schengen", a declarat Merkel.

Cancelarul german a spus că există motive întemeiate să fie păstrată libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sunt parte a acordului Schengen.

UPDATE 14.00: Vizita în Germania a premierului Dacian Cioloş a început. Șeful Guvernului României discută joi, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, despre întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv migrația și politica externă a UE.

Vizita în Germania începe cu ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare a prim-ministrului Cioloș la sediul Cancelariei Federale, la ora 13:30 (ora României) şi continuă cu o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel, urmată de un prânz de lucru și de o conferință de presă comună la 14:45 (ora României), conform unui comunicat al Guvernului. 

Pe agenda oficială, premierul are programată o întrevedere cu reprezentanții grupului parlamentar de prietenie germano-român din Bundestag şi la 17:40 se va întâlni cu Stanislav Tillich, președintele Bundesrat.

Vizita oficială a lui Cioloş se va încheia după o întrevedere, programată la ora 19:00 (ora României) cu reprezentanți ai diasporei din Germania, la sediul ambasadei României la Berlin.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, scopul vizitei este întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenția Consiliului European desfășurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migrația și politica externă a Uniunii Europene. Deplasarea oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relaţiile economice și a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri.

Din delegația oficială condusă de premierul Dacian Cioloș fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi şeful Cancelariei primului-ministru Dragoş Tudorache.

Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din comerţul exterior al ţării noastre. Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10% în cursul ultimilor 6 ani. În 2014 s-a atins nivelul record de 21,3 miliarde euro (din care exportul românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german 11,2 miliarde euro). Potrivit datelor statistice ale BNR din 30.09.2015, Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească (cca. 7 miliarde euro).

Comentarii

 • de bruxell

  12 ianuarie 2016 0:47

  este o chestie care ma shicaneaza foarte tare ca roman ! Germania recunoaste... Dar cine este aceasta baba merkel, si de ce ar trebui sa recunoasca germania ceva ? daca ne uitam in istorie germania a fost acea care a provocat dezastre in Europa si provoaca si acum prin incompatibilitatea unei babe care vrea voturile arabilor importati si care nici in ruptul capului nu vrea sa piarda in numar din populatie peste 25 de ani facand apel la arabime care se multiplica rapid. Problema germaniei e ca a inceput sa supere foarte multe tari si nu prea va mai avea suprematie priri in UE daca luam in consideratie ca franta e acum liberala si coiul ala de president e pe duca. Germania nu mai va face jocurile in momentul cand italia, spania si tarile visegrad la care Romania ar trebui sa adere foarte repede vor prelua sefia in uE ! Merkel nu e decat produsul comunistilor din DDR !

  raspunde comentariului
 • Kurt Roth

  08 ianuarie 2016 15:30
 • Cico

  08 ianuarie 2016 12:45

  Eforturile guvernului si ale justitiei, clasarea dosarelor revolutiei si mineriadelor, achitarea dupa 8 ani de procese a lui Oprisan, secretizarea dosarului Adrian Severin, secretizarea executarii lui Voiculescu, pedepse de rasul curcilor pentru furturi de miliarde, mai vreti?

  raspunde comentariului
 • Cand pleaca KGB ul din Parlamentul al Romaniei ?

  08 ianuarie 2016 9:58

  Germania a legat intrarea Romaniei in spatiul Schengen de PROBLEMA SUPER CORUPTIEI PSD-ALDE !ATENTIE 10.200 Dosare pe ROL la D.N.A nu arata ca Romania a depasit PROBLEMA SUPER CORUPTIEI .40.000 de Dosare nesolutionate la ANRP dovedesc faptul ca dupa 26 de ani furtul imobiliar PCR mai continua in toata Tara. Clasarea Dosarului Revolutiei precum neurmarirea PENALEa durat 26 de ani si efortul CEDO a lui Ion KGB Iliescu pentru crima Mineriadelor , crima in care a fost din nou instalat REGIMUL COMUNIST KGB , ne arata cat de departe mai este Romania asa ca si Moldova sub controlul Moscovei .Guvernul Ciolos si Presedintele Klaus W. JohannisGarantul Statului de Drept ,ales de Popor iesind pe Starda , si nu de Partide Comuniste PSD-ALDEfinantate de Moscova represinta singura garantie pentru un Stat de Drept recunoscut de UE-SUAGERMANIA care combate CORUPTIA si infiltratia KGB in Parlamentul al Romaniei .Romania are un viitor ! SUPER CORUPTIA KGB NU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • desperados

  07 ianuarie 2016 22:03

  Merkel o tzigara fumata. Nu o sa mai auziti de chistoace.

  raspunde comentariului
 • NU VREM SCHENGEN! ! ! NU VREM HARABI ! ! !

  07 ianuarie 2016 19:07

  Nu vrem harabi de la baba-merkel ! DE LA NOI SA IMPORTE GERMANIA SI NU INVERS . NU VREM PRODUSE GERMANE ! CINE CUMPARA DE LA NEMTI AJUTA PE TERORISTI CARE AU PUTEREA IN GERMANIA ! ! GERMANIA ESTE O TARA EXTREM DE CORUPTA SI INCEARCA SA FACA "UE" MANUSA PENTRU ECONOMIA LOR - SA SE POTRIVEASCA "UE" NUMAI PENTRU ECONOMIA LOR CA SA EXPORTE SI SA MINJEASCA LUMEA CU PRODUSELE LOR MANIPULATE - VEZI VW-DISEL IN USA . numai cu Nato si USA putem coopera - nici o data cu nemtii care sunt niste tilhari la drumul mare!

  raspunde comentariului
 • nu si nu

  07 ianuarie 2016 18:58

  Schengen va fi refuzat de majoritatea romanilor cata vreme peste 50 la suta din politicieni si cetateni traiesc in ilegalitate pile, spagi, minciuni, hotii, coterii etc .

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  07 ianuarie 2016 18:50

  Gargara ieftina. Schengen la Sfantu Asteapta. Mai curand Frau Angelika ne va plasa ceva refugiati. De unflat ar mai fi Portul Constanta, CEC si eventual CFR. Se va ocupa Herr Praesindent nach der Urlaub im Florida.

  raspunde comentariului
 • Marius

  07 ianuarie 2016 17:35

  Adica noi am mers acolo pentru un os si ea ne mangaie pe crestet... Bun asa!

  raspunde comentariului
 • ? ...Merkel, du-te și te culcă, că ești beată și te iau musulmanii tăi la pocit !

  07 ianuarie 2016 17:31

  Ce-are a face guvernul lui Cioloș cu Anti-corupția ? ...dar ce-are a face cu ORICE ?

  raspunde comentariului
 • gigi pietonu'

  07 ianuarie 2016 17:11

  Parca Justitia era independenta! Sau anticoruptia nu tine de justitie!

  raspunde comentariului
 • Rodica

  07 ianuarie 2016 17:03
 • O parere

  07 ianuarie 2016 16:32

  D-na Merkel, ati afirmat ca recunoasteti "eforturile ANTICORUPȚIE ale Guvernului României". Cu siguranta stiti ca nu guvernul face eforturile, ci justitia DNA, Parchet, judecatori, etc.. O persoana atat de informata ca dvs. nu cred ca poate face o greseala ca aceasta. Consider ca in mod intentionat ati distorsionat adevarul despre situatia din Romania. Incercati sa negociati aderarea la Schengen cu guv. Romaniei in schimbul .... a ceva ce noua nu ne convine.La cat de mult ne-ati "zugravit" pe noi romanii, acum imi "flutura steagul" legat de faptul ca voi recunoasteti "eforturile ANTICORUPȚIE ale Guvernului României".

  raspunde comentariului
 • Sergiu

  07 ianuarie 2016 16:29

  Nu intra România in nici un Schengen....ne amagesc ca sa primim arabi si apoi gata. Auzi tu cine da lectzii de coruptzie...Germania care nu-si mai respecta poporul...care isi ofera femeile la sirieni. Sa ne mai lase si in pace. Klaus e plecat in vacantze...Merkel e dusa cu capu am vazut valoarea germana care este. Plus ca in istorie au facut dezastre deci nu ma mai mira nimic!

  raspunde comentariului
 • Bla, bla, bla...

  07 ianuarie 2016 11:38

  Nu ocoliti tinta, Merkel nu e investitor si nici purtatorul lor de cuvant.

  raspunde comentariului
 • escobar

  07 ianuarie 2016 9:57

  ar trebui "lamuriti" si o serie de "dobitoci" in mare parte de la MP,care la TV "condamna" faptul ca guvernul a platit firmei lui Tiriac 23 MII euro pentru inchirierea avionului in regim taxi folosit de Ciolos pt deplasarea in Germania....un calcul simplu-o SUTA de deplasari intr-un anaberant pt. ca ar trebui sa calatoreasca din trei in trei zile ar costa STATUL roman 2,3 milioane euro....in urma cu un an sau doi,cheltuielile TAROM raportate la numarul de turisti transportatisi atentie cursa simpla nu dus-intors au dat o valoare de 35 MII europersoanacursa.....acum e "liber" la comparatiicalculedemonstratii......sa vedem care e "VARIANTA OPTIMA" sau mai exact cea mai IEFTINA pt. "SATSFACEREA POPULISTILOR",in general cu o "doza apreciabila de prostie" dar si un "impuls launtric" de a o EXPRIMA si a o FACE CUNOSCUTA!!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design