10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPlatforma România 100: Guvernul PSD - ALDE vrea să blocheze accesul cetățenilor...

Platforma România 100: Guvernul PSD – ALDE vrea să blocheze accesul cetățenilor la informațiile privind tăierile de lemn din pădurile României

Guvernul PSD-ALDE face pași rapizi spre eliminarea accesului public la aplicațiile mobile și la portalul ”Inspectorul Pădurii”, sisteme de monitorizare și control în timp real al tăierilor și transportului de masă lemnoasă, informează un comunicat transmis miercuri de Platforma România 100.

Aplicațiile și sistemul de monitorizare au fost realizate sau îmbunătățite în perioada Guvernului Cioloș. Marți, ministrul PSD al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, anunțase că ar exista nereguli în atribuirea acestor contracte.

"Guvernul PSD-ALDE a făcut primele demersuri pentru limitarea accesului public la informații esențiale legate de ceea ce se întâmplă în pădurile României. Tăierea, transportul și vânzarea lemnului din pădurile României se vor face netransparent și fără ca cetățenii să aibă posibilitatea de a monitoriza și interoga legalitatea", avertizează Platforma România 100.

Inspectorul Pădurii este o aplicație de mobil și portal web, utilizată ca instrument online de interogare a legalităţii tăierii și comercializării de masă lemnoasă aflat la dispoziţia oricărui cetăţean care doreşte să se implice în monitorizarea exploatării pădurilor şi a transportului materialului lemnos.

După lansarea din 2016, aplicația mobilă a atins imediat un număr record de 60.000 de descărcări iar cetățenii au făcut peste 1 milion de interogări în baza de date SUMAL pentru a verifica dacă anumite transporturi de masă lemnoasă sunt sau nu ilegale.Transporturile care nu apăreau în baza de date au fost reclamate la 112 și verificate de poliție.

În noiembrie 2016 s-a lansat prima variantă a portalului web Inspectorul Pădurii care permitea verificarea rapidă a tăierilor în parcurile naționale și naturale, în zonele unde acest lucru este interzis sau în posibile păduri virgine. Datele trebuiau completate până la începutul lunii iulie 2017 pentru a se putea verifica legalitatea oricărei exploatări de masă lemnoasă, indiferent de proprietar.  

Portalul web este acum în pericol de a fi oprit de către actualul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, care contestă legalitatea proiectului din 2016. Ministrul Doina Pană declarase marți că îmbunătățirea platformelor de monitorizare nu a fost realizată în mod legal și că toate demersurile făcute anul trecut pentru îmbunătățirea transparenței și trasabilității în ce privește exploatările forestiere, transportul lemnului și gestionarea depozitelor de materiale lemnoase sunt bazate pe un contract pe care ministerul nu îl va plăti dezvoltatorului.

Platforma România 100 subliniază însă că același minister "a făcut deja recepția parțială a contractului în 2017, respectiv a mecanismelor deja testate și funcționale", întrucât "contractul de dezvoltare IT, încheiat în 2016, nu are nicio problemă legală, a trecut prin toate filtrele de verificare ale fostului Minister al Mediului Apelor și Pădurilor și a fost făcut cu contribuția și sub atenta supraveghere a specialiștilor Direcției Generale de Păduri și cu avizele juriștilor. Mai mult decât atât, contractul nu a fost semnat decât după verificarea legalității atribuirii directe de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, iar ministrul Doina Pană poate verifica simplu documentele aflate în minister. De asemenea, guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a recunoscut, într-o notă de fundamentare pentru amânarea termenului de intrare în vigoare a HG 1004/2016, că produsele livrate de dezvoltator, în baza contractului acum contestat, erau recepționate de către Ministerul Apelor și Pădurilor încă din luna aprilie".

"Graba cu careministrul Doina Pană denunță unilateral încetarea acestui contract de dezvoltare pentru aplicații esențiale de monitorizare a tăierilor ilegale de păduri arată faptul că Guvernul PSD-ALDE face totul pentru a opri funcționarea acestor sisteme cât mai repede și, din păcate, se folosește de argumente false. În acest fel, în foarte scurt timp tăierea, transportul și vânzarea lemnului din pădurile României se va face netransparent și fără ca cetățenii să aibă posibilitatea de a interoga legalitatea", susține ministrul Doina Pană.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă