16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportDoina Gradea, președinte interimar al Televiziunii Române: Sunt profesionistă, o spun fără...

Doina Gradea, președinte interimar al Televiziunii Române: Sunt profesionistă, o spun fără modestie

UPDATE 17.15: Directorul general interimar al TVR, Doina Gradea, a precizat, miercuri, după ce a fost votată de plenul reunit în această funcţie, că nu îi place faptul că jurnaliştii de la Televiziunea publică exprimă opinii politice în mediul online, ea apreciind că aceştia trebuie să fie imparţiali.

Întrebată ce nu îi nu place la TVR, în acest moment, Gradea a răspuns: „Nu-mi place că oamenii, colegii din TVR, au opinii politice de o parte sau de alta. Noi trebuie să fim imparţiali, ca jurnalişti, toţi jurnaliştii, dar în special cei de la Televiziunea publică”.

„Asta nu e reflectat pe post. Consider că ştirile de la TVR sunt cele mai corecte, îmi plac ştirile de la TVR, dar opţiunile pe care le exprimă în mediul online fac parte din statutul jurnalistului TVR şi atunci, personal, nu sunt de acord ca jurnaliştii, oriunde ar lucra, să îşi exprime poziţia politică. Ei trebuie să fie imparţiali”, a adăugat Gradea, care a precizat că ea nu are nicio legătură cu politicul, dimpotrivă. Sunt un profesionist, o spun fără modestie”, a subliniat Gradea.

Ea a menţionat că ar dori să nu mai existe emisiuni cu rating zero difuzate de TVR.

„Nu aş vrea să decid eliminarea lor până când nu identificăm care sunt problemele cu acele emisiuni. Sunt emisiuni care au rating foarte scăzut, aproape de zero, şi asta nu trebuie să se mai întâmple. Când ai rating aproape de zero înseamnă că nu se uită nimeni la tine, sau eventual doar membrii familiei”, a mai spus Gradea.

UPDATE 15,00: Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu majoritate, fiind contabilizate 24 de voturi „împotrivă”, numirea Doinei Gradea în funcţia de preşedinte director interimar al TVR, informează Mediafax.


UPDATE 13,30: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au validat-o miercuri, cu majoritate de voturi, pe Doina Gradea în funcția de președinte – director general interimar al Societății Române de Televiziune.

Doina Gradea era membru al CA al SRTv.

Parlamentarii USR au părăsit sala la audieri.

"Am început activitatea mea în 1992 ca reporter la Agenția de presă Mediafax. (…) Ulterior, am fost asistenta președintelui MediaPro. (…) În anul 2004 am ales să mă ocup de un proiect foarte special Pro Tv Internațional, pe care l-am condus până în 2014. În cei 10 ani cât m-am ocupat de Pro Tv Internațional, un canal început de la zero, acesta a devenit canal etnic numărul 2 din Europa după Rusia. Anul trecut, am fost numită membru titular în CA, unde am fost până astăzi și m-am ocupat și de proiectul canalului de sport, de proiecte online. (…) Am vrut să întorc tot ce am primit ca experiență și vreau să contribui la ridicarea SRTv prin experiența pe care am dobândit-o. (…) Vorbim de un mandat care este limitat din punct de vedere legal, nu pot fi făcute foarte multe lucruri până la desemnarea unui CA, dar cred că pot, împreună cu colegii, să contribuim la folosirea mai eficientă, optimă a resurselor de care beneficiază SRTv", a declarat Doina Gradea, la audieri, precizând că a fost și vicepreședinte al Fundației Pro.

Președintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, a spus că se dorește ca Televiziunea Română să revină acolo unde i-a fost locul.

"Așteptările noastre nu sunt deloc mici. Ne dorim ca Televiziunea Română să revină acolo unde i-a fost locul, la o audiență rezonabilă. (…) Am speranța că mandatul dvs. de interimar va duce TVR-ul pe un făgaș de normalitate", a menționat Radu Preda.

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a arătat că, în opinia sa, Doina Gradea este o profesionistă, iar aceasta va trebui să stopeze, printre altele, pierderile financiare cu care se confruntă instituția.

"Înțeleg că SRTv, de la începutul anului până astăzi, are o datorie de 40 și ceva de milioane de lei. (…) Dacă nu veți stopa aceste scurgeri de bani s-ar putea să asistăm la o situația nedorită de noi. (…) S-ar putea ca dvs să fiți pusă în situația să luați niște decizii nu tocmai populare. (…) Suntem puși în situația în care pe picior, pe repede înainte, luăm decizii în legătură cu o instituție foarte importantă a statului român", a spus Știrbu.


UPDATE 13.01: Surse RL afirmă că, de fapt, vizată de respingerea raportului de activitate nu este Irina Radu, ci Consiliul de Administrație al TVR. După demisia reprezentantului Guvernului, în acest organism ar fi intervenit un blocaj, după ce membrii rămași s-au împărțit în două tabere de câte șase. În prezent, PSD are trei membri, iar ALDE doar 1. Doi membri sunt de la PNL, iar câte unul sunt de la UDMR, PMP, minorități și președinție. De asemenea, salariații au doi reprezentanți în CA al TVR.

Prin această manevră politică, s-ar dori numirea unor noi membri ai CA, care să corespundă intereselor coaliției de guvernare PSD-ALDE. 


12.45: Irina Radu, preşedintele director-general al Societăţii române de televiziune (SRTV), demisă din funcţie, miercuri, după ce raportul de activitate al televiziunii publice a fost respins de plenul reunit al Parlamentului, a declarat, pentru News.ro, că nu ştie ce a motivat această respingere, întrucât nu a primit explicaţii.


12.00: Comisiile de Cultură ale celor două Camere se vor reuni, după votul de respingere al Raportului, pentru a o audia pe Doina Gradea, propusă director interimar al TVR, au precizat surse politice citate de Mediafax.


Doina Gradea a fost director al postului Pro TV Internațional. Anterior,  Doina Gradea a fost unul dintre membrii fondatori ai grupului Media Pro iar din anul 1995 a fost asistenta personală a lui Adrian Sârbu.

Plenul Parlamentului a respins, miercuri, raportul de activitate al TVR pentru anul 2016, ceea ce înseamnă că întreaga conducere a Televiziunii naționale este demisă.

Demiterea se aplică inclusiv Irinei Radu, care era președinte director general al TVR.

Raportul de activitate al SRTV pe 2016 a fost respins, miercuri, de plenul reunit, cu 203 voturilor „împotrivă” şi 74 de voturi „pentru”, fapt care a atras după sine demiterea Consiliului de Administraţie.

Parlamentarii din cadrul celor două Comisii de Cultură, din Senat și Camera Deputaților. urmează să audieze candidații pentru funcția de director general interimar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă