37.7 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSportParlamentarii au revenit la obiceiul de a bloca anchetele

Parlamentarii au revenit la obiceiul de a bloca anchetele

În luările de poziție de după alegeri, politicienii au încercat să se arate sensibili la mesajele primite de la opinia publică. Ieri, însă, un deputat a scăpat de arestare cu ajutorul colegilor.

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu (PDL) nu a întrunit numărul de voturi pentru aprobare, surse parlamentare indicând anterior, după un rezultat neoficial, că solicitarea fusese aprobată. Astfel, potrivit primelor informații, în favoarea arestării ar fi votat 151 de parlamentari, în condițiile în care erau necesare 147 voturi, adică majoritatea din cei 292 de deputați prezenți. Însă, potrivit rezultatului oficial, anunțat după renumărarea voturilor, doar 146 din voturile valabil exprimate au fost “pentru” şi 101 “împotrivă”. Nouă voturi au fost declarate nule. În aceste condiții, arestarea nu a fost aprobată, lipsind un singur vot.

Parlamentarii PNL și PDL au votat cu bilele la vedere și au acuzat PSD că ar fi blocat arestarea acționând “pervers”. De asemenea, grupul PDL a anunțat că va cere Biroului Permanent reluarea votului. Teodorescu provine din vechiul PDL care a fuzionat cu PNL, dar cele două partide au încă grupuri parlamentare separate. Liderii PDL i-au cerut lui Teodorescu să demisioneze din partid pentru a nu afecta imaginea formațiunii.

Fără posibilitatea de a-l aresta, procurorii au recurs la alte măsuri. Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA şi are interdicţie de a părăsi ţara. Anchetatorii l-au chemat ieri pe deputat la DNA pentru a-i aduce la cunoştinţă noile măsuri şi i-au atras atenţia că în timpul controlului judiciar trebuie să respecte mai multe obligaţii, altfel ar putea fi arestat preventiv sau arestat la domiciliu. Teodorescu este acuzat de abuz în serviciu, fiind implicat în dosarul fostului şef al DIICOT Alina Bica, privind despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală.

UDMR face plângeri la ambasade

Anterior, plenul Camerei a aprobat cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila, fiind înregistrate 171 de voturi în favoarea solicitării şi 111 “împotrivă”. Rezultatul ședinței de ieri a încins spiritele printre deputații UDMR. “Mi se pare că s-a făcut deosebire între cei doi colegi ai noştri (Marko Attila şi Cătălin Teodorescu, n.r.) cu privire la diferenţa dintre ei. Nu pot să spun decât că, probabil, s-a luat în considerare etnia maghiară a colegului Marko Atilla, ceea ce este foarte grav şi eu personal o să semnalez la ambasade această problemă”, a spus deputatul UDMR Mate Andras-Levente.

Întrebat dacă apreciază că votul Camerei a fost un vot pe criterii etnice, Mate Andras-Levente a răspuns: ”Păi nu văd deosebirea dintre cei doi deputaţi, în afară de etnie”. ”Fiecare are un mandat de deputat, unul e maghiar, celălalt e român. Nu văd altă diferenţă, pentru că au fost membri în aceeaşi comisie”, a spus Mate Andras-Levente. El a arătat că a fost contactat deja de ”anumite” ambasade.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

George Simion, la Parchetul General: Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA

Liderul AUR a arătat că nu are ”nicio calitate şi nu s-a pronunţat numele său, dar s-a dat către presă că el ar fi...

După Radu Mazăre, Alexandru Mazăre scapă și el de închisoare. “Admite propunerea de liberare condiţionată”

Familia Mazăre se reunește. După Radu Mazăre, și Alexandru Mazăre scapă de închisoare. Judecătoria Medgidia a decis joi să admită propunerea de eliberare condiționată a...

Rusia și Ucraina s-au lovit reciproc cu drone

Rusia a atacat joi cu drone şi rachete infrastructura energetică în mai multe locuri din Ucraina, a comunicat ministerul energiei de la Kiev. Informaţiile preluate...
Ultima oră
Pe aceeași temă