13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportNegocieri între PSD și ALDE: Fostul ministru al Culturii în Guvernul Ponta,...

Negocieri între PSD și ALDE: Fostul ministru al Culturii în Guvernul Ponta, Daniel Barbu, favorit la AEP. Un fost consilier al lui Ponta, Cristian Socol, al cărui nume a apărut în dosarul lui Hrebenciuc, preferat la BNR

Daniel Barbu ar putea deveni președintele AEP, iar Cristian Socol ar putea deveni viceguvernator al BNR, potrivit negocierilor dintre PSD și ALDE. Coaliția majoritară caută și un nou ministru al Energiei.
 
Liderii coaliției majoritate poartă negocieri pentru ocuparea unor funcții rămase vacante în instituții din subordinea Parlamentului dar și despre „restanțele” rămase după recent remaniere guvernamentală.
 
Astfel, una din pozițiile cheie care trebuie ocupată în următoarea perioadă este cea de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). Pentru acest post este favorit Daniel Barbu (ALDE) afirmă surse din coaliția guvernamentală. Daniel Barbu, care nu a prins un nou mandat de parlamentar, este sprijinit de Călin Popescu Tăriceanu, dar este agreat și de liderul PSD Liviu Dragnea. Fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta, Daniel Barbu a fost printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a declanșat protestele față de mineritul cu cianuri. Ulterior, Ordinul Arhitecților din România și mai multe ONG-uri i-au cerut să plece din funcție, pentru că ar fi pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Roșia Montană. În luna decembrie 2013, la Craiova, a declarat că suma alocată programului național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este prea mare în comparație cu cea alocată programelor Ministerului pe care îl conduce. De asemenea, a sugerat că prin desființarea sau reducerea acelui program, s-ar putea organiza mai multe festivaluri sau s-ar putea extinde Festivalul Shakespeare. În urma acestor declarații, Daniel Barbu a fost nevoit să își dea demisia. Postul de președinte al AEP a rămas vacant în noiembrie 2016, când Ana Maria Pătru a demisionat, fiind urmărită penal pentru pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor.
 
Pe de o parte, postul este important pentru că AEP se află în plin proces de returnare a sumelor pe care partidele politice le-au cheltuit în campania electorală. Pe altă parte, AEP are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor. Or, este posibil ca, în perioada următoare, în România să aibă loc două referendumuri – unul inițiat de președintele Klaus Iohannis privind continuarea luptei anticorupție și altul inițiat de PSD, privind schimbarea Constituției, în sensul limitării căsătoriei la cea dintre bărbat și femeie.
 
PSD vrea locul PNL de la BNR
 
Un alt post aflat în atenția liderilor PSD și ALDE este cel de viceguvernator al BNR. În acest caz, este vehiculat numele lui Cristian Socol, fost consilier pe probleme economice al premierului Victor Ponta. Numele lui Cristian Socol a apărut în stenogramele din dosarul de la DNA al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, care a fost arestat.     
 
Viorel Hrebenciuc îl descrie în termeni extrem de familiali pe Cristian Socol, consilierul premierului Ponta, într-o discuţie cu fostul şef al SPP Dumitru Iliescu, citată de Hotnews. „Este consilierul premierului pe economic, e copil de-al meu. L-a crescut pe Andrei (Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc – n.red.), l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie cum ar veni”, a afirmat politicianul, potrivit stenogramelor.
 
Bogdan Olteanu a demisionat în august 2016 din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României, după ce a fost reţinut de DNA şi plasat în arest la domiciliu de instanţa supremă, fiind acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru îşi folosi influenţa. Chiar dacă Olteanu provenea din PNL, Liviu Dragnea nu mai reunoaște înțelegerile din trecut și vrea ca PSD să nominalizeze un om la BNR.
​DIscuții despre Ministerul Energiei
 
Un alt treilea subiect aflat în discuție este situația de Ministerul Energiei, care a generat deja tensiuni între PSD și ALDE. Postul este deținut de Toma Florin Petcu (ALDE) care, după ce a intrat în guvern, a aflat că are probleme de sănătate. Cu toate acestea, Tăriceanu a refuzat ca Toma Petcu să fie remaniat, pe motiv că el își va relua activitatea la minister. În schimb, PSD insistă pentru retragerea ministrului, invocând faptul că el nu poate conduce instituția, dacă se confruntă cu probleme grave de sănătate.
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă