15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Apărării: Primele TAB-uri pentru Forțele Terestre ar urma să vină în...

Ministrul Apărării: Primele TAB-uri pentru Forțele Terestre ar urma să vină în țară începând cu 2018

Primele transportoare blindate de trupe TBT 8×8 destinate Forțelor Terestre ar urma să vină în țară anul viitor. Potrivit spuselor ministrului Apărării, Gabriel Leș, citat de Agerpres, va urma să se identifice modalitatea prin care vor fi integrate în industria națională.

"Este foarte posibil ca primele TAB-uri să vină începând cu anul viitor. Vedem care va fi modalitatea prin care le vom putea integra în industria națională. Cel puțin în prima fază să fie asamblate la noi, printr-o linie de asamblare a acestor produse. Vă spuneam și cu altă ocazie, pentru noi este foarte important să obținem această tehnică, cât se poate de repede", a declarat vineri ministrul Apărării la Universitatea "Valahia" din Târgoviște, unde premierul Sorin Grindeanu, aflat în vizită de lucru în județul Dâmbovița, participă la o reuniune alături de conducerea universității, autorități locale și mediul de afaceri.

Gabriel Leș a adăugat că, pe de altă parte, potrivit programului de guvernare există "dorința clară" de a ajuta și integra industria națională de apărare. Referitor la modelul de TAB care ar urma să fie realizat, ministrul Apărării a spus că acesta este în concordanță cu cerințele operaționale stabilite de Forțele Terestre, corespunzătoare cerințelor NATO actuale.

"Vorbim de un nivel de protecție de cel puțin trei plus tunuri care să fie de cel puțin 30 de milimetri și alte chestiuni care țin, până la urmă de înzestrarea Armatei", a declarat Leș.

În schimb, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat că există cel puțin două firme mari producătorare de armamente interesate de dezvoltarea unui parteneriat cu România pentru construcția transportorului blondat de trupe TBT 8×8.

Subiectul este complex și ține cumva de o strategie interministerială și de o strategie guvernamentală, ca o umbrelă supremă. Astăzi, când stăm de vorbă, cel puțin două firme mari sunt interesate de transfer de tehnologie și dezvoltare a unor linii de producție în România. Acest interes se grefează pe cerințele Armatei. În funcție de cerințele Armatei dezvoltăm și noi în România, în special la Moreni, acest tip de activitate de care v-am pomenit. Cam aici ne aflăm acum. Deci, banii sunt în bugetul Ministerului Apărării, TAB-uri trebuie cumpărate, rămâne ca specialiștii Armatei să spună ce și cum și, cel puțin noi, suntem determinați să lucrăm împreună în acest demers pentru a asigura și transfer de tehnologie și integrarea industriei românești în acest nou produs și apoi baza de reparații, de mentenanță pe termen lung și, de ce nu, o bază de mentenanță regională", a declarat Mihai Tudose.

El a precizat că numele a două companii dintre cele interesate sunt Rheinmetall și General Dynamics.

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă