13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAudierile în Comisia pentru alegerile parlamentare. Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian...

Audierile în Comisia pentru alegerile parlamentare. Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, și șefa DNA nu vor veni la audieri. Ce scrisori au trimis parlamentarilor

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fosul prim-adjunct al dirctorului SRI, Florian Coldea, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, politicianul Cozmin Gușă și fostul ministru al Apărării Mircea Dușa sunt așteptați să dea explicații, în această săptămână, în comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat președintele Comisiei, Mihai Fifor.


UPDATE 16.45: Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a trimis o a doua scrisoare către Parlament, în care susține că nu are cunoştinţă de niciuna dintre aspectele menţionate între scopurile comisiei şi, prin urmare, nu se va prezenta la audierile de marţi, 19 iunie.

 

UPDATE 14.40:  Generalul în rezervă Florian Coldea a trimis o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009, în care a anunțat că nu se va prezenta la audieri, potrivit Digi24.

„Atât în cursul zilei de 06 decembrie 2009, cât şi anterior şi ulterior acesteia, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI, am desfăşurat cu precădere activităţi circumscrise apărării, promovării intereselor de securitate ale statului român şi protejării cetăţenilor României, potrivit competenţelor conferite instituţiei, adecvate funcţiei şi adaptate situaţiilor specifice (concret, în perioada la care ne referim, adaptate contextului electoral). De asemenea, în mod firesc, ca orice alt cetăţean, ocazional am avut activităţi cu caracter privat – fără nicio legătură cu atribuţiile mele de serviciu sau care să implice calitatea mea profesională. Menţionez că aceste activităţi, deşi private, se supun prevederilor din normele şi regulamentele militare aplicabile personalului SRI şi nu au afectat în niciun fel conduita mea profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Precizez că, în contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, nu am luat cunoştinţă de niciun fel de date, informaţii, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului eelctoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activităţii Comisiei. Vă asigur, cu deplină responsabiitate, că şi în ziua de 6 decembrie 2009, atât în cadrul activităţilor profesionale, cât şi al celor private, la fel ca pe parcursul întregii mele cariere, în situaţiile oficiale şi private, am acţionat în spriritul legii şi al regulamentelor militare”, a scris Florian Coldea.


„Așteptăm, în cursul zilei, să vedem dacă vom avea confirmare de la cei doi invitați”, a spus Fifor, cu referire la Kovesi și Coldea.

Întrebat ce se va întâmpla dacă procurorul-șef al DNA nu se va prezenta la audieri, Mihai Fifor a precizat: „Mâine vom decide. Am văzut cu toții că a venit și motivarea CCR. Prin urmare, există posibilități, dar nu vreau să mă antrepronunț. Cred că avem elemente legale prin care să facem pașii următori”, a mai spus el, precizând că se așteaptă ca Laura Codruța Kovesi să vină la audieri.



 

Curtea Constituţională a respins, miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstitutionalitate a prevederilor din Statutul deputatilor si senatorilor, potrivit cărora prezenţa persoanelor citate de comisiile parlamentare de anchetă este obligatorie. Astfel, Laura Codruţa Kovesi, care a refuzat să apară, până acum, să vină la audieri pe tema prezumtivei întâlniri din casa lui Gabriel Oprea, în seara turului doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale. 

 

 

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă