9.7 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis i-a transmis lui Donald Tusk că România nu acceptă propuneri...

Klaus Iohannis i-a transmis lui Donald Tusk că România nu acceptă propuneri care conduc la o Europă cu mai multe viteze

UPDATE 14.30: În cadrul întâlnirii cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şeful statului a afirmat că România nu acceptă propuneri care conduc către o Europă cu mai multe viteze.
 
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Donald Tusk se află într-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinși în procesul de consolidare a UE, documentul urmând să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului.

"În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opțiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre", se arată în comunicatul citat.

Șeful statului a afirmat că principiul inclusivității trebuie să aibă un rol esențial în procesul de consolidare a Uniunii Europene.

"Avansarea într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european", se menționează în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a pledat și pentru o Europă unită, puternică, coezivă și coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global.

"Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019", precizează Administrația Prezidențială.

În acest context, au fost abordate și elemente legate de pregătirea Summitului care va avea loc la Sibiu în 2019.


 

Preşedintele Klaus Iohannis, l-a întâmpinat, vineri, la Cotroceni, pe şeful Consiliului European, Donald Tusk. Principalul subiect al discuţiilor dintre ceii doi este viitorul Uniunii Europene.
 
"Salut această vizită  şi iniţiativa de a discuta despre viitorul UE. Sunt nerăbdător să începem discuţiile pe această temă. Vă mulţumesc", a declarat şeful statului.
 
Vizita are loc în contextul în care săptămâna viitoare, la Bruxelles, e organizata reuniunea Consiliului European, unde se va discuta, printre altele, despre migraţie, probleme de securitate şi de apărare. De la Bucureşti, Donald Tusk va pleca la Bratislava, unde va participa la reuniunea Grupului de la Vișegrad.
 
Cele mai citite

Cea mai mare pensie din România a depăşit 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea...

Cea mai mare pensie din România a depăşit 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea...

MAE l-a chemat pe ambasadorul Moscovei și i-a transmis un protest. Rusia nu restituie Tezaurul ci pretinde că România îi datorează 4 miliarde de...

Rusia nu admite că ar avea de restituit Tezaurul României, așa cum a confirmat inclusiv Parlamentul European, ci pretinde că România ar avea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă