12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportFostul ministru Florin Iordache, autorul controversatei OUG 13, a devenit șeful comisiei...

Fostul ministru Florin Iordache, autorul controversatei OUG 13, a devenit șeful comisiei parlamentare pentru legislația Justiției

Social-democratul Florin Iordache a fost ales, marți, președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției, informează Agerpres.

Membrii comisiei și-au votat conducerea, din aceasta urmând să facă parte, pe lângă președinte, și Marton Arpad (UDMR), Ioan Cupșa (PNL) — vicepreședinți și Steluța Cătăniciu (ALDE) — secretar. USR urmează să-și desemneze un vicepreședinte al acestui for.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat săptămâna trecută înființarea Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției.


"Și foarte bine, din punctul meu de vedere cred că Inspecția Judiciară chiar ar trebui să fie un organism independent. (…) Pentru că ce poate să facă Inspecția Judiciară dacă este sub controlul CSM? (…) Apoi cariera și cu anii pentru promovare sunt niște lucruri care au rezultat în urma dezbaterilor", a arătat Iordache.

Din această comisie fac parte 23 de parlamentari, între care Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Adrian Țuțuianu, Robert Cazanciuc de la PSD, Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu de la PNL, Marton Arpad de la UDMR și Dorin Bădulescu de la PMP.

Obiectivele comisiei sunt "înglobarea în cuprinsul Codului de procedură penală a modificărilor adoptate prin Legea 253/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală, modificarea textelor în raport cu deciziile Curții Constituționale, emise începând cu 2014, și prin care s-au admis excepții de neconstituționalitate pentru articolele din Codul de procedură penală, punerea în acord a deciziilor pronunțate de CCR prin care s-au declarat neconstituționale texte din Codul penal, punerea în acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal și Codului de procedură penală".

Către comisia specială vor fi transmise toate actele normative cu incidență asupra Justiției, aflate în procedură parlamentară la comisiile permanente, în vederea interpretării și adoptării în corelare cu obiectivele acestui for.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum te poți asigura opțional la sănătate în 2025 dacă nu ai venituri fiscalizate

Persoanele care nu au venituri fiscalizate și care nu beneficiază de exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pot opta...

Elevii performanți vor putea finaliza doi ani de studii într-unul singur. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Elevii din învățământul preuniversitar care demonstrează rezultate academice excepționale vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar, potrivit unui ordin publicat...

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă