Dragnea pregătește acapararea Curții de Conturi. Ce jocuri fac pesediștii

de Romulus Georgescu , 09 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 10:18, 09 octombrie 2017
Dragnea pregătește acapararea Curții de Conturi. Ce jocuri fac pesediștii

Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului, pare să fie favoritul lui Liviu Dragnea pentru a deveni președinte al Curții de Conturi.      

Mihai Busuioc ar fi unul dintre candidații pentru cele șase posturi rămase vacante la Curtea de Conturi, potrivit unor surse din PSD. Busuioc este unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea și, după ce va fi ales consilier la Curtea de Conturi, ar urma să preia șefia instituției. Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, își încheie mandatul, și atunci vor părăsi instituția atât vicepreședintele Doina Dascălu, cât și alți patru membri ai plenului.

Busuioc este legat de Liviu Dragnea, fiind secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituția era condusă de actualul președinte al PSD. La începutul anului 2017, fostul premier Sorin Grindeanu l-a numit secretar general al Guvernului. În iunie, Grindeanu l-a înlocuit pe Busuioc cu Victor Ponta, după un întreg -scandal provocat de refuzul lui Busuioc de a contrasemna ordinul prin care era demis din funcția de secretar general. În absența semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat, la rândul lor, să publice actul de eliberare din funcție. Busuioc a revenit în funcție odată cu instalarea lui Mihai Tudose ca premier.

În interiorul PSD, postul de președinte al Curții de Conturi este dorit și de președintele executiv Niculae Bădălău, dar Liviu Dragnea a manifestat de la început rezerve față de acest scenariu. De altfel, Bădălău a orchestrat modificarea legii de către Parlament, astfel încât la Curtea de Conturi să poată ajunge și cei care au studii inginerești, nu doar cei cu diplome în economie sau drept. Or, Bădălău este de meserie inginer în construcții. 

 

Cine se bate pentru locurile vacante

 

Unul dintre mandatele de consilier la Curtea de Conturi i-ar putea reveni lui Cristian Socol, fostul consilier al premierului Victor Ponta. Din partea PSD ar putea candida și Dan Vlădescu, fost președinte al ANRMAP. Vlădescu ar putea deveni președinte al Autorității de Audit.

Pentru un post la Curtea de Conturi este vehiculat și numele lui Viorel Ștefan, președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților. Este puțin probabil ca el să fie sprijinit de liderul PSD, Liviu Dragnea. Pe vremea când era ministru de Finanțe, Viorel Ștefan s-a ferit să sprijine Legea salarizării și a contrazis linia oficială a PSD, declarând, în presa străină,  că salariile bugetarilor vor crește cu doar 3%.

Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, administrare şi întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. Mandatul actualului președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, expiră săptămâna viitoare, și atunci vor părăsi instituția atât vicepreședintele Doina Dascălu, cât și alți patru membri ai plenului. Parlamentul urmează să aleagă consilierii de conturi, mandatele fiind de nouă ani, iar salariile ajungând la 16.000 de lei. Președintele Curții este ales tot de Parlament, dintre consilierii de conturi.

 

STRATEGIE

Opoziția, ținută pe tușă

PSD vrea să ocupe toate posturile vacante, fără a lăsa vreo poziție PNL sau USR. Împărțirea locurilor pe baza algoritmului parlamentar este doar o cutumă, nu este prevăzută de nicio lege, iar PSD profită de acest fapt pentru a-și instala oamenii în toate cele șase posturi vacante.

Din partea USR candidează Daniela Sabău, fost auditor la Ministerul Transporturilor. Liberalii au solicitat, inițial, un post din cele șase, pentru Anca Boagiu, invocând faptul că PNL are 20% din fotoliile parlamentare. Însă PSD a transmis liberalilor că nu va oferi niciun loc la Curtea de Conturi, și este posibil ca PNL să renunțe la depunerea vreunei candidaturi.

Comentarii

  • Costin Stefan

    09 octombrie 2017 10:48

    Si orbii vad ca Dragnea vrea sa puna stapanire pe tot, si sa ne transforme in sclavii PSD-ului. Toti pesedeii si simpatizantii PSD-ului sa aiba salarii si pensii nesimtite si restul populatiei sa-i slujeasca,, ca robi. Unde esti Codrine, sa-mi rupi gura ? Cand o sa va transformati dintr-un partid de ******* si jefuitori de tara, intr-un partid social de patrioti, de tip occidental ? Suntem latini, si locul nostru este in UE. Intrebati copiii vostri, UNDE VOR ? IN UE SAU IN RUSIA !

    raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design