15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportJudecătoarea Dana Gîrbovan, după publicarea listei persoanelor care au vizitat arhiva SIPA:...

Judecătoarea Dana Gîrbovan, după publicarea listei persoanelor care au vizitat arhiva SIPA: Ce a căutat un cadru SRI acolo, în 2013?

Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, a reacționat, pe Facebook, după publicarea de către Ministerul Justiției a listei persoanelor care au intrat în arhiva SIPA. Judecătorul subliniază că, în 2013, printre ultimele persoane care au avut acces la documente s-a numărat și un fost ofițer SRI, Florin Andronache, consilier al fostului ministru Robert Cazanciuc.

"Ce a cautat un cadru SRI in arhiva SIPA in 2013? Ii felicit pe toti jurnalistii care au insistat pentru a se face lumina in legatura cu arhiva SIPA si pe ministrul justitiei Tudorel Toader pentru ca a facut acest prim pas, de a publica numele celor care au intrat in arhiva SIPA.

Contrar celor spuse de unele persoane din presa, lamurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativa pentru a clarifica aceasta pata neagra din justitia post-comunista romaneasca.

Analizand documentul publicat de Evenimentul Zilei si materialul publicat de Ministerul Justitiei, constat cu surprindere ca atat magistratii, cat si opinia publica, au fost tinuti in eroare ani de zile in legatura cu aceasta arhiva.

Sunt o serie de intrebari pe care le am in urma parcurgerii acestor materiale, dar le vom lua pe rand, astfel:
Conform materialului publicat de Ministerul Justitiei, printre cei care au intrat in arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost si domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dansul a fost ofiter SRI detasat in cadrul Ministerul Justitiei.
1. Ce a cautat domnia sa in arhiva SIPA?
2. In baza carui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat in arhiva SIPA in 2013?
3. Exista un raport si/sau proces verbal intocmit de aceasta comisie?

Reinnoiesc invitatia adresata tuturor jurnalistilor care vor o justitie cu adevarat libera si independenta sa mearga pe fiecare fir privind aceasta arhiva, sa caute declaratiile din trecut ale tuturor persoanelor publice si sa le ceara explicatii, pentru a se face lumina si a se clarifica toate aspectele legate de aceasta arhiva", a scris Dana Gîrbovan, pe Facebook.

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".

 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă