11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCum explică fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, prezența unui ofiter SRI...

Cum explică fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, prezența unui ofiter SRI în arhiva SIPA: Se defectase un bec

 

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a precizat, joi, după ce ministrul Tudorel Toader a precizat numele celor care au intrat în arhiva SIPA, că în anul 2013, accesul s-a făcut pentru că depozitarul arhivei, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), sesizase ministerul Justiției din cauză că s-a defectat un bec, informează Agerpres.

„ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiției cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locației, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricții de acces", a precizat Robert Cazanciuc, pentru Agerpres.


Citește și: Cine sunt persoanele care au avut acces la arhiva SIPA. Pe lista publicată de Ministerul Justiției apare Horia Georgescu, fost șef al ANI, și Florian Andronache, un fost ofițer SRI

Aproximativ 25 de persoane au vizitat, între 2007 – 2013, arhiva SIPA, potrivit listei publicate, joi, de Ministerul Justiției. Ultima vizită în arhiva SIPA a avut loc în 2013.


Fostul ministru a mi precizat că „membrii acestei comisii au avut acces exclusiv pe holul exterior camerelor sigilate în care era depozitată arhiva SIPA".

„Au constatat că un bec se defectase, au procedat la înlocuirea lui, au constatat că toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au părăsit locația și au consemnat aceste operațiuni administrative într-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Așadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat în niciuna din încăperile în care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat în contact cu niciun fel de document, dosar, hârtie, obiect din arhivă", a mai spus Robert Cazanciuc.

Ministerul Justiției a publicat joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA, printre numele care apar pe aceasta figurând cel al Laurei-Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului, și cel al lui Horia Georgescu, fost șef al ANI. Potrivit sursei citate, în 2013 s-a intrat o singură dată în arhivă, pe 13 decembrie, și au avut acces: Florian-Teodor Andronache, Marius Ștef, Adrian Oltenaș, Nicolae Tiliban.



Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut, joi, primele precizări după publicarea listei cu persoanele care au accesat arhiva SIPA.

Întrebat de ce nu există informații despre comisia din 2006, condusă de Monica Macovei, Tudorel Toader a afirmat:„Eu nu am de unde să știu de ce nu s-au consemnat datele de atunci”, subliniind că sunt mai mult de 22 de accesări ale arhivelor, dar că este vorba de informații secrete.



 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă