Comedia erorilor, varianta Liviu Dragnea - Mihai Tudose. Listă lungă de gafe, în doar 18 zile de guvernare. Printre ele, creșterea salariului minim pe hârtie și desființarea pilonului II de pensii

de Romulus Georgescu , 18 iulie 2017 - stire actualizata la ora 08:27, 19 iulie 2017
Comedia erorilor, varianta Liviu Dragnea - Mihai Tudose. Listă lungă de gafe, în doar 18 zile de guvernare. Printre ele, creșterea salariului minim pe hârtie și desființarea pilonului II de pensii

Programul de guvernare al noului cabinet a fost schimbat la 18 zile după instalarea noului Executiv.  Social democrații au renunțat la impozitul pe cifra de afaceri. Perioada scurtă de la instalarea noului Guvern a fost marcată de numeroase erori și retractări ale guvernanților.

Subiectul privind impozitarea companiilor pe cifra de afaceri în loc de impozitarea profitului poate fi considerat „încheiat”, a anunțat ieri premierul Mihai Tudose, după întâlnirea cu liderii coaliției PSD-ALDE. „Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri”, a declarat premierul, care a explicat că a prezentat coaliției de guvernare analiza impactului eventualei introduceri a acestei taxe. „M-am grăbit să anunț decizia, pe avion, după ce am văzut simulările prezentate de Ministerul Finanțelor. Acum, simulările au fost prezentate și în coaliție”, a detaliat premierul.Citește și: Înscrierile la Start Up Nation se încheie azi, dar mai urmează o nouă sesiune. Bâlbele ministrului Ilan Laufer

Programul de antreprenoriat Start-Up Nation se prelungeşte, dar nu se ştie până când. Ministrul Mediului de Afaceri s-a încurcat în date și în postări pe Facebook. Antreprenorii critică însă fundamentele programului.

 „Era ca o coasă acest impozit, îi lovea și pe cei cinstiți”, a criticat Mihai Tudose măsura cu care chiar el s-a prezentat în fața Parlamentului, la învestire.

Premierul a subliniat însă că vor fi găsite modalităţi prin care să fie impozitaţi cei care „se cred mai deştepţi ca statul”, referindu-se la companiile care nu declară profit în România.

Guvernanții nu au luat însă o decizie privind taxa pe solidaritate, inclusă de asemenea în programul de guvernare. Premierul a declarat că încă se fac simulări pentru a se vedea care este impactul introducerii unei taxe de solidaritate pe veniturile mari.Citește și: Liviu Dragnea promite că medicii rezidenți nu vor rămâne fără burse, dar recunoaște că există o scăpare în lege

"E bine ca explicațiile să le prezinte ministrul Muncii. Oricum ar fi, acei oameni nu vor avea de suferit, deci vor primi bursele, mai ales că în luna martie ei vor ajunge la un salariu de 5.700 de lei, dar nu vor rămâne până atunci fără burse. A fost o scăpare în lege care va fi corectată, am înțeles chiar joi prin ordonanță de urgență. Mai și greșim. Important este că le vedem, le reparăm rapid, astfel încât oamenii să nu sufere. Rău este când persiști într-o greșeală cu încăpățânare", a declarat Dragnea, la finalul ședinței coaliției de guvernare.


„Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus”, a  afirmat, vag, Tudose. ”Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a precizat Mihai Tudose.

Însă, acesta a susținut că nu s-a stabilit încă un prag, că se fac simulări și că dacă suma care se va colecta din această taxă va fi foarte mică, nu va fi aplicată. Premierul nu a vrut să precizeze nici ce sumă minimă trebuie strânsă pentru păstrarea taxei.

Salariul minim crește pe hârtie

Seria deciziilor controversate ale liderilor PSD nu se oprește aici. Săptămâna trecută, liderul social democrat Liviu Dragnea afirma că salariul minim pe economie va fi 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Însă, programul de guvernare menționează că salariul minim va fi de 2.000 de lei. Premierul Tudose a venit, ieri, și cu o explicație referitoare la această contradicție. Și anume, programul de guvernare, se referă la un salariu minim care include și impozitul pe venit care, de anul, viitor, va fi plătit de angajat și nu de angajator. Cu alte cuvinte, suma finală va fi de 1.550 de lei dar angajații vor merge, singuri, să își mai plătească încă o taxă.

Potrivit premierului Tudose, Ministerul Finanțelor lucrează în acest moment la un proiect care vizează transferul de contribuții la stat de la angajator la angajat, proiect care să intre în vigoare începând cu anul viitor. Astfel, începând cu anul viitor, angajatul va plăti impozitul pe venit, iar angajatorul doar CAS și CASS.

„Începem cu salariul minim ca să fim siguri și este la pachet cu acea măsură de plătit angajatorul contribuțiile pentru salariul minim pentru cei care sunt cu fracție, cu acel part-time pe hârtie”, a declarat Mihai Tudose.

”Oferta” vine însă la pachet și cu clasicul stat la coadă. Guvernul a amânat cu un an de zile (din 2018 în 2019) termenul pentru introducerea plății online a tuturor taxelor. Vinovat, evident, Sorin Grindeanu. „S-au acumulat întârzieri în aceste șase luni, noi de două săptămâni ne chinuim să recuperăm”, a explicat Mihai Tudose.Citește și: Cum împarte Dragnea banii din taxele și impozitele noastre. 12 milioane de euro pentru o echipă cu 1000 de spectatori, în fieful șefului PSD

Ministerul Dezvoltării Regionale vrea să investească 55 de milioane de lei în modernizarea Stadionului Minicipal din Alexandria, din județul Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea.


Erori în lanț

De altfel, în ultimele săptămâni, sectoare întregi ale conomicei românești au fost cuprinse de panică, în urma unor planuri ale guvernanților PSD, retractate cu jumătate de gură.

Astfel, la audierile din Parlament, Ionuț Mișa, propus pentru Finanțe, a anunțat cu subiect și predicat, desființarea pilonului II de pensii.  „Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat“, a declarat Mișa. În câteva ore, bursa a scăzut, iar leul s-a depreciat cu trei bani în raport cu euro. A urmat o avalanșă de dezmințiri.  ”O prostie”, a răspuns Liviu Dragnea iar premierul Mihai Tudose a asigurat că Pilonul II nu va fi desfiinţat. După izbucnirea scandalului, Mișa a anunţat că nu se va  această măsură. Însă, după doar o săptămână, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a cerut ASF date despre pensiile private.

Tot în mandatul Guvernului Tudose 2, mai mulți mulţi medici rezidenţi au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 - odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării - nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. Și aceasta pentru că parlamentarii PSD și ALDE au abrogat, prin legea salarizării, articolul privind bursele medicilor rezidenți. După ce, inițial, au dezmințit că sunt în impas, guvernanții au cedat în fața evidenței.

”A fost o scăpare în lege care va fi corectată, am înţeles chiar joi prin ordonanţă de urgenţă. (...) Mai şi greşim. Important este că le vedem, le reparăm rapid (n.r. - greşelile), astfel încât oamenii să nu sufere. Rău este când persişti într-o greşeală cu încăpăţânare”, a explicat  Liviu Dragnea. Ulterior, Guvernul a emis o ordonanță de urgență privind acordarea burselor pentru medicii rezidenți.

Teodorovici a fluierat în biserică

Întrebat care este poziţia sa cu privire la propunerea de impozitare a Bisericii, făcută de consilierul său Orlando Teodorovici, premierul Mihai Tudose a declarat: „Demiterea domnului Teodorovici e punctul meu de vedere”.

Mihai Tudose susţine că fostul său consilier a înţeles greşit această funcţie şi s-a transformat în purtător de cuvânt, menţionând că el nu a fost de acord cu majoritatea ideilor lansate de acesta.  Eugen Teodorovici a propus, în 14 iulie, impozitarea unor activităţi economice ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR), urmând ca banii să fie direcţionaţi strict către proiecte sociale, precum construirea de orfelinate sau reabilitarea de şcoli. Teodorovici a criticat și un proiect de suflet al președintelui PSD, Liviu Dragnea. ” Nu se justifică un stadion de fotbal în Alexandria”, a comentat fostul consilier.

Comentarii

 • Costin Stefan

  18 iulie 2017 14:31

  TREI INTREBARI. Cu ce bani si-a cumparat Patriciu rafinaria Petromidia ? Cu ce bani si-a infiintat Voiculescu cele trei mari companii in 1981 ? Cu ce bani si-a construit Dragnea blocul din Bucuresti ? 1. Patriciu cu creantele Romaniei inapoiate de Gadafi si facute cadou lui Patriciu de catre premierul Nastase act de vanzare-cumparare prin care PSD-ul a cumparat PNL. 2. Voiculescu a vandut vapoarele, cladirile si celelalte bunuri din activele filialelor firmei Crescent, firma de export care apartinea Securitatii, dupa executia sotilor Ceausescu. Si nu a predat statului milioanele de dolari incasate. In primele luni din 1990 a incasat si milioanele sosite in tara de la exporturi si nici pe acestea nu le-a predat. Astfel, a delapidat sute de milioane de dolari pe care s-a facut stapan. Si, din banii furati, a cheltuit 230 milioane de dolari in 1990-1991 pentru infiintarea celor trei firme GRIVCO, BIOPROD si INTACT. 3. Dragnea si-a construit blocul, din sutele de milioane de euro furate de la stat cu Tel Drum

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  18 iulie 2017 13:44

  Nu-i de mirare ca GASCA LUI TUDOSE HABAR NU ARE CE-I AIAGUVERNARE !!,doar nu s-au nascut ministri ,nu au o scoala de cadre STEFAN GHIORGHIU cum aveau comunistii ,azi calci pe un ***** iese un deputat ,azi orce derbedeu ajunge parlamentar sau ministru ,totul este sa fii pupincurist si membru al gastii .Ca nu stiu despre ce vorbesc astia ai lui Tudose ,pai ai lui Grindeanu aveau habar de ceva ??.Dragnea se vrea BIRJAR sus pe capra numai ca la trasura guvernarii a inhamat doar avortoni ,impotenti iresponsabili si repetenti. Cu asa ATELAJ " greu la deal cu boii mici si la vale cu doi junci "!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  18 iulie 2017 13:44

  Nu-i de mirare ca GASCA LUI TUDOSE HABAR NU ARE CE-I AIAGUVERNARE !!,doar nu s-au nascut ministri ,nu au o scoala de cadre STEFAN GHIORGHIU cum aveau comunistii ,azi calci pe un ***** iese un deputat ,azi orce derbedeu ajunge parlamentar sau ministru ,totul este sa fii pupincurist si membru al gastii .Ca nu stiu despre ce vorbesc astia ai lui Tudose ,pai ai lui Grindeanu aveau habar de ceva ??.Dragnea se vrea BIRJAR sus pe capra numai ca la trasura guvernarii a inhamat doar avortoni ,impotenti iresponsabili si repetenti. Cu asa ATELAJ " greu la deal cu boii mici si la vale cu doi junci "!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Jar

  18 iulie 2017 13:32

  SA FIE O LEGE PENTRU TOTI !!! Cu parere de rau TEODOROVICI avea dreptate!!! TOATE BISERICILE SI TOATE ACTIVITATILE TRE UIE IMPOZITATE!!!!! NOI NU SUNTEM IN STARE SA FIM O DATA FERMI....

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  18 iulie 2017 10:34

  Să ne amintim totuși cuvintele înțelepte ale filozofului clasic Maximus Cunilingus.. Error human est, tehnocrăcănatum homo est.

  raspunde comentariului
 • jack

  18 iulie 2017 10:00

  Nu cred ca ar trebui sa mire pe cineva lipsa cunoasterii guvernarii unui stat ! Acesti indivizi sunt preocupati de a legifera in folosul lor si pentru grupruile de interese din jurul lor ! S-a a juns la concluzia ca firmele lui dragnea si a acolitilor tariceanu si altii ar avea de suferit ? eu cred ca da ! Minciunile, bilbiielile, hotiile sunt singurele activitatimla care se pricep cei de la psd alde .

  raspunde comentariului
 • VOICAN MARIN

  18 iulie 2017 9:05

  Domnul Orlando Teodorovici,A ar fi bine să propună în Parlament în afara taxei BISERICII i taxa "CIUBOTEI"Anual se va plăti de la cel cu âa-n gură, pân' la ecl cu barba sură, de la cel ce-cală opincă până la vlădică câre 100 Euro pe an, iar cei ec depăesc nr. 38 vor plăti progresivNr39 - bir pe ciubotă 125 EuroNr40- bir pe ciubotă 150Euroi tot aa se va impozita pentru cei care trăiesc pe "piciormare"Să-i fie ruine, dlui Teodorovicicare n-are nici pic de suflet, iar unii îl mai i plâng.

  raspunde comentariului
 • cristi

  18 iulie 2017 8:59

  Miscarile bruste in domeniul fiscal costa. Adaptarea firmelor la schimbari se va face greu la nivelul anagajatorilor. Am ajuns in iulie si codul fiscal nu este modificat pentru anul viitor, deci firmele nu mai au timp sa-si schimbe programele contabile. O sa fie intarzieri in incasarile anului viitor. Veniturile bugetului o sa fie in aer in 2018.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design