UPDATE 17,45: "Noul pachet fiscal" va fi pus în aplicare după ce ANAF va face o serie de simulări, bazate pe date provenite de la Statistică, și după ce acest pachet fiscal va fi supus dezbaterii publice, a anunțat, joi, după votul din Parlament, premierul Mihai Tudose.
Simulările de la ANAF ar urma să dureze una sau două luni.
UPDATE 16,50: Premierul desemnat, Mihai Tudose, l-a contrazis ferm pe Ionuț Mișa, cel care ar trebui să lucreze în subordinea lui ca ministru de Finanțe.
"Nu se desființează. Eu nu știu de ce a spus (Ionuț Mișa — n.r.), o să îl întreb. Cum să spună așa ceva. Nu se desființează, punct", a susținut Mihai Tudose în fața jurnaliștilor.
Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după validarea sa pentru a deveni ministru al Finanţelor în Guvernul Tudose, informează Mediafax.
“Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat Ionuţ Mişa.
Mișa a susținut că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârşitul anului.
Pe de altă parte, deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, joi, în cadrul audierii pentru funcţia de ministru al Muncii, că persoanele care au venituri din activităţi independente vor putea să opteze pentru pilonul I sau III de pensii, afirmând că nu se „dărâmă” pilonul statului ca să fie ajutate cele private.
„Este o neînţelegere. Dacă se citeşte cu atenţie această măsură este la MPF, se referă doar la cei care au venituri din activităţi independente, ei la ora actuală trebuie să plătească şi la pilonul I de pensii care este al statului şi la pilonul III care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 de milioane de lei. Este o sumă aproape nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane de unde vor să îşi primească pensia. Repet, este doar pentru cei care au venituri din activităţi independente, pentru toţi ceilalţi nu s-a schimbat absolut nimic. Nu vrem în niciun caz să dărmâmăm pilonul statului ca să ajutăm piloanele de pensii private”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul Comisiilor reunite de muncă, întrebată ce se va întâmpla cu acele contribuţii făcute la sistemul facultativ de pensii.
Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că modificarea adusă este „o formă de ajutor” pentru cei care desfăşoară activităţi independente, întrucât "nu vor mai trebui să meargă la Fisc din trei în trei luni, ci doar o dată pe an”.
Lia Olguţa Vasilescu a fost validată pentru funcţia de ministru al Muncii cu 32 de voturi „pentru”, „împotrivă” şi o abţinere.
Scandalul referitor la Pilonul II de pensii a izbucnit în România la începutul lunii aprilie. La acel moment, Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de buget – finanțe din Senat, i-a cerut ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, să facă o clarificare cu privire la ideea de naţionalizare a pilonului II de pensii.
"Dacă astăzi sau poate mâine, cel târziu, domnul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan, nu face o clarificare în acest sens, cred că săptămâna viitoare se impune ca noi de la Comisia de buget finanţe să facem o astfel de invitaţie a domnului ministru la comisie pentru că este, totuşi, chiar periculos să laşi astfel de zvonuri în piaţă fără să ieşi să le infirmi. Sau dacă dânsul are astfel de viziuni, trebuie să spună foarte clar, trebuie să ştim cu toţii care este viziunea ministrului de finanţe”, a precizat Eugen Teodorovici.
La începutul lunii aprilie 2017, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
Vicepreședintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu, a anunțat ulterior sancțiunile contra NN și a precizat că reprezentanții NN Pensii, "un fond important de pensii private", "și-au recunoscut greșeala" în acest caz.