Ministerul Dezvoltării Regionale vrea să investească 55 de milioane de lei în modernizarea Stadionului Minicipal din Alexandria, din județul Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea.
Ministerul justifică investiția din Alexandria prin faptul că stadionul local nu îndeplinește criteriile pentru Liga 1 și competițiile europene. Însă, FCM Alexandria evoluează în liga a treia.
Pentru a îndeplini cerințele Ligii 1 și ale UEFA, Alexandria, care are 45.000 de locuitori, va avea un stadion de 5.496 de locuri care se va întinde pe o suprafață de 15.795 metri pătrați. Durata totală de realizare a investiției va fi de 18 luni.
Stadionul va avea spații pentru echipe (vestiare, cameră prim ajutor, cameră antidoping), spații pentru oficiali (vestiar arbitri, cameră oficial meci), sală de forță, spații pentru presă (masa presei, cameră fotografi, platforme camere TV, studiouri TV), spații pentru spectatori (locuri pe scaune, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, puncte principale de servire). Va fi construită și o pistă de atletism 400 m outdoor, la care se adaugă terenuri organizate în zone reziduale ale turnantelor dar și parcare VIP de 100 de locuri.
Pentru sportivi va exista un spațiu de cazare de 36 de locuri. În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, oficialii ministerului încearcă să justifice o asemenea investiție de amploare. Ei susțin că stadionul actual este „utilizat cu dificultate pentru meciurile oficiale, antrenamentele şi activităţile curente ale clubului de fotbal FCM Alexandria“.
Standarde UEFA
Au fost identificate o serie de „carențe principale“. Astfel, numărul de locuri este sub cel necesar pentru Liga 1, respectiv categoria 3 UEFA.
Este vorba de 4.500 de locuri necesare, obligatoriu pe scaune individuale cu spătar mai înalt de 30 cm, în prezent fiind identificate aproximativ 2.000 de locuri pe scaune în tribună principală, dintre care unele cu spătar de doar 15 cm. Însă, echipa menționată, FCM Alexandria evoluează în Liga a 3-a, seria a treia, unde a terminat pe locul patru. Ministerul Dezvoltării vede, însă, lucrurile în mod diferit. „Cluburile locale de sport au în mod constant performanțe notabile în competiţiile naţionale şi chiar interna-ţionale“, se afirmă în nota de fundamentare.
Cu toate acestea, o altă carență ar fi că stadionul nu beneficiază de sistem de nocturnă, iar spațiile pentru echipe și oficiali sunt sub-dimensionate.
Guvernanții anticipează, însă, că pe viitorul stadion vor evolua și alte echipe, pentru că se va creea oportunitatea unor „meciuri de fotbal ale echipelor naționale de fotbal feminin și ale echipelor naționale de juniori ale României, precum și meciuri de fotbal între cluburi profesioniste, atât în Campionatul Național Liga I, cât și din competițiile de club UEFA, fazele preliminare“.
În privința impactului proiectului, Ministerul Dezvoltării anticipează că va conduce la „revigorarea societăţilor comerciale având ca principal obiect de activitate proiectarea obiectivelor de investiţii şi execuţia de lucrări de construcţii“. „Organizarea de competiţii sportive importante va deschide noi oportunităţi în viitor în ceea ce priveşte turismul şi industria hotelieră din municipiul Alexandria“, se afirmă în nota de fundamentare.
COMUNISM. Istoria stadionului din Scornicești
Înainte de 1989, în Scornicești, comuna natală a lui Nicolae Ceaușescu, s-a construit un stadion de 15.000 de locuri, deși localitatea avea 10.000 de locuitori. Echipa numită Viitorul Scornicești și, ulterior, FC Olt Scornicești, a fost promovată în Divizia A prin aranjamente. După 1989 a fost desființată, iar stadionul a fost lăsat în paragină.
Orașele ocolite de Guvern
Generozitatea față de fieful lui Liviu Dragnea vine în contrast cu reținerea Guvernului față de orașele conduse de disidenți din PSD sau reprezentanți ai Opoziției.
Cel mai elocvent exemplu este cel al municipiului Iași, condus de Mihai Chirica, suspendat din PSD, după ce l-a criticat pe Liviu Dragnea. „Municipiul Iaşi a primit 0 lei pentru proiectele de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Acest lucru este consecinţa faptului că primarul Chirica este un lider slab, cu 0 influenţă la Bucureşti, dar şi consecinţa nepăsării Guvernului faţă de Iaşi“, atrage atenția Marius Bodea (PNL), deputat de Iași. “Dacă adăugăm acest lucru la umilinţa cu care am fost trataţi de Guvern la alocările de bani la întocmirea bugetului naţional, unde, la fel, nu este prevăzut niciun leu pentru vreun proiect din municipiul Iaşi, tragem concluzia că ieşenii au fost minţiţi la alegerile locale sau parlamentare de către candidaţii PSD“, a adăugat Bodea.
De asemenea, nici municipiul Cluj-Napoca nu a primit bani prin PNDL. Orașul este condus de Emil Boc (PNL). Nu este singura problema a edilului-șef. Declan-şarea procedurilor pentru atragerea fondurilor europene din care să se realizeze Centura Metropolitană a Clujului este principala aşteptare pe care Emil Boc o are de la noul Guvern.
„Banii sunt la Uniunea Europeană şi nu se accesează, din cauza, în primul rând, lipsei de voinţă politică a Ministerului Transporturilor. Sper că odată le va veni mintea la cap să apese butonul Centurii metropolitane, pentru că bani există, traseul e stabilit, PUG-ul îl prevede“, a explicat Emil Boc. De altfel, subiectul centurii a făcut și obiectul unei interpelări depuse de parlamentarul de Cluj Sorin Dan Moldovan (PNL). Răspunsul ministrului Transporturilor a fost că drumul apare ca “prioritizat pentru implementare până în 2020“.
În aceeași situație se află și orașul Brașov, condus de George Scripcaru, fost PNL, în prezent independent. Nici pentru oraș nu s-au alocat fonduri prin PNDL.
Citește ziarul integral în format .PDF aici !