10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu: Toate partidele parlamentare vor susţine modificarea Constituţiei

Băsescu: Toate partidele parlamentare vor susţine modificarea Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară că toate întâlnirile pe care le-a avut cu reprezentanţii partidelor politice după întoarcerea de la Bruxelles au fost utile şi au condus către un consens: toate partidele vor susţine modificarea Constituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în mod categoric, niciun partid politic parlamentar nu va respinge ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală al UE.

“Întâlnirile au fost extrem de importante şi ele ne îndreaptă către un consens. Ce pot afirma în mod categoric este că nu va exista niciun partid politic parlamentar care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală şi cred că aceasta este cea mai importantă concluzie a zilei”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele parlamentare.

El a dat asigurări că se va modifica şi Constituţia în timp util, dacă acest lucru se va dovedi necesar pentru introducerea condiţiilor din acordul de uniune fiscală în legea fundamentală.

“Preşedintele României este obligat să consulte alte structuri numai în două situaţii: atunci când dizolvă Parlamentul şi atunci nu trebuie să consulte partidele, ci şefii grupurilor parlamentare şi preşedinţii Camerelor şi atunci când formează Guvernul. Consultările de astăzi nu au fost impuse de Constituţie. Concluzia mea este că toate partidele parlamentare vor susţine atât modificarea Constituţiei cât şi acordul de uniune fiscală”, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că România este obligată să adere la acordul de uniune fiscală, ca membru al Uniunii Europene.

“Am văzut că mulţi analişti erau uimiţi şi vorbeau de subjugare. Este dovada lipsei noastre de cunoaştere. Aceasta este obligaţia noastră încă de la intrarea în UE”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu s-a arătat deranjat de faptul că liderii opoziţiei au încercat să profite de aceste consultări pentru a discuta “probleme interne”, mai puţin importante în acest moment.

“Am observat că toate partidele au încercat astăzi să îşi rezolve problemele interne din disputele lor curente, ba comasarea, ba revizuirea Costituţiei, ba data revizuirii, ba guvernul de tehnocraţi. Vreau să ştiţi că toate aceste elemente eu le consider o împănare a obiectivului principal.

Esenţa întâlnirilor mele de astăzi a fost acordul de uniune fiscală. Toate celelalte au fost probleme ale partidelor pe care le-am tratat cu respect, dar pentru mine nu prezintă interes. Pentru mine problema zero astăzi a fost sa obţin un acord şi o garanţie ca România va adopta în parametrii stabiliţi de Consiliul European acordul de uniune fiscală”, a spus Băsescu.

Preşedintele a precizat faptul că Romania va trimite experţi la Bruxelles care să participe la redactarea în forma finală a acordului de uniune fiscală.

“Am văzut îngrijorri legate de cum vom înghiţi acest acord în cursul zilei de mâine voi confirma la Bruxelles că Romania va avea experţi care să participe la redactarea în forma finală a acestui acord”, a precizat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a fost miercuri la Palatul Victoria pentru discuţii cu premierul Emil Boc şi membrii Guvernului pe tema concluziilor celui mai recent Consiliu European, la care a fost propus un acord interguvernamental de consolidare fiscală la nivelul UE.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă