9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAsociațiile magistraților îi solicită premierului Sorin Grindeanu să renunțe la Hotărârea de...

Asociațiile magistraților îi solicită premierului Sorin Grindeanu să renunțe la Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA

Asociația Magistraților din România și Uniunea Națională a Judecătorilor din România îi solicită șefului Guvernului, Sorin Grindeanu, să revină asupra Hotărârii de Guvern propuse de Tudorel Toader privind desecretizarea arhivei SIPA, susținând că lipsa de transparență ''renaște suspiciuni că Executivul și majoritatea parlamentară doresc să folosească arhiva SIPA pentru șantajarea magistraților'', potrivit Agerpres.

"Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România vă solicită să reveniți asupra Hotărârii de Guvern propusă de ministrul Justiției Tudorel Toader, având ca obiect pretinsa 'desecretizare' a arhivei SIPA, și să-i solicitați acestuia publicarea tuturor rapoartelor, proceselor verbale, ordinelor de miniștri și oricăror alte înscrisuri care privesc inventarierea acestei arhive", se arată în scrisoarea adresată premierului Sorin Grindeanu.

Potrivit sursei citate, lipsa de transparentă și modul de acțiune al ministrului Justiției Tudorel Toader renasc suspiciunile că Guvernul și majoritatea parlamentară care îl susține doresc să folosească arhiva SIPA pentru șantajarea magistraților.

"Înaintea oricărei discuții despre soarta viitoare a acestei arhive este important să știm, din documente oficiale, ce s-a întâmplat cu ea în ultimii 12 ani. Cel puțin din datele făcute publice până în prezent rezultă grave nereguli privind gestionarea acestei arhive", se precizează în scrisoarea deschisă.

UNJR și AMR sunt de părere că numai după ce ministrul Justiției va face publice toate documentele privind gestionarea arhivei SIPA — majoritatea având caracter de secret de serviciu, publicarea lor depinzând, așadar, strict de voința ministrului Justiției — vor fi suficiente informații în spațiul public care să permită cunoașterea stării acestei arhive în prezent, condiție necesară pentru a permite o decizie rațională și luată în condiții de reală transparentă cu privire la soarta ei pentru viitor.

În caz contrar, arată sursa citată, suspiciunile în spațiul public privind potențialul de șantaj al acestei arhive se vor adânci, atâta vreme cât, așa cum rezultă din spusele ministrului Tudorel Toader, reprezentanții Ministerului Justiției și ai Guvernului vor intra în această arhivă — așa cum au făcut-o de la data desființării SIPA — fără ca magistrații și cetățenii să știe ce au făcut aceștia efectiv în arhivă și fără să aibă vreo răspundere concretă față de activitatea lor.

Mai mult, potrivit magistraților, modul de acțiune a ministrului Justiției Tudorel Toader ''contravine flagrant unei cooperări oneste ce ar trebui să existe între Ministerul Justiției și corpul magistraților, câtă vreme ministrul nu a notificat Consiliul Superior al Magistraturii ca acesta să poată emite un punct de vedere cu privire la această Hotărâre de Guvern''.

Semnatarii scrisorii atenționează că efectul hotărârii asumate de Guvern va fi acela ca informațiile adunate prin "metode securistice" să poate fi folosite împotriva justiției.

"Efectul hotărârii pe care vi-o asumați ca Guvern, la propunerea ministrului Justiției Tudorel Toader — cel puțin așa cum efectele rezultă din declarațiile ministrului, deoarece acesta nu a publicat în prealabil un proiect al hotărârii—, va fi ca informații adunate prin metode securistice, în afara oricărui cadru sau proceduri legale, să poată fi, în acest mod, legitimate și folosite împotriva justiției", se menționează în scrisoare.

UNJR și AMR menționează că vor face uz de toate mijloacele democratice pentru a se asigura că nimeni, fie oameni politici, partide ori servicii secrete, nu va folosi această arhivă în interese personale sau de grup pentru șantajarea magistraților sau răspândirea de suspiciuni de acest tip.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că Guvernul a aprobat desecretizarea arhivei SIPA, prin emiterea unei Hotărâri de Guvern. Va fi desecretizată atât arhiva propriu-zisă, cât și mai multe rapoarte pe tema acestei arhive, realizate de mai multe comisii care au fost desemnate, de-a lungul anilor, de Ministerul Justiției.

Potrivit acestuia, arhiva va fi mai întâi inventariată de o comisie formată din cinci membri, care vor fi, toți, certificați ORNISS, astfel încât ei să aibă voie să aibă acces la secrete de stat. Ministrul Toader a precizat că el nu știe ce se află în arhiva SIPA, dar presupune că unele dintre ele sunt secrete.

Dintre cei cinci membri ai comisiei, doi vor fi reprezentanți ai Ministerului Justiției, doi ai Secretariatului General al Guvernului și unul al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Totodată, Guvernul României a anunțat, miercuri seară, că unele documente din arhiva SIPA vor rămâne secrete, chiar și după aplicarea Hotărârii de Guvern care a fost aprobată în această zi.

"Guvernul a aprobat constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Activitatea comisiei se va desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani, cu respectarea prevederilor legale privind protecția informațiilor clasificate și a datelor cu caracter personal", precizează un comunicat al Executivului.

Noua Hotărâre de Guvern se bazează pe câteva documente mai vechi – procesul-verbal încheiat în data de 14 aprilie 2008 la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor precum și două rapoarte privind activitatea Comisiei constituite prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2418/C din 24 septembrie 2007.

Actul normativ aprobat miercuri "vizează, de asemenea, declasificarea a trei documente emise de Ministerul Justiției în anul 2008".

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă