27.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSportALERTĂ veterinară MAXIMĂ în România: pesta porcină africană

ALERTĂ veterinară MAXIMĂ în România: pesta porcină africană

Serviciile veterinare din România sunt de două luni în alertă maximă, din cauza apariției pestei porcine africane în apropierea granițelor țării,  a declarat, pentru Agerpres, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu.

“La ora actuală, pericolul apariției pestei porcine africane este destul de mare pentru România deoarece ultimul caz a apărut în Odessa (Ucraina), la circa 150 de kilometri de granița cu România, o distanță nesemnificativă pentru animalele sălbatice care circulă destul de repede pe un areal destul de mare. Încă din 2012, ANSVSA monitorizează această boală, dar în ultimele două luni serviciile veterinare sunt într-o alertă maximă și încercăm să luăm toate măsurile care sunt obligatorii pentru această boală”, a spus Băiculescu.

Măsurile cele mai severe se iau în județele limitrofe cu Ucraina și Republica Moldova, respectiv Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea. Responsabilii fondurilor de vânătoare din aceste zone au fost informați despre organizarea unor vânători de mistreți, asupra cărora se vor efectua teste de depistare a pestei porcine africane.

“Cu ajutorul ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, am reușit să obținem în trei zile aprobarea Ministerului Mediului prin care vom putea face în prima fază o extracție de 50 de capete de mistreți. Aceasta nu înseamnă că se va întâmpla în câteva zile, ci într-o perioadă de 2—3 luni, pentru a avea un eșantion concludent în ceea ce privește verificarea pestei porcine africane. În aceste zile avem întâlniri cu guvernatorul Deltei Dunării, cu autoritățile locale din Tulcea și cu directorii silvici, care ne vor sprijini pentru organizarea vânătorilor”, a explicat Dumitru Băiculescu.

Autoritățile vor să identifice virusul încă de la prima lui apariție, la animale sălbatice, pentru că dacă ajunge la animale domestice, situația devine mult mai gravă. Activitățile de vânătoare în Delta Dunării au fost interzise din anul 2011, după ce a intrat în vigoare Legea nr. 136 care a modificat actul normativ privind constituirea Rezervației Deltei Dunării.

La ora actuală, pe plan mondial, nu există vaccinuri pentru tratamentul pestei porcine africane, iar pericolul pentru zonele aflate la granița cu România este foarte mare, cu atât mai mult cu cât această boală se transmite foarte repede, producând pierderi economice însemnate, din cauza morbidității și a rezistenței ridicate a virusului.

“Pesta porcină africană nu este o boală care se transmite la om, ea este specifică porcului sălbatic și a celui domestic. În comparație cu pesta porcină clasică, cea africană are o difuzibilitate mult mai mare, mortalitatea este foarte mare și se poate ajunge chiar la sută la sută, iar la ora actuală nu există pe plan mondial un vaccin contra pestei porcine africane. Noi avem posibilitatea să ne batem cu orice boală, dar marele pericol economic este legat de sistarea exporturilor cu țările în care evoluează această boală. România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus și a dovedit întotdeauna că este capabilă să gestioneze boli chiar și din cadrul panzootiilor. Delta Dunării este zona cea mai de risc, este foarte greu de controlat, dar, la noi, măsurile sunt foarte severe, atât pe timp de pace epizootologică, cât și pe timp de război epizootologic”, afirmă Băiculescu.

Pesta porcină africană evoluează de câțiva ani în unele state din Uniunea Europeană, inclusiv în exploatații comerciale, prezența virusului având printre efecte interzicerea comerțului intra-comunitar cu carne de porc. În statele din afara spațiului comunitar au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană, respectiv Belarus, Rusia și Ucraina, existând informații că virusul ar evolua și în Republica Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de...

FOTO. Accident între un autocar și un autocamion. A fost activat Planul Roșu

Un accident în care sunt implicate un autocar şi un camion s-a produs, în această dimineaţă, la Porumbacul de Sus, fiind activat Planul Roşu.Potrivi...
Ultima oră
Pe aceeași temă