INTERVIU. Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la București: Peste jumătate de milion de români primesc salarii de la firme germane

de Sabina Fati , 16 februarie 2016 - stire actualizata la ora 17:02, 16 februarie 2016
INTERVIU. Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la București: Peste jumătate de milion de români primesc salarii de la firme germane

"E nevoie de pre­dictibilitate când vorbim despre achi­zi­ții publice“, declară ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, sugerând că în acest domeniu lucrurile nu sunt deloc rezolvate. Diplomatul german pare optimist atunci când se referă la primirea României în spațiul Schengen, dar refuză să discute cererea Bucureștiului de a înființa o flotă NATO la Marea Neagră. În ceea ce privește piața unică de energie a UE, căreia Germania i s-a opus în ultimii ani  și care ar presupune ca întreaga comunitate europeană să negocieze un preț unic al gazului, ambasadorul Lauk ripostează invocând „principiile economiei de piață“.

Diplomatul german încearcă să demonstreze că nici România n-ar trebui să fie prea interesată de această piață comună, fiindcă țara este pe locul al 3-lea în ceea ce privește deținerea de rezerve energetice pe plan european: „România are o producție diversificată de energie și din 2019 pornim de la premisa că va beneficia de o independență energetică“. Werner Hans Lauk spune că peste jumătate de milion de români sunt angajați la firmele germane de aici, adăugând că „investitorii germani au nevoie de un cadru predictibil și solid“, fiindcă nu le place să riște, dar „atunci când decid să investească undeva își asumă totala responsabilitate pentru oamenii pe care îi angajează, pe care îi școlesc și cărora le oferă condiții similare celor din Germania“.

România consideră că ar fi necesară o flotă NATO la ­Marea Neagră. Care este poziția Germaniei în legătură cu acest subiect?

W.H.L.: În calitatea noastră de aliați ai României, observăm cu atenție situația din zona Mării Negre; deja au fost luate o serie de măsuri în cadrul Readiness Action Plan. Observăm și luăm în serios îngrijorările României, dar trupele NATO la nivel maritim acționează și acum potrivit Convenției de la Montreaux. Din punctul nostru de vedere, doleanțele României trebuie discutate la nivelul instituțiilor competente, inclusiv la nivelul NATO.

Considerați că este o idee fezabilă solicitarea României referitoare la o flotă NATO la Marea Neagră?

W.H.L.: Din câte știu, această dorință a apărut până acum doar la nivelul mass-media, nu a fost încă avansată forurilor competente, și nu cunoaștem care este poziția Guvernului român și nici a celorlalte state riverane, așa că orice încercare a mea de a răspunde întrebării m-ar plasa în zona speculațiilor.

Ministrul Apărării a vorbit public despre acest proiect, iar România a transmis NATO această idee fiindcă Marea Neagră, din perspectiva Bucureștiului, a devenit o mare fierbinte, mai ales după ce Turcia a doborât un bombardier rusesc care intrase în spațiul său teritorial. Credeți că în acest context, atașat la anexarea Crimeii, există amenințări la Marea Neagră, venite mai cu seamă dinspre Rusia?

W.H.L.: Este important ca România să-și definească poziția în termeni de securitate și siguranță: acest lucru nu poate veni din partea noastră. Germania și România se află în contact permanent, iar acest lucru a fost demonstrat în primul rând de vizita la București a ministrului german al Apărării (6 mai 2015). Cred că întrebarea dvs. trebuie tratată la nivelul NATO. Însă și noi luăm foarte în serios îngrijorările partenerului nostru.

Crimeea este acum parte a Rusiei, în Republica Moldova există o Transnistrie rusească, în Georgia există două regiuni acaparate de Rusia: Osetia de Sud și Abhazia. Cum crede Germania că Rusia ar putea fi oprită din această expansiune?

W.H.L.: Poziția Germaniei față de încălcarea dreptului internațional în cazul anexării Crimeii este cunoscută și vizează inclusiv comportamentul Rusiei în contextul evoluțiilor separatiste din Ucraina de Est. În 2016, Germania are preșe­dinția OSCE, iar în acest context vom încerca tot ceea ce ne stă în putință pentru a întări colaborarea cu R. Moldova, în cadrul politicii de vecinătate a UE. Cred că R. Moldova trebuie să încerce să umple cu „viață“ Acordul de asociere încheiat cu UE, să îi confere acestuia viabilitate pentru ca, în baza unor reforme necesare, noul Guvern de la Chișinău să pună în aplicare prevederile Acordului de asociere. Afirmațiile ministrului german de Externe față de experiența pe care am avut-o în cadrul procesului OSCE ne arată oarecum că acea lipsă de încredere din trecut și lipsa de dialog pe care am avut-o între Est și Vest nu trebuie să se mai repete. Întrebarea este în ce măsură  UE trebuie să mențină sancțiunile împotriva Rusiei: este clar că acordurile de la Minsk trebuie implementate în totalitate și că este nevoie de o decizie unanimă la nivel european în acest sens.

Deja mai multe state occidentale au militat pentru ridicarea sancțiunilor, inclusiv SUA, prin vocea lui John Kerry. Germania va susține acest punct de vedere?

W.H.L.: Este surprinzător că discutăm acest subiect, care este ipotetic. Sancțiunile impuse Rusiei au fost luate în unanimitate la Consiliul European, la fel implementarea completă a Acordurilor de la Minsk ar reprezenta o chestiune preliminară, înainte de ridicarea acestora. Deocamdată sancțiunile au fost prelungite până în luna iulie, deci avem încă destul timp pentru a implementa deciziile de la Minsk: trebuie să acordăm acest timp și Moscovei, și Kievului, pentru ca aceste state împreună cu Franța și Germania să poată constata progrese.

În Republica Moldova asistăm la o criză prelungită care afectează toate domeniile, nu doar economia și politica. Socotiți că este vorba despre cauze interne sau și despre intervenții din afară?

W.H.L.: Avem la Chișinău o ambasadă care se ocupă de acest subiect. Eu, ca ambasador în România, nu mă ocup de această chestiune atât de intens, dar pot cita din telegrama de felicitare adresată de cancelara Angela Merkel premierului moldovean, Pavel Filip, la instalarea sa: „R. Moldova se află în fața unor provocări majore în termeni economici, politici și sociali“, iar guvernul german este dispus în continuare să sprijine R. Moldova pentru a reforma instituțiile acestei țări.

Acum o săptămână, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a acuzat România, dar s-a referit și la dvs., invocând expoziția „Cu fața, în spatele sârmei ghimpate“, dedicată etnicilor germani deportați în Uniunea Sovietică după al Doilea Război Mondial. Cum interpretați acuzațiile dure transmise de Moscova?

W.H.L.: Guvernul României a luat deja poziție față de această afirmație, infirmând declarația Rusiei. Din punctul meu de vedere, a fost o tentativă de a distrage atenția de la propriile acțiuni, atât cele care se referă la trecut, cât și cele actuale. Nu cred că ar fi de folos cuiva să încercăm să interpretăm aceste afirmații și nu doresc să o fac, pentru că nu vreau să ajungem la declarații speculative. În fiecare an pe 27 ianuarie particip la diferite evenimente, anul acesta am ales expoziția despre deportarea sașilor, din dorința de a aduce în memoria noastră destinul acestor oameni. În aceeași zi am participat la Ministerul de Externe la un eveniment dedicat Holocaustului. Mă simt legat de comunitățile evreiești din România, atât personal, cât și profesional. Din punct de vedere istoric și al felului cum percepem istoria, această participare este importantă.

Cu toate că sistemul Schengen se află în criză, România își dorește încă să adere la acest spațiu de liberă circulație. După ce Comisia Europeană a dat publicității ultimul Raport de monitorizare a Justiției (MCV), Germania socotește că, în sfârșit, România ar fi aptă să se alăture spațiului Schengen?

W.H.L.: Rezultatele Raportului MCV sunt des citate și cred că au evidențiat clar succesul pe care România îl are în combaterea corupției, efort pe care noi îl încurajăm în continuare. Dorim ca România să beneficieze de sprijinul nostru atunci când este vorba de a continua întărirea structurilor necesare și consolidarea bazei legale în acest demers. Cred că am înțeles foarte bine dorința României de a fi parte a spațiului Schengen, în ciuda dificultăților prin care trece acest spațiu, iar acest subiect a fost discutat recent cu ocazia vizitei secretarului de stat german din cadrul Ministerului de Externe la București. Este important ca toate statele UE să urmeze aceeași direcție, să căutăm soluții pentru a încheia această criză a refugiaților, și cred că trebuie să fim solidari când conlucrăm la nivel european asupra acestei teme.

Deci, după Raportul MCV, Germania consideră că România ar putea fi primită în Schengen? Sau măcar ar putea fi primită înainte ca acest spațiu să se dezintegreze definitiv?

W.H.L.: Sunt convins că sistemul Schengen nu este pe cale să se destrame. E un subiect foarte important pentru noi toți. Raportul MCV a subliniat progresele făcute de România. Noi apreciem aceste progrese. Subiectul aderării la Schengen a fost abordat și cu ocazia vizitei făcute de premierul român, Dacian Cioloș, la Berlin. Cancelara Angela Merkel a subliniat atunci că ne aflăm într-un proces continuu, în care Germania sprijină colaborarea cu România, dar că e nevoie de o decizie unanimă la nivel european, fiindcă Germania nu poate monopoliza această decizie, însă continuă să conlucreze cu statele membre în această direcție.

Oficialii polonezi s-au plâns că statele UE nu pot negocia un preț unic de cumpărare a gazului de la Rusia, fiindcă Germania se opune. Dacă ar exista o negociere comună, prețul ar fi mai mic și nu i-ar da Rusiei posibilitatea să facă politică externă bazată pe nevoia de gaz a unor țări europene. Cum vede Germania această piață unică a gazului?

W.H.L.: Cred că situația este diferită de la țară la țară în cadrul UE. Trebuie să ne punem întrebări despre felul în care se livrează energia, în baza unei infrastructuri existente sau nu. Germania are o poziție bazată pe principii ale economiei de piață atunci când este vorba despre politica energetică. Este clar, de asemenea, aspectul conform căruia România este pe locul al 3-lea în ceea ce privește deținerea de rezerve energetice pe plan european. România are o producție diversificată de energie și din 2019 pornim de la premisa că va beneficia de o independență energetică. Pentru Germania este important să punem accentul pe crearea unei interconectivități mai ­mari între țările membre, atât în vecinătatea României, cât și în întreaga UE. Eficiența energetică și interconectivitatea între statele membre trebuie să fie subiectele care să ne preocupe, pentru ca în final să ajungem la această convergență de prețuri.

România este singura țară care a ales în funcția de președinte un etnic german. A schimbat în vreun fel această alegere relațiile româno-germane, au devenit cele două state mai apropiate decât erau?

W.H.L.: Avem relații excelente între România și Germania în toate domeniile. Ne bucurăm de evoluția pozitivă a schimburi­lor economice, care sunt echili­brate, ceea ce înseamnă că avem ce să ne dăm reciproc unii celorlalți. Există, într-adevăr, această punte culturală reprezentată de minoritatea germană, dar există și un număr mare de cetățeni români stabiliți în Germania – peste 400.000 – care își aduc contribuția la evoluția economică a Germaniei. Faptul că un etnic german a fost ales ca președinte arată încrederea pe care electoratul i-a dat-o domnului Iohannis, care – să nu uităm – a fost de patru ori confirmat ca primar al Sibiului. Relațiile foarte bune au fost definite de vizita președintelui român în Germania și de cele două vizite de la începutul anului, făcute de premierul român la Berlin și de secretarul de stat german la București.

Câte companii germane au investit în România?

W.H.L.: 20.000, dar numărul celor care au rămas pe piață se ridică la 7.000. Investitorii germani au nevoie de un cadru predictibil și solid, nu se aruncă și nu riscă, dar atunci când decid să investească undeva își asumă totala responsabilitate pentru oamenii pe care îi angajează, pe care îi școlesc și cărora le oferă condiții similare celor din Germania.

Câți angajați au companiile germane din România?

W.H.L.: Peste jumătate de milion.

Jumătate de milion înseamnă aproape 15% din forța de muncă din România. Dacă ar fi să spuneți ce anume lipsește din relația româno-germană, la ce v-ați opri?

W.H.L.: Nu cred că poate fi vorba despre lipsuri în relația noastră, iar acest lucru a ieșit la iveală și în cadrul vizitei de săptămâna trecută a secretarului de stat german la București. România este un loc pe care investitorii germani îl caută, după cum se vede din numărul companiilor care activează deja aici. E adevărat că lucrurile pot fi și mai bune în ceea ce privește, spre exemplu, infrastructura de transport, care trebuie îmbunătățită. E nevoie și de mai multă transparență în actul guvernamental, e nevoie de aplicarea legislației de către justiție astfel încât actul guvernamental și cel administrativ să dispună de o anumită calitate. Este vorba despre un proces pe care noi îl sprijinim împreună cu Camera de Comerț Româno-Germană și cu cele opt cluburi care reunesc investitorii de limbă germană. Încercăm să construim o relație credibilă cu instituțiile din România pentru a promova și mai mult buna colaborare. Suntem încântați de felul în care noul Guvern din România a demarat unele acțiuni. Este important să menținem o colaborare în domeniul educației pentru a crește numărul celor calificați.

Există temeri printre investitorii germani că reformele, inclusiv cele juridice, nu sunt definitive?

W.H.L.: În acest context trebuie să subliniem că e nevoie de o sustenabilitate a reformelor, nu doar în justiție, ci atunci când vorbim despre predictibilitatea actului guvernamental, de cadrul legislativ. E nevoie de predictibilitate, de pildă, atunci când vorbim despre achizițiile publice. În viitor trebuie să încercăm să soluționăm provocările majore care există în acest context. Alături de ministerele de resort, am demonstrat disponibilitatea noastră de a avea o relație de încredere, de parteneri egali, în toate domeniile.   

Comentarii

 • Petra

  16 februarie 2016 19:59

  România si germania sunt in etape diferite de dezvoltare economica asa ce e normal sa existe un decalaj de salarizare...ce ma distreaza e ca se dau sfaturi politice si de comportament cand de fapt germania e exemplul perfect de cum sa pui pumnul in gura presei si sa nu faci in Europa. Economic sta bine cu democratzia mai rau...0

  raspunde comentariului
 • alex

  16 februarie 2016 19:32

  Domnule ambasador, romanii aia MUNCESC si fac lucruri de calitate pe bani de 10 ori mai putin decit un angajat similar in Germania, iar profiturile scose de firmele germane din Ro, in special datorita mucii calificate ieftine, e de miliarde de euro! Asa ca zip it!

  raspunde comentariului
 • Svetlana

  16 februarie 2016 16:51
 • Petra

  16 februarie 2016 16:45

  OK domnul ambasador pare OK....dar la Doamna merkel nu-i spune nimeni vreo doua vorbe. Cum ramane cu lectziile de democratzie cand Doamna Merkel ne da exeplu cum sa nu tzii cont de ele...cum sa nu ceri parerea Uniunii si a parlamentului si sa faci totul dupa capul tau si apoi sa dai vina pe altzii! Oare Germania a decazut atat de mult incat sa aiba conducatori care fac lucruri fara sens si care prin puterea exemplului fac mai mult rau decat bine. In rest Doamne fereste nu cred ca are nimeni nimic cu Germania dar conducatoarea e discreditata.

  raspunde comentariului
 • Petru

  16 februarie 2016 12:26

  din graba scrierii la tastatura, in final s-au produs cateva inversiuni de litere care fac dificil intelesul continutului , imi cer scuze si rectific finalul, se va citi `Deci, doresc sa va spun ca adevaratul crestinism si adevaratul altruism si adevarata bunatate sufleteasca si umana a unei persoane se vede atunci cand tine si cu altcineva decat cu familia sa, in cazul dvs prin familie inteleg harnica si exemplara natiune germana. Ajutati-ne si pe noi , caci stim sa fim harnici in munca dar vrem sa fim si demni in recompensa muncii, adica vrem macar jumatate din salariul de la voi din Germania ! Natiune si tara cu care vrem sa fim prieteni de pe pozitii de egalitate nu din genunchi, flamanzi si palizi ! ``

  raspunde comentariului
 • Petru

  16 februarie 2016 12:16

  Imi place mult de dl. ambasador, consider raspunsurile sale pragmatice, la obiect, logice, constructive si foarte impaciuitoriste, sa zic asa, avand in vedere complicatul context international. iar despre tara pe care o reprezinta , nu am decat cuvinte de lauda, la fel despre germani, un popor extraordinar de harnic care poarta Europa inainte. Imi place mult faptul ca germanii nu sunt vesnic divizat ide viziuni politice diferite si isi vad de munca. Iar acum, urmeaza si o critica si m-as bucura mult daca dl. ambasador sau cineva din anturajul sau ar citi ce scriu si mi-ar oferi un raspuns. As fi si eu curios de ce firmele germane, care, intr-adevar au meritul ca au investit in Romania, atata vreme cat au venit aici cu o tehnologie care asigura o productivitate a muncii apropiata de cea din Germania si beneficiaza de multe ori de muncitori cu calificare, multi provenind din fostele industrii ale statului roman, deci de ce firmele germane nu recompenseaza muncitorii romani macar cu jumatate din salariul pe care l-ar capata germanii acolo, la aceleasi fabrici de aici ?! Este absolut intolerabil ca, profitand de faptul ca patronii germani stiu bine cat se ofera ca salariu de catre angajatorii si de catre statul roman, atunci ofera si ei acelasi salariu de cacao care nu ajuta pe romani nici macar sa isi poata plati facturile la utilitati si mancarea, deci in fond fara nicio legatura cu calcule economice reale. iar, `finis coronat opus` pe directorii germani sau romani ai acestor fabrici plus directori iadjuncti plus sefi ide departamente ii platesc cu salarii mari, discrepant de mari in raport cu ale muncitorilor , tehnicienilor, inginerilor, soferilor etc, deci cu 4.000 - 30.000 lei pe luna ! Oare, acesti sefi sunt singurii care ua nevoie de ban isa traiasca ? Oare acesti sefi au 10 tuburi digestive, de la gura pana la anus si au nevoie de multa-multa mancare ?! Cum se poate ca intr-o tara civilizata sa-i tinem pe muncitori cu 1300 lei cand doar facturie llunare la utilitati depasesec adesea 700 lei ? Iar daca familia aceea mai are si o rata la banca, ce sa mai vorbim de bani de mancare ? Iar daca ni se recomanda sa nu facem imprumuturi din banca pentru achizitionarea unei locuinte si sa stam in chirie deveni mscalvii proprietarilor platind chirii apropiate de cele din Occident, chirii care depasesc adesea jumatate din salariu ! Si atunci, dle ambasador ? ce sens mai are aceasta mascarada a muncii pe degeaba, in propria ta tara, si nu la patroni smecheri de cine stie ce nationalitate celebra prin smecherie ci la germani, care sunt renumiti pentru corectitudine ? Da, e firesc ca pentru amortizarea investitiei facute patronii germani sa nu ofere salarii excat ca in Germania, dar macar jumatate ! Dar in nicun caz 10 procente din salariul de acolo. Nu de alta, dar cheltuielile din Romania sunt exact ca in Germania - si la mancare si la facturi si la combustibil etc - iar veniturile sunt probabil precum in China ! e o intrebare redutabila si sper ca am fost suficient de clar in a expune inclusiv ura pe care o starneste in sufletul nostru faptul ca sefilor nostri din fabrici le dati salarii imense probabil tocmai pentru a avea mai multa pofta sa ne cocoseasca mai rau la munca. nu sunt naiv sa cred ca vreodata am sa primesc vreun raspuns si nu sunt naiv sa nu inteleg de ce aceasta poltica salariala a tuturor patronilor straini din Romania ! toate aceste lucruri se intampla din cauza ca noi romanii le acceptam si n-avem alternativa , pentru ca se exploateaza faptul ca statu lroamn si-a daramt prin bravii lui politicieni si administratori intreaga industrie nationala, spre folosul buzunarelro lor, iar noi am rams pinguini golasi, someri si crapatori de foame, dispus isa munceasca pe salarii asiatice dar sa platesca cheltuieli lunare la nivel occidental. Asa ca, dle ambasador, asteptam sa mai tineti un pic si cu noi, cu romanii, caci stim ca sunteti bine pregatit, inteligent, rational, asa cu mv-am laudat in debutul comentariului meu. Deci, doresc sa va spun ca adevaratul crestinism si adevaratul altruism si adevarata bunatate sufleteasca si umana a unei persoane se vede atucni cand tioen si cu altcineva decat cu familia sa, in cazu ldvs prin familie inteleg harnica si exemplara natiune germana. Natiune cu care vrem sa fim prieteni de pe pozitii de egalitate nu din genunchi, flamanzi si palizi !

  raspunde comentariului
 • Mih

  16 februarie 2016 9:49

  Constat ca si ambasadorul Germaniei se incadreaza in sintagma "punct si de la capat" atunci cand, pe subiectul NATO-Marea Neagra, face afirmatiile "Din câte știu, această dorință a apărut până acum doar la nivelul mass-media, nu a fost încă avansată forurilor competente, și nu cunoaștem pozitia Guvernului ..."Pai sa ne aducem aminte Summit-ul NATO din anul 2014 si declaratiile presedintelui de atunci sau nu mai conteaza? httpwww.ziare.combasescupresedintebasescu-vrea-mai-multe-nave-nato-in-marea-neagra-pot-exista-riscuri-pentru-romania-bulgaria-1319038 si httpwww.hotnews.rostiri-esential-18042680-live-text-traian-basescu-face-declaratii-doua-summit-ului-nato.htm Dar declaratiile Ministrului Apararii din ianuarie 2016, n-or fi despre "pozitia oficiala" a Romaniei?

  raspunde comentariului
 • clencix

  16 februarie 2016 8:40

  Salariile alea ni le dau degeaba? Nu au profit? Nu e win win? A nu se scoate ochii ca ne dau ceva fara sa ia!

  raspunde comentariului
 • Constanti n Popescu

  16 februarie 2016 5:44

  Eu am experenta si inteleg situatia .Rusia reprezinta cel mai mare RAU pentru topatre statele lumii .Rusia este o tara acaparatoare si CRIMINALA. Nu tebuie sa fim lingai fara coloana vertebrala punct Romanmiei i s-a furat teritorii de catre Rusia si URSS luindu-ne BASARABIA teritoriu ROMANESC. Rusia ne-a luat NORDUL BUCOVINEI si l-a dat Ucrainei .Bulgaria ne-a luat din teritorii din SUDUL ROMANIEI din dispozitia si cu ajutorul RUSIEI. RUSIA NE-A LUAT MANCAREA din Romaniea cu trenurile timp de 40 de ani,iar noi am rabdat de foame si am dat cote .RUSIA NE-A LUAT TEZAURUL -AURUL SI NU NI L-A MAI DAT INAPOI LA STATULUI ROMAN Spun cu mana pe inima sa nu va incredei in cuvantul RUSILOR sunt acaparatori ,hoti.criminali.minciunos, banditi etc etc etc.!!!!! Ca cetatean roman Romania are cel mai mare DUSMAN care este RUSIA si poporul RUSSSS. Ambasadorul Grtman joaca l-a doua capete sunt ***** si sa nu-si uite istoria cand juca alaturi de dusmanul Romaniei ROMANIA ARE NEVOIE DE O FLOTA PUTERNICA deoarece are in coaste cel mai periculos dusman numita RUSIA.

  raspunde comentariului
 • O parere

  16 februarie 2016 5:03

  Si eu am ceva de spus referitor la cum raspunde dl. ambasador la intrebari si ce crede despre Romania Bla bla blaaaaa blabla bla blaa blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaablabla bla bla.Pe noi nu ne mai duceti cu presul !

  raspunde comentariului
 • SUA

  16 februarie 2016 1:39

  Sabina Fati esti dusa... In primul rand Germania nu prea are nimic de spus in NATO, dat fiind al 2-lea razboi mondial, bazele NATO adica AMERICANE, tocmai deaia sunt acolo so supravegheze, nemtii NU AU VOIE... asa ca documenteaza-te. 2. Nemtii au venit in RO deoarece platesc f putin in comparatie cu ce ar plati in Germania. 3. Germania ARE NEVOIE DE PIATA ROMANIEI si NU INVERS ! 4. Firmele puternice din Germania si capitalurile sunt AMERICANE ! 5. Germania e o poveste amara, si nu HITLER singur a facut dezastrul ! Germania a fost reconstruita de catre americani prin planul MARSHAL altfel era o ruina din toate punctele de vedere, asa ca daca Germania e deasupra astazi este meritul AMERICANILOR. De ce nu te duci mai bine sa intrebi la ambasada americana cand Romania va beneficia de un plan MARSAL ca sa ne punem pe picioare, ca altfel NU AVEM CUM cu hotii de securisti si comunisti inca in functii in toate pozitiile cheie pe unde e supt banul fondurilor UE !

  raspunde comentariului
  • Grigore

   16 februarie 2016 8:43

   Un plan Marshal pt Romania nu poate porni decat din interiorul Romaniei , de la romanii insasi ! Romania nu afos distrusa de bombardamente ci de hotii criptocomunisti asezati in fruntea bucatelor dupa 90 . Romania are prea multe si puternice resurse economice . In prezent ar fi trebuit sa fie una dintre cele mai puternice economii europene cu un nivel de trai foarte ridicat ! Jaful si distrugerea produse de securisto criptocomunisti au adus Romania pe treapta cea mai de jos din p v economic , civilizatie , nivel de trai ! Planul Marshal romanesc inseamna deocamdata istoricul si salvatorul D N A ! Trebuiesc culesi si ,,stransi '' toti hotii , gunoaiele societatii care au furat din 90 si pana in prezent si RECUPERATI TOTI BANII , TOT CE S-A FURAT !

   raspunde comentariului
  • Grigore

   16 februarie 2016 8:42

   Un plan Marshal pt Romania nu poate porni decat din interiorul Romaniei , de la romanii insasi ! Romania nu afos distrusa de bombardamente ci de hotii criptocomunisti asezati in fruntea bucatelor dupa 90 . Romania are prea multe si puternice resurse economice . In prezent ar fi trebuit sa fie una dintre cele mai puternice economii europene cu un nivel de trai foarte ridicat ! Jaful si distrugerea produse de securisto criptocomunisti au adus Romania pe treapta cea mai de jos din p v economic , civilizatie , nivel de trai ! Planul Marshal romanesc inseamna deocamdata istoricul si salvatorul D N A ! Trebuiesc culesi si ,,stransi '' toti hotii , gunoaiele societatii care au furat din 90 si pana in prezent si RECUPERATI TOTI BANII , TOT CE S-A FURAT !

   raspunde comentariului
   • SUA

    16 februarie 2016 12:09

    IMPOSIBIL, deoarece Romania este distrusa tocmai deserviciile care ar trebui so apere. DNA face treaba numai pe jumatate, deoarece este fidela altor clanuri conduse de tov. Basescu CO. Lupta care se duce in Romania intre servicii este pe putere, pe pozitii de manipulare si pe instrumentele de control. Atata timp cat unul ca Iliescu respectiv Basescu este in libertate, la fel ca si ceilalti securisto-comunisti care controleaza totul in Romania, punand ofiteri SRI si mai stiu eu ce alte structuri or mai exista NU POATE FI FACUT NIMIC, deoarece daca te ridici te calca masina... Trebuie scosi din sistem toti fostii actuali si odraslele lor care se impauneaza cu diplome la scoli occidentale pe bani furati de parintii lor. UNDE ESTE DNA cu dosarele lui Basescu ? Cum poate un presedinte sa faca trafic de arme prin fratesau, sa faca trafic de putere prin fratesau, sa faca presiuni cu serviciile aservite ? aici unde e DNA ? NU, lupta se da pentru putere intrre fosta Securitate, si PCR - Iliescu, care si unii si alti nu vor decat BANIIIII !

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design