Rezistenţa din munţi şi visul american | OPINIE

de Marius Ghilezan , 01 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 09:02, 01 noiembrie 2017
Marius Ghilezan

La 27 de ani de la re­voluţia din 1989, un senator jigneşte re­zistenţa din munţi, iar procurorii, poliţiştii şi magistraţii au cele mai mari pensii.

Bunicii noştri au aşteptat aproape jumătate de secol americanii. Mulţi au murit cu arma în mână pe front sau au căzut prizonieri. Securitatea a decimat elita politică a României. Intelectualitatea anilor ’50 a trecut prin cel mai degradant model de „reeducare“ – „Fenomenul Piteşti“. Elisabeta Rizea, femeia din Nucşoara care i-a hrănit pe camarazii lui Arnăuţoiu, ascunşi în Munţii Făgăraş, avea să mărturi­sească după 1989 că în timpul anchetelor şi torturilor aplicate de „jăndarii regimului comunist“ îşi făcea cruce cu limba în cerul gurii, rugându-se la Dumnezeu să o ajute să nu spună nimic. A fost un om, un timp, un caracter.

Astăzi, toate televiziunile prezintă zâmbetul ironic şi declaraţiile lui Romică Părpalea. Predestinat nume. Un turnător la DNA al lide­rului PSD şi al unui ministru din Cabinet. Strada laudă regimul terorii şi legitimează noua Securitate. Nimeni nu cade în depresie. Ura s-a ge­neralizat. Trăim un adevărat experiment social. Cum să fii ţinut în lesă cu procuratura.

Astăzi, când un fost director de penitenciar saltă 40.000 de lei pe lună pensie, un procuror – 24.000 de lei, iar un chestor – 12.000, nicio minte limpede nu mă poate contrazice că trăim într-un stat poliţienesc, securist şi mafiot.

Un medic câştigă 4.000 de lei, în timp ce un ofiţer de informaţii îi bate la uşă cu rânjet şi cu bilet de trimitere. Deşi are şi firmă şi nevastă sus poziţionată în instituţiile cu lefuri nesimţite, nu plăteşte nimic. Beneficiază de calitate de asigurat. Ieri ne-au asigurat moartea, acum noi le asigurăm gratis sănătatea.

Totul se petrece cu ucazul ambasadelor. Prin lupta anticorupţie, străină dreptului roman, de unii inventată, marile concerne fac legile, iar ţara noastră a ajuns pa­radisul CEO-iştilor.

Nu am aşteptat americanii mai mult de jumătate de secol pentru ca ambasadorul SUA să pupe steagul secuilor şi să facă trafic de influenţă pentru firmele de peste ocean.

Bunicii noştri au murit într-un lagăr concentraţionar, visând la libertatea noastră. Suntem astăzi liberi să călătorim, avem drepturi, dar nu suntem egalii celorlalţi europeni. Nimeni nu s-a jertfit pentru ca nepoţii să fie consideraţi de mâna a doua, iar americanii să ne consi­dere ţara ca pe o colonie, din care tot iei şi nu dai nimic.

Niciodată nu le-am reproşat trădarea de la Malta, nici aroganţa Vestului faţă de suferinţele esticilor, nici măcar triumfalismul afişat la vizitele lui Ceauşescu, plimbat în maşini de lux şi chiar în caleşti regale.

Pe vremea aceea, noi pri­veam spre Vest ca la zâna bună. Ne bucuram la ciocolata albă venită din Germania, savuram în taină câte o Coca&Cola primită din pachete, visam prin undele „Europei Libere“, dar nu ştiam că pentru a fi din nou liberi trebuie să trecem prin purgatoriul noului sclavagism.

Mulţi români prestea­ză munci calificate în stră­inătate. Dar nu recunosc, în timpul rarelor vizite acasă, frustrările pe care le au pentru că sunt plătiţi mai puţin decât omologii lor, cetăţeni ai respectivelor state.

Avem lupta anticorupţie, avem cea mai dură legislaţie penală, cumpărăm „Patriot“ fără offset, dar nu putem călători fără viză în ţările din visele bunicilor. De ce?

Pentru că liderii noştri sunt prea umili, trec prin Altiero Spinelli prea cocoşaţi, sunt ageamii în negocierea intereselor naţionale, poate sunt chiar vânduţi, cu dublă agendă.

Supravieţuim unui experiment social. Cum să stăpâneşti o ţară prin ură şi prin haştaguri.

Comentarii

 • Alba-Neagra cu jurnalismul

  12 noiembrie 2017 13:18

  16 nov.2016-" Propaganda rusa a invins I OPINIE " de Marius Ghilezan - ". Cozile de topor ale Moscovei sunt mai guralive ca oricand . Sigur , se dau preacuvioase crestine , familiste convinse , aparatoare de virtuti , orice numai sa nu ne occidentalizam in spirit si in comportament . Moscova loveste persiv si multi romani nu-si dau seama . Multe teme lansate in dezbaterea publica fac parte din propaganda de tip bolsevic ". Sa fi intuit Vintila Horia ca pana si formatorii de opinie raman in " hrubele bolnave ale Rasaritului " ? Ultimele articole semnate de Marius Ghilezan sa apartina autorului articolului din 16 nov.2016 sau un intrus ii foloseste si ponegreste numele si cariera profesionala ?

  raspunde comentariului
 • Antilegio antifa

  11 noiembrie 2017 7:23

  Gilezane, marea majoritate a "luptatorilor anticomunisti" canta excelent "Sfincta tinerete legionara", ori imbracat in sutana spovedea comunisti si ciripea la Secu cu gandul la pogromuri. Asa ca..., cinste celora care au incercat sa faca dreptate umbland dupa ei prin coclauri

  raspunde comentariului
 • stormseeker

  06 noiembrie 2017 11:01

  Articol comandat de PSD, si scris de un angajat part-time la agentia Sputnik. Atita mizerie mai intilnesti in emisiunile de la Latrina 3. Ce naiba cauta un semidoct la RL ?

  raspunde comentariului
 • TEODORESCU MIHAIL

  06 noiembrie 2017 0:25

  JOAQUIM MURIETA, NU DORESC SA TE JIGNESC SPUNANDUTZI CA ESTI UN TAMPIT DAR DIN PACATE ASTA REZULTA DIN COMENTARIUL TAU. Iti doresc, Doamne- ajuta, sa vezi in cate state din USA a doua limba oficiala este spaniola, deci o limba a unui popor latin. In rest, doresc sa-i spun D-nei Mirela Antonescu sarut-mana pentru comentariul EXTRAORDINARnu am alte cuvinte de apreciere pe care l-am citit in aceasta rubrica! Rar vezi, daca nu niciodata, in media romaneasca actuala o compozitie atat de corecta in primul rand gramatical si in al doilea rand politc.D-na Mirela, cine sunteti dvs. care vedeti atat de clar situatia din Romania printre acesti ignorantinu mi-am permis sa spun cretini! Doamne ajuta!

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   07 noiembrie 2017 19:03

   Chestia asta cu "rasa Latina" care ar fi cica "inferioata" Blestematilor Anglo-Saxoni nu am inventat-o eu. Eu cred ca Latinii sunt de toate rasele si nu sunt rasisti ca Blestematii Anglo-Saxoni. Civilizatia cultura si democratia Latine si neo-Latine sunt mult superioare barbariei Anglo-Saxone. Vandalii, stramoshii Blestematilor Anglo-Saxoni au atacat si distrus Roma. In SUA exista mai multe orshe numite "Vandalia". Cuvintele "Vandal" si "a vandaliza" nu au un inteles negativ pentru Americani caci scopul lor declarat este sa extermine poporul Roman utilizand metodele Vandalilor. Diavolul blond rasist si nazist Trump a spus clar si raspicat cu gura lui ca doreste exterminarea Romanilor numiti de el "inferiori" de "rasa Latina". A solicitat fonduri suplimentare congresului SUA pentru a construi termo-nucleare necesare exterminarii Romanilor numiti de el "inferiori" de "rasa Latina". Totushi alti politicieni Americani din partidul democrat si Britanici laburisti, liberali si Scotieni s-au delimitat de acest obiectiv al colegilor lor conservatori si in SUA republicani. Si in Canada consevatorii doreau exteminarea Latinilor cu exceptia celor din Quebeq. De aceea a fost creat partidul liberal Canadian prin fuziunea liberalilor Anglofoni cu comunistii Francofoni. Consesvatorii au pierdut alegerile si Liberalii au condus Canada aproape mereu de la infiintare. Totushi Louis Riel a fost assasinat dar moartea lui a dus la creera partidului liberal care conduce azi Canada si se opune exterminarii "rasei Latine". Spre deosebire de SUA scoli in limba Franceza, Spaniola si ... Romana exista peste tot prin Canada unde sunt suficienti elevi care sa le solicite.

   raspunde comentariului
   • Remarca

    08 noiembrie 2017 21:44

    Pe de o parte. o sugi practic de la americani, primind acolo pensie. Pe de alta , ii injuri intr-un mod incredibil, astfel incat, daca nu ai beneficia de anonimatul asigurat de internet - tot de un aglo-saxon decoperit ! - ai fi bagat la inchisoare rapid, pentru propaganda antiamericana periculoasa. Dar identitatea nu ti-o dezvalui, ca un sobolan ce esti ! E limpede ca nu esti normal la cap !

    raspunde comentariului
    • Joaquin Murieta

     17 noiembrie 2017 0:23

     Nu stiu cine a inventat internetul dar prima oara el a fost disponibil publicului in Franta. Calculatorul Sinclair Spectrum cu microprocesor Z80 a fost primul care se putea conecta la internet. El era o co-productie Franco-Britanica. Domnul Sinclair a fost facut lord pentru ca a inventat internetul. Este foarte posibil ca internetul exista deja innainte de a fi introdus in Franta si apoi in Anglia de lord Sinclair dar era secret si era utilizat doar de armata SUA si posibil de armata Rusiei.

     raspunde comentariului
  • Mirela

   06 noiembrie 2017 11:33

   Am uitat sa va amintesc ca nu sunt deloc singura care scrie onest aici la comentarii, ci sunt mai multi cititori ! Doar atat ca cei ce posteaza comentarii rautacioase, perverse, de sustinere a oligarhiei politico-financiare postdecembriste, sunt mai insistenti, fie din cauza obsesiilor lor ultracomuniste sau ultra postcomuniste - de ex, psd-iste, desi PSD este mai degraba un soi curios si scarbos de sustinator al ...privatizarii comunismului in interesul lor ! - fie mai insistenti pentru ca sunt postaci platiti, mai ales in timpul campaniilor electorale, fie pur si simplu sunt masochisti fascinati de mustata unor conducatori, probabil fascinati de cat de bine NE fura acestia ! ...Si va mai marturisesc ca acei jurnalsiti care mia-u deschis perfect ochii asupra a ce se intampla cu adevarat in Romania au fost marii profeti ai neamului Octavian Paler si Petre Mihai Bacanu, fara de care presa scrisa din Romania ar fi avut un ton mai palid si mai putin penetrant ! Octavian Paler era teribil in doemniul ideatic, ideologic si sentimental-uman iar Petre Mihai Bacanu a fost cel mai teribil jurnalist de investigatie economica si politica. Paginile sale extrem de curajoase in care diseca imensele malversatiuni ale unor fruntasi ai partidelor combinatii cu mari escroci i-au adus mari necazuri in acele vremuri, dar nu s-a descurajat niciodata si e meritul ziarului Romania Libera ca l-a sustinut in acele vremuri grele. Pentru ca Romania Libera a fost si sper ca va fi in continuare marele prieten al cetatenilor romani- spun `sper` pentru ca ma ingrijoreaza articolele perverse ale dlui Ghilezan, cel care califica societatea civila romaneasca ca ...sustinatoare a regimului ...`terorist` al procurorilor ! e intristator sa constatam astfel de puncte de vedere, care `confunda` necesara actiune de urmarire penala si pedepsire a hotzilor cu steif - si asta este sarcina logica a oricarei procuraturi din toata lumea civilizata - cu , vezi Doamne, instaurarea unei `repuiblici a procurorilor` ....de parca Procuratura ar avea ceva cu cetatenii cinstiti ! Catusele si pedepsele juridic corecte pentru cativa hotzi de nivel inalt sunt NECESARE si binemeritate dupa ce 28 de ani postdecembristi au foxat Romania si cetatenii si banul public si averea publica din toate pozitiile ! Fara deratizare, sobolanii rosii ai furtului exorbitant ne vor domina pe veci !

   raspunde comentariului
  • Mirela

   06 noiembrie 2017 11:06

   Va multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase ! Eu sunt pensionara, am peste 70 de ani, am lucrat zeci de ani in 2-3 schimburi ca inginer chimist. Tatal meu a fost medic militar in armata fascista a Romaniei si a trecut prin drame imense pe frontul de est. Imi povestea, de ex, ca la Stalingrad, in acel asediu de aproximativ jumate de an care s-a soldat cu circa 3 milioane de morti - socotind pierderile umane insumate de ambele tabere - existau uneori pauze de lupta pe portiuni mai mici sau mai mari si erau cazuri in care rusii ridicau un steag alb ...in situatii absolut incredibile - aveau foarte multi raniti care gemeau zi si noapte si nu-i lasau pe cei valizi sa se odihneasca..... nu aveau suficienti chirurgi, si mai ales nu aveau sulfamide si anesteziante - decat alcool - pentru a putea face operatii si amputari sub sedare si in conditii de protectie anti-infectare operatorie si postoperatorie. Rusii prin acel steag alb ....solicitau germnailor sa il trimeata pe tatal meu i ntabara lor sa opereze bolnavi, sub administrare de medicamente, pentru ca tabara germana era dotata cu asa ceva......Asa a ajuns tatal meu sa opereze germani, romani, maghiari, austrieci din tabara sa ...dar si rusi uneori cand era solicitat. Iar rusii se recompensau cu alcool, pe care doi asistenti ai tatalui meu il duceau il duceau in tabara noastra. ...Dupa catva timp batalia continua. Exista deci o onoare a dusmaniei asumate si a infruntarii reciproce. ....Pe cand marea majoritate a `politicienilor` romani n-au nicio onoare, nici macar pe cea a infractorului care fura si el ceva acolo si se mai cara naibii .... din 1990 incoace imensa mare majoritate a politicienilor romani au furat si distrus tot ce au putut de parca ce s-a creat pozitiv, ca industrie si regii autonome si exploatari agricole si zootehnice, inainte de 1989, nu tot de romani a fost creat. Intreaga prestatie a ministrilor industriilor de dupa 1989 - aidoma prestatiei `partidelor` care i-au numit - a fost un dans din buric pe mormantul economic al natiunii. Dincolo de aspectele profund negative ale oranduirii comuniste - ma refer la tirania partidului PCR si mai ales a sefilor ei - si dincolo de lipsa cronica a a unor drepturi si libertati de constiinta, expresie, manifestare, initiativa economica individuala, de calatorie, de acces la bunuri de consum mai diverse , calitati si cantitativ, deci dincolo de aceste aspecte nasoale, realizarile economice din acea perioada sunt incontestabile. Nu se poate realiza progres social, bunastare materiala pentru TOTZI cetatenii fara dezvoltare economica. Nu-i musai sa fie doar sau numai industrie, unele tari pot trai si preponderent din agricultura, zootehnie sau turism, dar DACA TOT AM APUCAT sa ridicam o industrie, de ce sa o fi lasat la cheremul `partidelor` postdecembriste sa o distruga ?! Productie industriala aflata azi in mana romanilor este mica, si asta se vede in importurile ridicate si in modul cum tremura orase si judete, azi, atunci cand un investitor strain se decide sa isi inchida fabrica si investitia in Romania , lasand mii de someri pe drumuri - vezi Nokia Cluj si Niveea Brasov. la Cluj a fost un caz fericit ca a venit alt investitor in aceasi locatie, dar in mutle cazuri raman o gramada de cetaten idisperati, fara serviciu si fara speranta la o viata demna. `Partidele ` romanesti N-AU CREAT NIMIC dupa 1989 ! Singura lor ocupatie a fost furtul sistematic din banul public si averea tarii si cetatenilor ! Un bilant cinstit al situatie actuale arata peste 4 milioane de cetateni romani plecati din tara, datorii externe imense - si investitii, canci ! - , somaj fulminant, un sistem de pensii mereu aflat pe marginea prapastiei - dovada ca si anul acesta PSD a imprumutat peste 13 miliarde de euro ...pentru a da pensii in general si salarii la bugetari in particular - , lipsa autoritatii statului in raport cu fenomenul infractional - de ex, atacul continuu al infractorilro asupra padurilor si cailor ferate si conductelor de transport combustibili si vagoanelor de transport marfa - , o polarizare sociala si material incredibila. Sunt milioane de roamn icare n-au bani de mancar, de achitat facturi sau de mancare ...in timp ce fruntasii si aprlamentarii partidelor se scalda in averi exorbitante. `Partidele` romanesti - si bratul lor armat, `guvernele` emanate - au fost de fapt niste bande infractionale de inalt nivel, iar principala lor activitate a fost ceea ce procurorii numesc pe buna dreptate `constituire de grup infractional organizat in vederea savarsirii de criminalitate economica in forma continuata` si `sabotarea economiei nationale` ...In aceste conditii , in care chiar cei votati de alegatorii romani - ametiti de promisiuni frumos si sforaitor si cabotin si demagogic si manipulant ambalate in timpul camapaniilor electorale - au fost lupii pusi paznici la stana cu oi, drama acestei tari era si este previzibila. Iar marea problema este ca nici PNL nu isi revine deloc si in afara de critici sterile la adresa PSD , altceva nu aface nimic, ba chiar se poate spuen ca in ultmii ani PNL a intrat intr-o anestezie total. Nici nu isi curata partidul de corupti - ca au si ei ! - si nici nu vine , de pe banca opozitie, cu proiecte de legi favorabie lcetatenilor. PNL crede - perfect `intruchipat de parasuta politica Alina Gorghiu Burghiu Dej care era tot timpul cu anti-Ponta in gura pentr uca simtea, in frustrarea ei sa aiba ceva in gura - ca daca caraie impotriva PSD ..gata, alegatorii ii vor vota pe ei, pe liberali, si nu isi da seama ca vremea palavrelor, a trecut ! PNL nu a creat locuri de munca, de ex prin implicarea statului - care a avut bani - in parteneriate mixte stat privat sau chiar prin implicarea statului ca jucator pe piata muncii - , nu a rezolvat problema somajului, nu a grijit proprietatea statului , nu a relansat economia , nua facut mai nimic ! Doar gargara raraita si graseiata a istericei alina Gorghiu si mereu si mereu tipeele ei ca ea e....ami occidentala, mai ..liberala, mai ...ioropeana si anti-pPonta, asa ! Dar daca citim - cu ajutorul oricarui motor de cautare pe net -articoe ldespre Alina Gorghiu aflam ca a fost implicata in tot felul de malversatiuni economice si juridice si ca isi petrece concediiel in acelasi lux precum liderii PSD ! Deci, draga domnule, cata vreme votand PNL natiunea romana nu face altceva decat sa inlcouiasca transpitaria lui Grebla, Mischie si Vanghelie cu parfumul scump al Alinei Gorghiu, dar furturile si cruzimea la nivel inalt raman acleasi, cu ce ne-am ales ?! Democratia in Romania a putrezit, draga domnule si singura solutie este DESFIINTAREA tuturor `partidelor` romanesti, a Parlamentului ca institutie si preluarea puterii de catre un regim militar extrem de sever care sa-i rezolve prin mijloace specifice militarilor pe totzi cei ce-au furat. Ne ajung o tara, un guvern, un Presedinte ! Mai ales ca dl. johannis e de partea fortelor Binelui.

   raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   06 noiembrie 2017 5:28

   Traiesc in SUA dar nu am gasit nici-o scoala care sa educe copiii in limba Spaniola sau Franceza. Nici macar in Vermont nu am intalnit pe cineva care sa pronunte corect numele Cadillac. Cica ar fi in Porto Rico dar eu nu am fost pe acolo. Chiar si universitatea din New Mexico preda doar in limba Engleza numita pe buna dreptate "Americana" pentru ca e plina de gresheli de ortografie. Deputatul Joaquin Castro si actrita Eva Longoria nu cunosc limba Spaniola pentru ca in Texas nu au gasit nici-o scoala in limba Spaniola. In cazul actritei ea a fost nevoita sa-si schimbe numele din Eva de Longoria caci numele original era prea Spaniol chiar aristocrat Longoria fiind numit un castel si localitate din Castilia langa Leon.

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  05 noiembrie 2017 16:45

  Americanii vor sa extermine poporul Roman numit de ei "inferior" de "rasa Latina" asa cum au exterminat deja Mohicanii. Orice Roman care i-a asteptat sperand ca el va fi ucis mai tarziu dupa ce tot restul Romanilor au pierit deja macelariti de Americani nu poate fi decat tradator al poporului Roman. Comunistii Romani au inteles ca nu au alta solutie decat sa lupte cu Americanii care ne-opriti vor extermina poporul Roman.

  raspunde comentariului
  • Indemn sincer

   05 noiembrie 2017 21:58

   Exterminat este creierul tau, inca din nastere, bolnavule ! Interneaza-te rapid la boli nervoase ca devii periculos pentru societate.

   raspunde comentariului
  • Indemn sincer

   05 noiembrie 2017 21:58

   Exterminat este creierul tau, inca din nastere, bolnavule ! Interneaza-te rapid la boli nervoase ca devii periculos pentru societate.

   raspunde comentariului
 • vislovschi elena

  03 noiembrie 2017 12:12

  Cat adevar si cu cata claritate spus acest articol este inteles si de un analfabet -asta da jurnalist- acum e spus adevarul curat si clar iti multumim d-le ghilezan. un lucru numai -coruptia este asa ca la noi numai in statele cele mai inapoiate si sarace -deci ataca putin si acest subiect si daca se poate tot asa de clar multumesc si succes in continuare...

  raspunde comentariului
  • Pentru Nutzi

   03 noiembrie 2017 23:52

   Mai cucoana, daca-ti place asa mult acest Pat Buchanan in mizerie, ia-l acasa si multumeste-l.

   raspunde comentariului
  • Apreciem sinceritatea!

   03 noiembrie 2017 19:25

   Deci ai inteles articolul, ca o analfabeta! Si te mai si lauzi. Si ii mai si multumesti acestui individ vandut! Inseamna ca pe lnga o educatie precare, mai ai si probleme de constiinta, ca acest "jurnalist!.

   raspunde comentariului
  • Ghita

   03 noiembrie 2017 12:36

   "Pupa-l in bot si papa-i tot",madam!

   raspunde comentariului
 • Maria

  03 noiembrie 2017 8:30

  Cu fiecare articolas publicat, acest parvenit maramuresean dovedeste ca si-a inlocuit sindrila neaosa de pe acoperis cu tigla ruseasca.

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  03 noiembrie 2017 2:04

  Sint foarte curios cind VA fi 'bine' in Romania ? EU am plecat de 32 de ani si acumcitesc aceasta ! Nu-mi pare rau ca nu mai sint acolo ! - cer scuze pentru gramatica dar ASA am invatat la scoala, de mult.

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  02 noiembrie 2017 12:49

  Extraordinar de pervers articol ! Romania Libera nu ar trebui sa isi dea acordul unor astfel de randuri ce fac de ras tot prestigiul anterior de 140 de ani al eminentului ziar. Si pe langa ca articolul este pervers,el este si plin de otrava, de venin, de dezinformare, de manipulare si de lipsa de adevar si racordare la realitatea de fapt. Autorul spune ca `procurorii, politistii si magistratii au cele mai mari salarii`, punand aceasta afirmatie alaturi de sinistra afirmatie a sinistrului Serban Nicolae, de parca vreunul din procurori, politisti sau magistrati ar fi de vina ca acest `senator` PSd-ist e de o nesimtire iesita din comun si de faptul ca tov Serban apara oligarhia de `partid` din frageda lui `pruncie` politica - vezi si nenumaratele asertiuni anterioare cand, mereu ranjind, a spus in clar ca `parlamentarii sunt o categorie aparte de oameni cu ...importanta sociala mai mare si merita sa stea in vile de protocol de sute de metri patrati si sa plateasca chirii modice` si cate altele, mereu si insotite de acel ranjet sinistru care este parca sigiliul in efigie al victoriei sinistre a PSd la ultimele alegeri . ....Autorul articolului de mai sus nu este la prima isprava de acest gen si el incearca - nu am idee pentru ce motiv, probabil ca e derutat ideatic pentru ca nu as dori sa imi imaginez altceva - cu o tactica tipic KGB-ista sa starneasca oprobiul public asupra categoriilor profesionale de mai sus, culmea, punandu-le alaturi de clasa politica ca si vinovatie in societatea romaneasca din simplul motiv ca au salarii mai mari decat restul cetatenilor si ca o buna perioada au fost calaritzi, intimidati si amenintati de politicieni nereusind i nacea perioada sa dea randamentul cerut in postura lor profesionala. DAR, ca sa fie clar 1. nu salariile procurorilor, politistilor, magistratilro si lucratorilro SRI sunt prea mari ci salariile noastre ale cetatenilor de rand sunt prea mici - iar, apropos, despre salariile de sute de milioane de lei vechi ale parlamentarilro si pensiile lor speciale si indemnizatile de sedinta de 13.500 lei noi si banii pentru biroul parlamentar, benzina, cazari, deplasari si salarii angajati birouri parlamentare, secretare-amante, bani aflati la cheremul parlamentarilro si adesea deturnati prin deconturi umflate si salarii date in fals, despre asta dl. Ghilezan nu sufla o vorba. 2. Procurorii, politistii, magistratii si lucratorii ANAf si SRI MUNCESC pentru acesti bani pe cand politicienii o freaca de nu-i adevarat. Si aia de `stanga` si aia de `dreapta` - vezi cazul emblematic al Alinei Gorghiu Burghiu Dej, care in doi de sefie la PNl a propus o singura lege in parlament, aceea prin care EA, mirunsa neamului, gravida fiind, urma sa primeasca de 14 ori mai multi bani ca indemnizatie de mama 3. Nu Ministerul Public, Min. de Justitie , MI, SRI si ANAF au distru intreaga industrie romaneasca si au confiscat aproape intreaga avere a statului roman in interes propriu, dupa care nu au recladit nimic in schimb. Au existat doar cazuri de judecatori care din diferite motive i-au aparat pe politicieni, dar nu TOTZI judecatorii si e de notorietate ca si acestia au fost adesea amenintati si santajati si intimidati, s-a scris mult in presa despre asta. Este singura bresha in aceasta categorie profesionala dar incepand in special cu perioada in care a candidat dl. Johannis la presedintie, s-a observat un curaj mult mai mare al judecatorilor de a da sentinte drepte si in cazuri sensibile si o schimbare de atitudine chiar si la cei care in trecut au dat-o la intors. Probabil climatul general dat de candidatura unui profesor din Sibiu neimplicat in gastile politice si atitudinea societatii civile romanesti satula de malversatiuniel politicienilor, le-a dat de gand. 3. Toate categoriile profesionale amintite de dl. Ghilezan NU AU AVERI REMARCABILE in imensa lor majoritate pe cand `politicienii` si `parlamentarii` romani au averi colosale, nejustificate. Se pot consulta declaratiile de avere ale procurorilor , judecatorilor, lucratoilor MI si SRi si ANAF, toate astea fiind publice si se va vedea ca au cel mult o casa sau un apartament si o masina, marea lor majoritate. Pe cand parlamentarii fosti si actuali au averi colosale care insumate sunt mai mari decat cele al e tuturor parlamentarilro Europei, adunate la un loc !!!! Si atunci, cine isi bate jos de populatie, politicienii sau cei incriminati de dl. Ghilezan mai sus ?! 4. Cine era dator sa relanseze economia nationala de asa maniera incat TOATA LUMEA sA aiba salarii mari, procurorii sau mai degraba....neprihanitii parlamentari si bratele lor armate, guvernele politice care au reusit `performanta` sa genereze cel mai mare numar de ministri corupti din Europa ?! Cine a ajuns sa ascunda banii, cu milioanele de euro prin canapele, cavouri, seifuri, pereti falsi, vile in strainatate, ranch-uri cu piscine luminate subacvatic pentru iluminarea organelor genitale ale destrabalatilor natiei ?! Cine a furat din BANUL Public al tari isi cetatenilro de a ajusn sa sperie Europa cu mania lor compulsiv-obsesiva in stare de grand mal combinata cu paranoia puterii ?! Au furat procurorii si lucratorii MI si SRI fabrici intregi, active foste ale statului , regii autonome, resurse minerale, nave vandute ca fier vechi, pamanturi retrocedate, paduri, licitatii de miliarde de euro, bani europeni, si mai nou insule ?! Au prabusit procurorii Bancorex cumva ?! Au organizat procurorii FNI-ul lui Vantu si Vacaroiu si Caritas-ul ocrotit de KKK-ul sovinului si sforaitorului Funar ?! 5. Faptu lca inainte de 1989 institutiile de forta ale statului aveau o comportare uneori indoielnica in raport cu populatia, facandu-se ecoul politicii PCR, nu trebuie sa ne creeze vesnice resentimente caci EXACT aceste institutii de forta ale statului s-au democratizat treptat dupa dec 1989 devenind de cativa ani FANIONUL deratizarii societatii de sobolanii rosii care ne fura TOT, dupa modelul KGB si al oligarhiilor politico-financiare din unele tari foste sau actuale central si sud americane, `bananiere` , comuniste sau oligarhic post-comuniste. Pe cand `parlamentarii` si `partidele` generate in majoritate de structuriel PCr se comporta MAI RAU decat PCR, furand tara, cetateni isi sperantele noastre, Dovada ?! Pai bilantul economic al tarii dupa 27 din cei 28 de ani postdedecembristi in care au fost la butoanele puterii politic si administrativ . 6. Daca cetatenii romani ar opta pentru DESFIINTAREA partidelor si guvernarea exclusiv printr-un guvern apolitic, precum cel fost al dlui Ciolos, ar putea - dupa dinamica crearii de catre guvernul Ciolos a 135.000 de locuri de munca intr-un an , fapt oficial si public - sa ajunga treptat la recrearea celro peste 4,5 milioane de locuri de munca distruse de criminala politica postdecembrista a `partideror` romanesti . 7. `Partidele` exact asta vor, ca intelectuali derutati precum dl. Ghilezan, sa fie asmutiti impotriva celro ce incearca sa faca justitie in societate, pentru ca totul sa se termien intr-o balta de kakao damboviteana, in care nimeni nu mai este vinovat pentru jaful banului public is exista iertaciuni si `praguri` pentru furt si mereu si mereu aministii si mereu si mereu saraci asmutiti impotriva celr oce au un serviciu si demonstrreaza la Bucuresti NU PENTRU MALAI SI FAINA ci pentru dreptate. Caci, dl. Ghilezan se face acum, poate fara sa vrea, ecoul urletelor anti-sorosiste ale hotzilor grandiosi din politichia si `parlamentarismul` romanesc, ecoul nefericit al discursurilor sforaitoare ale celor ce, dupa ce au prinsi ca au furat din banul public, urla ca `traim intr-un stat politienesc` si intr-o ...`republica a procurorilor` si in ....`dictatura binomului` ! Autorul il ia la misto pe cel ce depune acum denunturi la DNA folosindu-se in mod urat de numele mai neobisnuit al acestuia, dar emitand astfel judecati de valoare preconcepute si gresite. Acelasi autor desfasoara aici o veninoasa diatriba impotriva UE si spiritulu ivestic al Europei de parca nu Mischie, Vacaroiu, Nastase, Grebla, Fenechiu, Videanu, Dragnea Udrea, Ridzi-Pizii, Andronescu, Pinalti si alti corifei verzi-romani ne-au devalizat tara si banul public ci ..vezi Doamne conspiratia corporatiilor straine !!!! .......DAR PROBABIL CEA MAI PERVERSA idee enuntata in acest articol de dl. Ghilezan este ` Strada laudă regimul terorii i legitimează noua Securitate` . Asa ceva cred ca nici in fosta revista Romania Mare n-a aparut ! Pana si liderii PSd sunt mai prudenti decat dl. Ghilezan in a face astfel de afirmatii, macar din interesul de a nu-si pierde votanti ! Cum indrazneste dl. Ghilezan sa ne acuze pe noi, SUTELE DE MII de cetateni care am iesit in strada in iarna trecuta, avand in suflet nostalgia normalitatii fostului guvern apolitic care a stopat macaroana licitatiilor publice `supte` de `partide`, sutele de mii de cetateni acuzati atunci de fortele PSd ca suntem ...sorosisti ...doar pentru ca doream sa avem o societate corecta, fara politicieni corupti si cu averi colosale furate din banii nostri , si doar pentru ca doream ca justitia sa fie lasata sa mearga pe drumul bun pe care a pornit eliberata de presiunile `politice` ....adica, dle Ghilezan, noi, intelectualii, societatea civila, muncitorii de la firme romanesti si straine, sindicatele, ambasadele occidentale, UE, spiritul vestic, pensionarii , Presedintia tarii si dl. Johannis personal, iaca, totzi-totzi, ne-am adunat intr-o ...oculta ...`masonerie` sa-i sprijinam pe `nemilosii` si `teroristii` - !!! - de procurori care, ah si vai, impreuna cu `nemilosii` politisti si `raii` de judecatori nu le asigura hartie roz la toaleta, pereti vopsiti pastel , feon si parfumuri in ....`nemilosu` arest la Politiei ...acolo unde ...`neprihaniti` `parlamentari` sunt `terorizati` si `umiliti` de portul `catuselor !!! Si, cu totii, atentam la noul spirit teleormanean al perpetuarii oligarhiei parlamentare hoatze care planga cu lacrimi de crocodil pe umarul cetatenilor de la tara, tinandu-i dependenti de un ki lde ulei lunar si fancandu-i prizonierii electorali ai ajutorului social in loc sa le dea un loc de munca si o societate corecta ! Da, dle Ghilezan o SOCIETATE DESCHISA ! Pe care dvs se pare ca nu agreeati facandu-va astfel ecoul celor mai negre forte ale raului !

  raspunde comentariului
  • Remus

   06 noiembrie 2017 15:29

   Doamna Antonescu, va multumesc atat pt radiografia exacta dar mai ales pentru rabdarea de a o expune aici.Acest dezinformator platit deghizat in jurnalist, pe nume Ghilezan, trebuie demascat pe oriunde apare.Poate aude si domnul Orcan.

   raspunde comentariului
   • mirela

    06 noiembrie 2017 16:54

    Sa stiti cu nu am scris randurile de mai jos cu `bucurie demascatoare` ci cu mahnire si indignare. intentia mea nu era sa fie musai pedepsit dl. Ghilezan, ami ales ca e un jurnalist destul de talentat ca stil. Am vrut doar sa remarc, plina de mahnire -dar si indignare- continutul rautacios al articolului si lipsa lui de racordare la adevar si realitate. Si ma mai intristeaza obstinatia cu care dl. Ghilezan priveste in acest mod problemele cetatenilor. Si pentru ca era a doua oara cand ma intrista profund - a mai scris in trecut un comentariu care m-a intors pe dos - am cautat un pic pe net articole scris d edansul si am vazut ca si-a facut un fel de profesiune de onoare sa ii atace pe extraordinarii oameni de cultura Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu. Ce sa mai zic, trebuie sa fii foarte nefericit in sufletul tau de ziarist sa ataci astfel de personalitati coplesitoare si simpatice. Caci ,fara acesti doi mari oameni si prieteni, cultura si filosofia si viata publica din Romania era fara sare si piper. Va doresc numai bine si merci pentru comment.

    raspunde comentariului
  • Total de acord cu ceea ce ati scris!

   02 noiembrie 2017 13:29

   Articolul este de o murdarie indescriptibila! Adica sunt vinovati americanii de cloaca din politica romaneasca? Sunt vinovati ei ca s-auu catarat in parlamentul tarii insi ca Serban Nicolae, Tariceanu, Dragnea, care, in loc sa slujeasca tara, ii pervertesc valorile, constiintele, istoria? Sunt vinovati altii pentru coruptia de care mustesc la noi parlamentul, primariile, consiliile judetene, etc? Sunt vinovati altii pentru perversitatea sistemului de legi care se cloceste acum in parlamentul Romaniei, sub directa implicare a lui Dragnea si Tariceanu? Sunt vinovati altii pentru ca trompeta pesedista Serban Nicolae indrazneste sa spurce memoria eroilor partizani, care s-auu opus comunismului, cu pretul vietii? Sunt vinovati altii pentru ca exista jurnalisti vanduti, fara constiinta, fara caracter, ca acest "domn" Ghilezan? De ce, Romania Libera? De ce lasi, ziarul nostru de inima, sa iti manjeasca paginile un ins cu asemenea articol desantat, dezlantuit impotriva singurei sperante de indreptare a tarii, adica sistemul judiciar, menit sa pedepseasca coruptia endemica? Este clas ca psd-alde au dezlantuit o campanie murdara, perversa, criminala, contra a tot ce este speranta de indreptare in Romania! Facem un apel la RL sa nu se lase coontaminata!

   raspunde comentariului
 • John M.

  02 noiembrie 2017 9:19

  Romania e practic in mainile romanilor. Ceea ce se petrece nu se poate pune in carca nimanui altcuiva. Lasa-i tu pe americani, francezi, englezi, chinezi, etc. Tu cine esti? Tu ce poti sa faci? Tu ce vrei la urma urmei? De aici ar trebui sa plece o analiza competenta si realista dupa 28 de ani de libertate. Statele perdante invoca motive din epoca de piatra sa-si dovedeasca impotenta. Nu credeti ca ar fi cazul sa incetati si sa faceti voi un plan national de care sa va tineti si sa ajungeti unde v-ati dorit?

  raspunde comentariului
 • oripilatus

  01 noiembrie 2017 20:15

  Romania a fost cucerita de URSS, la Malta doar s-a amânat începerea războiului rece, si odata castigat de Vest a fost formal eliberata si Romania. Asta referitor la "dezamăgirea" autorului, si rana din adâncul sufletului KGB. Am inteles, NATO bad, UE bad, MNC bad, PSD good. Acuma, ca romanii nu au reusit sa-si castige inca independenta si fata de nomenclatura si securitatea romana e problema noastră. Au inceput niste institutii sa -si faca treaba, si hopa, clica de urmasi ai criminalilor striga teroare, colonialism si noua securitate. S'atunci, tovarase, de ce te miri ca te consider un mare ticălos???

  raspunde comentariului
 • NU exista nicio legatura intre Jandarmeria actuala si Jandarmeria moldoveneasca, ori cea regala, fiid vorba de o uzurpare de nume si de identitate, ca si in cazul romilor, pusa la cale de comuniti tra

  01 noiembrie 2017 16:21

  Liderii nostri nu preszinta incredere nici pentru cetatenii ROmaniei, de ce ar avea incredere OCCIDENTUL in ei? Cat la suta din romani si-au ales actualii lideri - macar cat UDEMERE! E o coabitare intre pseudolideri proveniti din vechile structuri si fosti, o intelegere amiabila, reciproca, intre ei si OCCIDENT, care ne tine pe noi prizonieri aici, in saracie, din diverse considerente! NU va uitati la ce unde si cat INVESTESTE Occidentul in ROMANIA? Nu va intrebati de ce toate marile investitii occidentale, atat de putine, se concentreaza tot pe industria ceausita supravietuitoare care a fost o catastrofa dpv economic, avand baze POLITICE, dupa care tot ei se plang? Greseala lor e de strategie, au fost dusi in eroare, ori n-au de fapt niciun gand sa bage prea multi bani aici deoarece nu cred in devoltarea noastra si n-au incredere in pseudoliderii nostri gen basescu? De ce sa bagi bani in Pitesti-Dimbovitza-Craiova-CLUJ? cand poti sa fabrici diversele bunuri in Contanta, Tulcea, Braila si Galati, ca peste tot in lumea civilizata, dezv si prospera?

  raspunde comentariului
 • Felie

  01 noiembrie 2017 15:33

  Mai incet domne sa nu va auda,vreti sa dea pizdeul afara pe plinutu?ce facem fara plinutu?Ce face tara fara plinutu?Ce face senatul fara plinutul?Treceti articolu la si altele sa nu demoralizati senatorii tinerii si gravidele.Cum am avea noi martiri,sfinti sau rezistente.Urmariti sa nu fiti urmariti!Vorbim si noi prin parabole paralele si pilde sa nu se prinda sa nu ne cada prost, asa o sa inteleaga sa inteleaga si o sa urmareasca sa ne inteleaga si nu o sa urmareasca sa ne urmareasca.Fiti destepti si nazuiti nu ca ei.

  raspunde comentariului
 • Horia

  01 noiembrie 2017 15:18

  Din pacate desi salutar, articolul este parte din melanjul romanesc adica spune lucruri corecte si necesar a fi spuse, impreuna cu ma scuzati, chiar aberatii, adica de pilda ofiterul nesimtit care nu plateste asigurare de sanatate, ranjnd. Ba toti cetatenii activi salariati deci si ei, platesc automat contributia lunara. In rest, cu regretul ca sunt si lucruri incorecte, ASA ESTE. Romania este stat al sistemului de forta, procurori, magistrati, militari si securisti, diplomati care in Romania = SIE. Ce nu spune autorul este ca partizanii au fost mintiti de Aliati deoarece li s-a ascuns semnarea pactului Eden-Molotov prin care Occidentul preda aceasta tara, URSS. Ei au predat-o prin pact, nu exista numai pactul Ribbentrop - Molotov ci si acesta.

  raspunde comentariului
  • Concluzie

   02 noiembrie 2017 14:30

   Concluzia fireasca este ca ai avut ceva interactiune directa cu sistemul judiciar, datorita vreunui act de coruptie, abuz in serviciu, sau alt motiv de a fi pedepsit de lege. Doar cei aflati intr-una din aceste situatii bodoganesc impotriva Justitiei, DNA-ului si le acuza ca ar fi sistem politienesc, stat paralel, sistem opresiv. Adica exact ce sustine pesedo-aldimea corupta, care s-a infipt in fruntea tarii!! Articolul este o rusine. Este menit sa cultive in mintea tineretului, cat si a celor usor coruptibili, ideea ca sistemul judiciar trebuie controlat de cel politic, supus acestuia, inregimentat. Mai mare rusinea!

   raspunde comentariului
 • vasile

  01 noiembrie 2017 15:08

  Anticorupția era străină dreptului roman ? Probabil că nu exista corupție. Azi corupția ne ucide și ne sărăcește, a te face că n-o vezi înseamnă că ești unul dintre ei.

  raspunde comentariului
 • Remus

  01 noiembrie 2017 14:57

  Ghilezane! Iar te-am prins cum ai dat-o pe ocolite in mod tipic kgb-ist astfel k ai ajuns tot la piua in care bati tu apa protecția psd-ului penal in fata DNA-ului acuzat ca ar fi regim oprimant si neosecurist. Chiar de-ar fi așa ți-am mai zis n-am văzut inca niciun cinstit acuzat de DNA ci numai si numai mizerabili! Nu cred ca doar propriile convingeri te motivează la scris așa ca te-aș introduce și pe matale in categoria de mai sus.P.S. Menționez ca nu-mi merge butonul de virgula de asta lipsesc din text.

  raspunde comentariului
 • viv

  01 noiembrie 2017 13:36

  Am fost si ramanem un sat fara caini...Sa ne facem noi ordine si dreptate mai intai in tara. Ne impiedica americanii sa lichidam hotii din tara asta? Noi vrem sa ne faca ei dreptate, nu-i asa, ei sa-i scoata afara pe parlamentarii turbati, care isi fac legi pentru furat. Pica para malaiata... Cei care au luptat in munti nu sau speriat nici de rusi, nici de comunisti., desi stiau ca aveau prea putini sorti de izbanda.Noi tacem si acceptam sa fim bataia de joc a alesilor, ei impart bogatia tarii rezultatele muncii noastre, la fel cu procedau rusii cu cotele pentru tarani. Unde sunt revolutionarii care pretind ca l-au dat jos pe Ceausescu, nu vad pentru ce fel de democratie au luptat, sau tin inca in gura osul primit ? Acuma nu le mai arde de revolutie?

  raspunde comentariului
 • Daniel

  01 noiembrie 2017 13:34

  Dacă nu vezi cata corupție este in Romania, înseamnă că nu știi pe ce lume te găsești.

  raspunde comentariului
 • din italia

  01 noiembrie 2017 12:24
 • Sorin

  01 noiembrie 2017 11:52

  Si care e solutia sau cauza, mai mult psd si coruptie sau mai multa anticoruptie si DNA pe ei. Nu sunt de vina americanii ca Dragnea si kgb fac legea jafului in Romania.

  raspunde comentariului
 • MAX

  01 noiembrie 2017 11:42

  Traim in statul lui dragnea si serban nicolae,PE CARE GHILEZAN I PROSLAVESTE,MARS LA PISIDE !

  raspunde comentariului
 • ion carutasul

  01 noiembrie 2017 10:25

  Daca ,asa cum scrie autorul suntem ,traim intr-un stat politienesc ,deci condus de politisti,securisti....mafioți. Il voi cita pe Robert Harris ,autor al romanului VATERLAND - Un stat condus de politisti este un stat condus de criminali.

  raspunde comentariului
  • Esti pe aceeasi lungime de unda cu Serban Nicolae!

   02 noiembrie 2017 14:38

   Dar el este un burghez comunist, grasuliu, bine hranit, bine platit, plin de importanta, macar ca bubuie de prostie si obraznicie! Dar dumneata, un "carutas", ar trebui sa fii mai rational, mai echilibrat, mai cu bun simt. Doar daca ai niscaiva probleme cu coruptia, cu abuzul in serviciu, cu incalcarea legilor, poti gandi si scrie asa cum ai gandit si ai scris!

   raspunde comentariului
 • Vigilentu

  01 noiembrie 2017 9:47

  Bai Ghilezane, ai dat-o pe nationalism subtil? incepi si tu cu Romania-colonie? mars in m***a de aici.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design