Corneliu Moisei: De ce DNA nu este antidotul corupției și plagiatului | OPINIE CONTRIBUTORS

de Contributors.ro , 24 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:57, 24 octombrie 2017
Corneliu Moisei: De ce DNA nu este antidotul corupției și plagiatului | OPINIE CONTRIBUTORS

A fost unul dintre cei mai buni prieteni de‑ai mei din copilărie. Ne-au apropiat pasiunea pentru citit, vocabularul și discuțiile pe care nu le puteam avea cu ceilalți. La sfârșitul clasei a III-a trecuserăm de la cărți de povești la Dumas și Jules Verne și am aflat că și el citea Jules Verne, deși el termina clasa I. 

Alerga bucuros la mine de fiecare dată când ne întâlneam la joacă. Asta i-a atras și porecla de Cal Cuminte. Și-a însușit-o cu mândrie și chiar și necheza în alergare o perioadă, până s-a demodat porecla. Mult timp m-a frământat întrebarea de ce mă considera o autoritate de care asculta, deși era mai inteligent ca mine.

Din familie de militari de carieră, era crescut de bunici, o educație strictă, riguroasă. Până târziu, în clasa a V-a, îi căra bunica ghiozdanul în drumul spre școală. Când a mai crescut, a continuat să fie copilul cuminte și bun la carte. Ba chiar a început să fie de ajutor, făcea cumpărături, plătea facturi etc. Cu un mic zâmbet șmecheresc mi-a destăinuit un mic secret: păstra restul sau o parte din el, cu acceptul alor lui, o sumă rezonabilă, așa cât de-o înghețată, ceva.

Prin clasa a VIII-a discutam despre sfere Dyson, după ce citisem „Lumea Inelară“ a lui Larry Niven, și despre cum ar fi dacă omenirea ar cuceri spațiul. Căpătase un tic de elev lingușitor de prima bancă: obiceiul de a termina cuvintele de la sfârșitul propoziției spuse de interlocutor.

Comentariul integral, scris de Corneliu Moisei, poate fi citit pe Contributors.ro

Comentarii

 • Mirela

  24 octombrie 2017 21:19

  Am citit intregul articol si sa ma bata zeii daca am vazut vreo legatura cu titlul !

  raspunde comentariului
 • Titlu nepotrivit!

  24 octombrie 2017 19:33

  DNA n-o fi "antidotul luptei anticoruptie", dar este principalul factor in aceasta lupta! Titlul articolului mi se pare inadecvat, nimeni nu a pretins ca DNA poate anihila, de una singura, coruptia si ii poate pedepsi pe toti cei care abuzeaza de pozitia lor, in detrimentul avutiei nationale si a celorlalti cetateni! Fara suportul societatii civile, constient, decis, continuu, eradicarea coruptiei nu poate fi implinita doar de DNA! Stim acest lucru! Este evident! Dar exista un cerc vicios! Schimbarea mentalitatii generale prin educatie este un proces incert, de lunga durata, obstructionat chiar de coruptii care ne conduc. Sa nu uitam, intre altii, de "ministrul Genunche"... Asa ca antidotul cautat este sustinerea DNA-ului si a doamnei Kpvesi, de catre societatea civila. Acum, cu determinare!

  raspunde comentariului
 • Vorbești prosti

  24 octombrie 2017 15:24

  Fara DNA România era demult fragmentată teritorial.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  24 octombrie 2017 11:05

  RIDICATI-I CU ARCANU, !! ARESTATI-I CHIAR ACUM !! PE DRAGNEA SI TARICEANU, !! PENTRU STERLING SI TEL DRUM !

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  24 octombrie 2017 11:01

  DE CE NU SUNT ARESTATI SI JUDECATI IMEDIAT 1. NASTASE,pt ca a dat industria si resursele Romaniei pe spaga ? 2. VOICULESCU pt sute de milioane de dolari furati de la CRESCENT si de la exporturi ? 3. TACRICEANU pt modificarea pe spaga a contractului cu firma STERLING RESOURCES in ultimile zile de mandat ca premier, la 12 noiembrie 2008, care s-a soldat cu prejudicii de sute de milioane de dolari pentru tara ? 4. PONTA pt ca a lasat Kazahstanului datoria de 690 milioane de dolari pe care o avea fata de tara noastra ? 5. DRAGNEA pt sutele de milioane furate de la stat cu Tel Drum, cu Hotelul Turris si alte n furturi colosale ? Si mai sunt zeci sau sute de astfel de mari talhari. DNA de ce nu-i aresteaza ??? DE CE ???

  raspunde comentariului
  • fricu

   24 octombrie 2017 11:10

   MA TEM CA NU TE PUNE PE DUMNEATA, DOMNULE SI DOAMNA, PE LISTE ELIGIBILE SA INTRI IN PARLAMENT DACA NU PLATESTI FLUTURASII, BENERELE, SPOTURILE PUBLICITARE...CEVA BANI PENTRU PARTID, NU?...IAR DACA DAI BANI LA PARTID...FACI DONATIE CU POMELNIC DE SANATATE CUMVA SAU DORESTI SA TI-I IEI INAPOI?...IAR DACA AI AJUNS IN ASA MARE DEMNITATE...ESTI FLU-FLU SA NU TE BUCURI?...TOTI PARLAMENTARII SUNT O APA SI-UN PAMANT...MARI OAMENI AI ROMANIEI DAR CARE DEVIN SCURSURILE SOCIETATII ODATA AJUNSI ACOLO...PUSI NUMAI PE CAPATUIALA...DE TOATE PARTIDELE VORBESC...un rau necesar pentru democratie...

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  24 octombrie 2017 10:58

  ,,Cel fara nume,,-SARU-MANA DOAMNA GHEORGHIOFF !

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  24 octombrie 2017 10:58

  ,,Cel fara nume,,-SARU-MANA DOAMNA GHEORGHIOFF !

  raspunde comentariului
 • Cel fara nume

  24 octombrie 2017 9:43

  E bun si DNA-ul decat nimic...Cine altcineva sa-i controleze decat daca doar il pune in locul Codrutei Kovesi pe Valer Dorneanu ca are autoritate si probitate morala si profesionala fiind presedintele Curtii Constitutionale sau pe Tudorel Toader ca fost profesor universitar si ministru al justitiei.IAR DACA LA CEL MAI INALT NIVEL FIIND VORBA DE GUVERNUL ROMANIEI, S-AU FACUT ILEGALITATI STERGANDU-SE DATE DE INREGISTRARE IN REGISTRE SI PUNANDU-SE DATE ANTERIOARE CA SA NU MAI FIE ILEGAL, DACA S-AU FACUT PIERDUTE ORI S-AU DISTRUS DOCUMENTE IN LEGATURA CU DAREA ORDONANTEI 13 IN IARNA...CINE SA LE ANCHETEZE? Corpul de control al primului ministru? Sau politistul meu de proximitate de la bloc? Sau firma de paza de la cafeneaua unde imi beau dimineata cescuta? SA FIE SANATOS DNA-UL SI SA NE MAI TRAIASCA INCA 300 DE ANI! De ce nu au dat-o jos pana acum pe Laura? Credeti ca-s prosti? Au facut si ei studii de impact. Stiu ca sare tara-n sus in secunda 2. Si-asa de la revolutie incoace s-au furat fabrici si uzine surub cu piulita...Eu inteleg ca astia-s suparati ca au venit la spartul targului si nu le-a mai ramas decat o balta, si-aceea belina, dar uite ca poporul s-a saturat. Tocmai cu picatura din balta lui. Nu e DNA-ul ce-ar trebui sa fie...dar poate fi cand al doilea si-al treilea om in stat sunt impotriva anchetarilor anticoruptie? Are Kovesi Antena3 si RomaniaTV impotriva ei fifty-fifty cu stirile despre Pomohaci.? Parlamentul si ministrii sunt impotriva DNA de facto si de jure, vad cand domnul presedinte Calin Popescu Tariceanu depune la CC ca separatia puterilor in stat nu are de-a face cu unitatea pe care el o doreste intre puterea legislativa, puterea judecatoreasca si puterea executiva.

  raspunde comentariului
 • Hoti, dar multi...

  24 octombrie 2017 9:02

  Nu poate DNA aresta cat pot banditii fura...e tara lor si fac ce vror.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design