10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: Sistemul pensiilor speciale, un buncăr pentru cazuri de catastrofă, pe...

Horațiu Pepine: Sistemul pensiilor speciale, un buncăr pentru cazuri de catastrofă, pe care în loc să-l arunce în aer, oamenii îl invidiază | COMENTARIU DW

În România, inegalitățile sunt stridente. Cu toate acestea, titulara de la Ministerul de Interne anunță că va ridica vârsta de pensionare pentru unele categorii privilegiate, comentează jurnalistul Horațiu Pepine, pentru Deutsche Welle.

„În România s-a petrecut un lucru teribil a cărui semnificație nu pare să fie pe deplin înțeleasă. Aici lumea se comportă, în secret, ca și cum s-ar pregăti de o catastrofă. O treime din forța de muncă activă <<s-a salvat>> prin emigrare și mai mult de jumătate din tineretul școlar aspiră să emigreze la rândul său. Demografia este în continuă scădere și nu apare niciun semn că s-ar produce un reviriment. Sistemul de pensii private obligatorii, impus prin lege de un număr de ani, a fost gândit ca o soluție disperată, una care nu va reuși totuși să acopere complet lipsurile din contributivitate. Or, în acest context, pensiile speciale au devenit un refugiu pentru privilegiații sistemului de stat, care nu doar că își asigură pensii mai mari decât toate celelalte categorii de pensionari, dar le garantează prin plata lor direct de la Buget. Nicio criza economică nu le va afecta, statornicite fiind prin lege”, comentează Horațiu Pepine.

El continuă pecizând că problematica pensiilor spciale este că sunt plătite direct de la buget, „ după reguli care le permite, de altfel, să crească constant chiar și după restricțiile adoptate de guvernul actual”.

„Polițiștii, militarii, lucrătorii din serviciile secrete, magistrații sunt <<elita>>  statului care își construiește sub ochii noștri un refugiu pentru dezastrul care ar putea veni peste vreo două decenii și care este de altfel anunțat pe toate canalele în articole și analize economice anodine. Ei au construit și apără cu dinții un edificiu care nu are nicio legătură cu principiul de bază al pensiilor din România (solidaritatea între generații), dar care se sustrage convenabil și de la modelul individualist al pensiilor capitalizate. În fața criticilor din ultimele zile, titulara de la Ministerul de Interne a promis că va modifica legea ca să nu mai permită unui polițist să iasă la pensie la 47 de ani. Dar, evident, ceea ce face Guvernul este doar o tentativă de a abate protestele, căci și la 50 sau 52 de ani dacă un polițist ar beneficia de o pensie specială ar fi aproape același lucru”, mai consideră jurnalistul DW.

Citiți comentariul integral aici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă