13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBarbara Wesel: Britanicii, neajutorați în fața terorismului | COMENTARIU DEUTSCHE WELLE

Barbara Wesel: Britanicii, neajutorați în fața terorismului | COMENTARIU DEUTSCHE WELLE

Jurnalista Barbara Wesel remarcă, într-un comentariu pentru Deutsche Welle, că laburiștii și conservatorii au de dat socoteală pentru anumite eşecuri și că numai cu o serie de măsuri curajoase poate fi contracarat terorismul. 

”Pentru că a fost chiar Theresa May, pe atunci ministră de Interne, cea care a dat nu demult afară 10.000 de angajați ai Poliției, le-a redus salariile polițiștilor și i-a transformat într-un grup slab motivat și insuficient de numeros. Cetățenii își amintesc cu siguranță de aceste măsuri, luate în urmă cu doar câțiva ani. Un tânăr polițist în Marea Britanie abia dacă poate trăi din salariu. Cine să mai vrea deci această slujbă? O muncă de poliție angajată este însă absolut necesară dacă vrem să-i prindem la timp pe răufăcătorii care se ascund printre noi. Mai ales în Regatul Unit se remarcă acest "terorism de cartier". Iar economisirile făcute de Theresa May i-au afectat mai ales pe polițiștii din patrule, foarte familiarizați cu cartierele lor. I-au afectat exact pe polițiștii cu care discutau locuitorii din diverse zone și care le mai povesteau oamenilor legii despre anumite moschei și anumiți predicatori radicalizați. Iar acești polițiști locali urmau indiciile primite, altfel decât s-a întâmplat de curând la Manchester în cazul Abedi”, a arătat jurnalista Barbara Wesel. 

”În anumite părți din marile orașe britanice s-au creat de decenii societăți paralele, unele care nu au legătură cu multiculturalismul vesel, ci cu delimitarea de societatea occidentală tradițională. În astfel de cartiere există așa-numite instanțe care aplică legea islamică Sharia, iar unele școli musulmane pot preda nederanjate variantele cele mai conservatoare ale Islamului.Răspunderea politică pentru aceste evoluții aparține ambelor mari partide britanice. Partidul Laburist a închis de multe ori ochii la problemele musulmanilor din anumite cartiere, pe motiv de corectitudine politică. Dar și conservatorii au eșuat total în ultimii ani, de exemplu la controlarea școlilor musulmane. Guvernanții conservatori nu au avut niciun chef să se ia la harță cu unii predicatori foarte zgomotoși de la aceste grupări musulmane”, a mai arătat jurnalista. 

În aceste condiții, a mai arătat Barbara Wesel, este nevoie de  reforme curajoase pentru a combate terorismul din fașă: ”Poate Theresa May să ia toate aceste măsuri cu adevărat necesare? Ca ministră de Interne a avut mai degrabă o prestație strictă, lipsită de fantezie și, de fapt, și de succes. Contracandidatul ei laburist Jeremy Corbyn nu are experiență de guvernare și nici nu pare prea dispus să abordeze această temă neiubită de stânga politică britanică. Dacă atentatele din ultimele luni i-au îngrijorat, atunci britanicii se vor uita cam neajutorați la buletinele de vot când vor merge la urne peste câteva zile”, a concluzionat jurnalista.

Citiți comentariul integral pe site-ul Deutsche Welle. 

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă