13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăLifestyleRețeta de weekend. Gogoși răsucite

Rețeta de weekend. Gogoși răsucite

Gogoșile răsucite sunt moi, simple, foarte pufoase și atât de delicioase că nu poți să te oprești la una singură!

 

Ingrediente:

 

600 g faină

30 g drojdie proaspată

100 g zahăr

2 ouă + 1 gălbenuș

250 ml lapte călduț

1 vârf cuțit sare

1 linguriță extract de vanilie

1 linguriță coajă rasă de lămâie

70 ml ulei

1 l ulei pentru prăjire

zahăr pudră pentru tapetare

 

Preparare:

 

Cernem făina într-un bol. Lichefiem drojdia separat, într-un bol mic, cu puțin zahăr, adăugăm 50 ml lapte ușor călduț și o lăsăm să crească până dă afară din bol, apoi o turnăm peste făină. Dacă folosim drojdie uscată o punem direct în făină. Adăugăm restul de zahăr, ouăle și gălbenușul, laptele călduț, un vârf cuțit de sare și începem să frământăm aluatul.

Adăugăm apoi aromele (coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie) și uleiul și continuăm să frământăm până nu se mai lipește de mâini.

Acoperim aluatul cu un prosop și îl lăsăm să crească până își dublează volumul, apoi îl împărțim în două bucăți. Întindem fiecare bucată într-un dreptunghi (18-20*30 cm) și tăiem câte 10 fâșii. Fiecare fâșie o vom rula ușor între palme, încercând să nu subțiem ruloul obținut, ci doar să îi dăm forma rotundă, apoi îl împletim în două (pornind din mijlocul fâșiei sau dacă pare mai ușor putem alege să unim capetele șnurului și să răsucim apoi de 2 sau 3 ori). Putem obține aceste rulouri și cântărind și împărțind apoi aluatul în 20 de bucăți ce vor fi răsucite între palme până obținem un șnur lung de 30 cm. Lăsăm gogoșile să mai crească în jur de 15 minute, apoi le prăjim în uleiul bine încins (îi facem proba cu o bucățică de aluat: dacă se ridică imediat la suprafață și uleiul sfărâie în jurul ei este momentul în care putem începe). Prăjim gogoșile răsucite la foc mic-mediu, în jur de 2-3 minute pe fiecare parte. În funcție de mărimea tuciului / tigăii prăjim gogoșile astfel încât acestea să aibă loc să mai crească și noi să avem cum să le rotim pentru a fi prăjite uniform.

Le scoatem cu o lingură cu găuri și le punem pe o farfurie acoperită cu prosop de hârtie ce va absorbi surplusul de ulei. Le pudrăm cu zahar când se răcesc puțin sau în momentul în care le mâncăm.

 

Cristina Toth, www.divainbucatarie.ro

 

Cele mai citite

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă