26.4 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăLifestyleJucării de lux. Proprietarii de iahturi cheltuiesc pentru ele trei miliarde de...

Jucării de lux. Proprietarii de iahturi cheltuiesc pentru ele trei miliarde de dolari pe an

Cele mai scumpe 25 de superiahturi din lume valorează peste 7,5 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro), conform estimărilor firmei de profil VesselsValue.

“Dintre toate jucăriile pe care un miliardar le poate cumpăra, niciuna nu depăşeşte ca decadenţă un superiaht. Cu lungimi care depăşesc frecvent un teren de fotbal, navele sunt extrem de scumpe, întreţinerea anuală poate ajunge la zeci de milioane de dolari, emisiile poluante sunt mari, iar valoarea unei astfel de ambarcaţiuni aproape că nu creşte niciodată. Cu toate acestea, oamenii extrem de bogaţi consumă din ce în ce mai mulţi bani pentru aceste palate plutitoare”, comentează editorialiştii Devon Pendleton şi Hayley Warren într-un material publicat în agenţia Bloomberg sub titlul “Elita superiahturilor scufundă trei miliarde de dolari anual în ambarcaţiuni care consumă bani”.

Valoarea totală a iahturilor de lux vândute în 2017 a fost de 2,9 miliarde de dolari (2,6 miliarde euro), cu 21% mai mult decât în 2016, conform datelor oficiale. În 2018, până în luna octombrie, au fost cumpărate aproape 300 de superiahturi, în creştere faţă de 249 în anul 2017.

Analiştii remarcă și faptul că miliardarii chinezi, al căror număr este în creştere, nu se numără printre persoanele cele mai atrase de navigația cu iahtul.

Există și în România iahturi, ele fiind vizibile de exemplu în Delta Dunării sau în zona Constanței. De asemenea, în România se organizează și cursuri pentru obținerea brevetului de obținere a permisului de conducere de ambarcațiuni. În zona Bucureștiului, asemenea cursuri se organizează pe lacul Snagov.

De remarcat este faptul că brevetul pentru conducerea de ambarcațiuni pe Dunăre și pe ape interioare este diferit de cel pentru Marea Neagră. De asemenea, brevetul pentru conducerea ambarcațiunilor cu motor nu dă posesorului și dreptul de a conduce ambarcațiuni cu vele, pentru acestea din urmă fiind necesar un permis special.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Contracte plătite din BANI PUBLICI de primăria PSD-istului Sorin Cîrjan către un membru fidel de partid

Un nou scandal zguduie administrația locală din Râmnicu Sărat, dezvăluind legături strânse între primarul PSD Sorin Cîrjan și unul dintre oamenii săi de...

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă