20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInternaționalUE: Campania electorală nu a fost ''echitabilă'' în Turcia

UE: Campania electorală nu a fost ”echitabilă” în Turcia

Î,ntr-un comunicat, Federica Mogherini şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au luat act de evaluarea OCSE şi a Consiliului Europei care au denunţat într-un raport preliminar absenţa “oportunităţilor egale pentru candidaţi”.

“Aşa cum a evaluat misiunea OSCE de observare a alegerilor, alegătorii au avut o opţiune reală, dar condiţiile de campanie nu au fost echitabile”, au declarat ei.

“În plus, cadrul juridic restrictiv şi puterile conferite de starea actuală de urgenţă restricţionează libertatea de întrunire şi de exprimare, inclusiv în mass-media”, adaugă Mogherini şi Hahn, care se angajează totuşi să “colaboreze cu preşedintele (Erdogan) şi cu parlamentul (turc) pentru a răspunde împreună la numeroase provocări comune care ne aşteaptă”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a câştigat duminică un nou mandat cu puteri sporite la conducerea Turciei, iar alianţa dominată de partidul său a obţinut majoritatea în parlament. Opoziţia şi-a recunoscut înfrângerea, denunţând o campanie electorală incorectă.

Raportul OSCE şi al Consiliului Europei evidenţiază condiţiile inechitabile de campanie ale diferitelor partide, în special în mass-media, remarcând că partidul de guvernământ şi preşedintele în exerciţiu au beneficiat de o acoperire “mai favorabilă”.

“Organismele mass-media, inclusiv radiodifuziunea publică, nu au oferit alegătorilor informaţii echilibrate cu privire la diferiţi candidaţi”, menţionează OSCE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa în fruntea statului, reamintind în acelaşi timp “valorile fundamentale” ale Alianţei.

Turcia ocupă o poziţie majoră în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, datorită poziţiei sale strategice pe flancul sudic şi proximităţii sale geografice faţă de Rusia şi joacă un rol-cheie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în zona irakiano-siriană.

Dar tensiuni au apărut în raporturile sale cu unii membri ai Alianţei, în special din cauza apropierii dintre Moscova şi Erdogan, care au semnat un contract pentru achiziţionarea de rachete antiaeriene ruseşti.

Relaţiile Turciei cu SUA sunt de asemenea tensionate, ca urmare a faptului că Washingtonul susţine forţele kurde – considerate drept “teroriste” de către Ankara – în războiul împotriva Statului Islamic.

Epurările în masă care au afectat deopotrivă opozanţi şi jurnalişti după tentativa de lovitură de stat în iulie 2016 au provocat îngrijorarea Europei.

“NATO are la bază câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord o mare importanţă acestor valori şi subliniez importanţa acestora în numeroase capitale ale NATO, inclusiv la Ankara, când mă întâlnesc cu liderii turci acolo”, a adăugat Stoltenberg luni la Luxemburg.

Cele mai citite

Planul de pace al Chinei

Din multe rațiuni, Planul de pace al Chinei (2023) este referință internațională astăzi, prin natura lucrurilor și prin el însuși. În primul rând, situația obiectivă...

Au început amenajările la West Side Flower Fest! În topul atracțiilor: 21 de grădini tematice și decoruri supradimensionate din 12.000 de ghivece de flori

O săptămână ne mai desparte de West Side Flower Fest, cel mai mare festival al florilor din România. Parcul Drumul Taberei se va transforma...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă