20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalPatriarhul Kirill al Rusiei califică drept 'schismatică' Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol

Patriarhul Kirill al Rusiei califică drept ‘schismatică’ Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol

‘Patriarhia Constantinopolului s-a identificat cu schismaticii. Ea a încălcat toate regulile canonice, s-a amestecat în jurisdicţia noastră şi i-a iertat pe schismatici’, a declarat patriarhul Kirill, citat de agenţia de presă TASS. ‘Aceasta înseamnă că s-a identificat cu schismaticii şi că ea însăşi a devenit schismatică’, a adăugat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse într-o declaraţie de o rară severitate la adresa Patriarhiei Ecumenice.

Patriarhia de la Constantinopol a decis săptămâna trecută să recunoască o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, o decizie cu reverberaţii importante pentru viitorul a milioane de credincioşi din această ţară, unde biserica rusă se bucură încă de o influenţă semnificativă.

Totodată, la Sfântul Sinod din 9-11 octombrie, Patriarhia Ecumenică i-a restabilit canonic în rangul lor ierarhic pe principalii lideri ai facţiunilor schismatice ucrainene, pe ‘patriarhul’ Filaret şi pe ‘mitropolitul’ Macarie.

Indignată, Biserica rusă, care revendică cel mai mare număr de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat luni ruperea tuturor legăturilor cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.

Patriarhul Kirill a afirmat vineri că ‘majoritatea absolută a creştinilor ortodocşi’ a sprijinit această decizie, care suscită temeri privind o lume ortodoxă divizată în două sfere de influenţă.

Responsabilul pentru relaţii externe al Bisericii ruse, mitropolitul Ilarion, s-a deplasat vineri la Vatican pentru discuţii cu uşile închise cu papa Francisc, a indicat agenţia de presă RIA Novosti.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Încep problemele pentru primarul Sinaiei, Vlad Oprea. Ministrul Justiţiei: “E foarte posibil să se sesizeze DNA”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și-a exprimat o poziție clară cu privire la situația apărută în spațiul public legată de investigația publicației Recorder privind presupusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă