10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalGardienii Revoluției iraniene, pe lista SUA a organizațiilor teroriste, Teheranul pregătește riposta

Gardienii Revoluției iraniene, pe lista SUA a organizațiilor teroriste, Teheranul pregătește riposta

Președintele american, Donald Trump, a anunțat luni că Statele Unite au desemnat Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, ca organizație teroristă străină. Este prima oară când o organizație care face parte dintr-un guvern străin este desemnată astfel, a precizat Trump într-un comunicat, -adăugând că măsura va permite creșterea presiunii asupra Iranului. Această „măsură fără precedent” „este o recunoaștere a faptului că Iranul nu este doar un stat care susține terorismul, ci și – prin Gardienii Revoluției – participă activ, finanțând și promovând terorismul”. -Decizia americană privește și Forța Qods, unitate de elită a Gardienilor Revoluției. Această unitate este o ramură externă a organizației care susține forțele aliate Iranului în Orientul Mijlociu, ca trupele președintelui sirian, Bashar al-Assad, sau Hezbollahul libanez.

„Dacă faceți afaceri cu Gardienii Revoluției, finanțați terorismul”, a mai subliniat Trump. Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a făcut apel luni către toate „întreprinderile și băncile din întreaga lume” să rupă toate legăturile financiare cu Gardienii Revoluției iraniene, care se află de acum pe lista americană a organizațiilor teroriste. Obiectivul este „de a face Gardienii Revoluției radioactivi” pentru toți eventualii lor parteneri străini, a explicat coordonatorul american pentru lupta antiterorism, Nathan Sales. Concret, orice „susținere materială” a acestei unități guvernamentale iraniene, calificată de Washington drept „mafia” adeptă a „ra-cketului”, va fi considerată „crimă federală”, a subliniat Sales, menționând o armă de „disuasiune masivă”. SUA au înscris deja pe lista neagră zeci de entități și persoane pentru legături cu OGRI (Organizația Gardienilor Revoluției iraniene), dar nu organizația în ansamblu.

Experții estimează că decizia SUA va crește probabil îngrijorarea societăților străine implicate în comerț sau în investiții cu Iranul și va complica și diplomația. Fără derogare de la această decizie, soldaților și diplomaților americani s-ar putea să le fie interzis orice contact cu autoritățile irakiene sau libaneze care inter-acționează cu responsabili ai Gardienilor sau reprezentanții lor. În același timp, emisarul special american Brian Hook a anunțat înăsprirea sancțiunilor americane în așa fel încât să nu vizeze numai sectorul exportului petrolului iranian, ci și stoparea achiziționării de petrol. Scopul este împiedicare Iranului de a obține bani în schimbul petrolului său. Potrivit revistei americane Janes, acest demers vizează reducerea masei monetare a Iranului cu scopul provocării iranienilor să se revolte contra puterii care nu le va mai putea plăti salariile.

 

Amenințări

Iranul s-a pregătit pentru a riposta la decizia SUA și duminică Parlamentul a elaborat urgent un proiect de lege care va plasa trupele americane pe lista grupărilor teroriste, la fel ca ISIS, dacă americanii vor pune Gardienii pe lista lor. Este, de asemenea, prima oară când armata americană este clasată ca organizație teroristă de către o țară. Responsabili americani consideră că, odată luată decizia, forțele americane din Orientul Mijlociu ar putea deveni ținta Gardienilor Revoluției.

De altfel, șeful Gardienilor Revoluției, generalul Mohammad Ali Jafari, a declarat că militarii americani nu vor mai cunoaște liniștea de care se bucură astăzi în Orientul Mijlociu dacă organizația iraniană este trecută pe lista neagră. Creată după Revoluția islamică din 1979 pentru protejarea sistemului religios șiit, Corpul Gardienilor Revoluției islamice este organizația de securitate cea mai puternică din Iran. Controlează mari sectoare ale economiei iraniene și exercită o influență considerabilă asupra sistemului politic al țării. Liderii iranieni au promis imediat că vor riposta la decizia SUA privind clasarea OGRI ca organizație teroristă, iar Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut Bagdadului să impună plecarea trupelor americane din Irak „cât mai rapid posibil”. „Dacă SUA ne atacă, amicii noștri vor ataca interesele americane și aliații lor din regiune”, cita Reuters în august un înalt responsabil al OGRI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă