15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalClemență în Siria. Rusia anunță retragerea parțială a militarilor

Clemență în Siria. Rusia anunță retragerea parțială a militarilor

“Ordinul dumneavoastră de retragere a grupului de forţe ruse din Siria a fost îndeplinit”, a declarat Şoigu, adresându-se lui Vladimir Putin în timpul unei reuniuni a acestuia cu oficiali militari ruşi.

Rusia şi-a retras unităţile de forţe aeriene, medicii săi militari, un batalion al poliţiei militare, precum şi 36 de avioane şi patru elicoptere, a precizat Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse.

Armata rusă a început la 12 decembrie retragerea parţială a trupelor sale desfăşurate în Siria, ca urmare a anunţului lui Vladimir Putin, care a declarat că misiunea lor “a fost îndeplinită în mod strălucit”, după doi ani de intervenţie în susţinerea lui Bashar al-Assad.

La 11 decembrie, preşedintele rus, în drum pentru un turneu-fulger în Egipt şi Turcia, a făcut o escală inopinată în Siria, pentru prima dată de la declanşarea, în urmă cu şase ani, a conflictului care s-a soldat cu cel puţin 340.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

De la baza aeriană Hmeimim, alături de Bashar al-Assad, preşedintele Putin a anunţat atunci retragerea unei “părţi semnificative” din forţele ruse prezente în Siria.

După această retragere parţială, Rusia va menţine în Siria Centrul său de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană Hmeimim şi baza militară navală Tartus, a precizat Şoigu.

Joi, deputaţii ruşi au ratificat un acord între Moscova şi Damasc ce prevede întărirea instalaţiilor portuare militare ruse la Tartus, amenajată să devină o bază navală permanentă, relatează AFP, citată de AGERPRES.

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă