10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. O interceptare pierdută: cazul Kovesi - Mossad. Cine pe cine...

REVISTA PRESEI. O interceptare pierdută: cazul Kovesi – Mossad. Cine pe cine a ascultat?

Ziarele de joi scriu despre scandalul spionării şefei DNA, dar şi despre decizia magnatului Ion Ţiriac de a-şi trecere averea într-o fundaţie din Panama. 

“Adevărul” titrează: “Panama Papers: Ţiriac şi-a trecut averea într-o fundaţie din Panama. Filiera offshore-urilor folosite de miliardar” şi scrie că “intrarea retailerului german Metro în România este strâns legată de numele lui Ion Ţiriac. El a fost cel care i-a convins pe proprietarii grupului german să îşi extindă afacerea şi în România. Şi asta în condiţiile în care, în 1996, anul intrării Metro, marii retaileri ocoleau România, atât din cauza climatului politic nesigur, cât şi a puterii reduse de cumpărare. Din postura sa de investitor, Ion Ţiriac a crescut afaceri. Pe unele le-a menţinut şi le-a dezvoltat, pe altele le-a vândut. Un exemplu de manual şi pilon de greutate al grupului a fost Banca Comercială Ion Ţiriac (BCIT), rebranduită mai târziu Ţiriac Bank”.  

Sub titlul “O interceptare pierdută: cazul Kovesi – Mossad. Cine pe cine a ascultat?” “Gândul” prezintă cronologia evenimentelor şi scrie că “La o săptămână după ce propunerea reînvestirii pentru un nou mandat la DNA a Laurei Codruţa Kovesi a ajuns pe masa preşedintelui, în spaţiul public a explodat o informaţie care are toate ingredientele unei ştiri bombă: şefa anticorupţiei, spioni, Mossad, telefoane de ameninţare, conturi sparte. După o zi în care informaţiile s-au rostogolit una după alta avem: doi foşti ofiţeri ai serviciilor se informaţii israeliene, angajaţi acum ai firmei Black Cube, arestaţi; un comunicat al DIICOT în care se precizează că trei apropiaţi ai lui Kovesi – familie şi anturaj – au fost ameninţaţi şi le-a fost accesată ilegal corespondenţa electronică; un comunicat al firmei Black Cube care susţine că cei doi au fost solicitaţi de autorităţile române să investigheze acte de corupţie în instituţii, reuşind să facă „progrese importante”.

“Evenimentul Zilei” anunţă că “Klaus Iohanis a semnat decretul pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi pentru un nou mandat în fruntea DNA”, iar Cotidianul” publică un interviu cu Sorin Ovidiu Vîntu, care declară că: “Am firme în toate offshore-urile din lumea asta. Nu fac nimic ilegal”. Omul de afaceri se întreabă retoric: “care e cretinul care crede că noi, oamenii de afaceri, mișcăm un cent fără o armată de contabili sau de avocați de vârf? Chiar așa de tâmpiți om fi, să mutăm banii la sacoșă din stânga în dreapta? Ce, suntem în Ferentari?! Percepția asta negativă este indusă. S-au aflat firmele din Panama! Mare șmecherie… Toată lumea le știe. Oricine dă un search, caută și găsește pe cine vrea și pe cine nu vrea. Îți repet, nici un om de afaceri, nici o firmă, nici o corporație, nici o instituție financiar-bancară din lumea asta nu mișcă un leu fără o armată de avocați și contabili, dragă, ca să asigure legalitatea operațiunii. De unde ați scos voi “bani ascunși”? Cine își ascunde banii?! E vorba de saltele?! Copaci?! Este vorba de o anumită confidențialitate a numelui acționarilor. Dar și acolo ai Registrul Comerțului. În orice offshore există un registru al comerțului unde sunt înregistrate aceste acțiuni”.

HotNews” scrie că “Dan Mihalache, seful Cancelariei Prezidentiale, a fost propus pentru postul de ambasador al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii”, iar “Jurnalul Naţional” remarcă faptul că “Ion Țiriac are toată averea în Panama, într-o fundație privată”.

Sub titlul “Câţi bani ascund bogaţii lumii în paradisurile fiscale? Nimeni nu ştie. Estimările variază de la 7.600 mld. dolari la 32.000 mld. dolari”, “Ziarul Financiar” scrie că “Mossack Fonseca este doar una din multele firme de avocatură care se ocupă cu înfiinţarea de companii offshore obscure sau dubioase şi cu toate acestea dezvăluirea numelor clienţilor săi a stârnit un cutremur politic şi media de proporţii mondiale. Oamenii şi firmele de rând rabdă acasă în vremuri de criză economică, când salariile sunt tăiate şi taxele majorate, iar politicieni, oameni de afaceri înstăriţi, celebrităţi şi alte figuri publice care ar trebui să fie un exemplu de bună purtare pentru societate se folosesc de portiţe legislative, poate lăsate tocmai de ei deschise, pentru a-şi proteja averile în locuri în care cei de rând nu au acces. Lucrul acesta îl demonstrează documentele Panama”.   

 Wall Street” prezintă “Topul domeniilor cu cele mai mari salarii in Romania” – “Domeniul activitati de servicii in tehnologia informatiei, activitati de servicii informatice conduce clasamentul industiilor cu cele mai mari venituri ale angajatilor, cu un salariu mediu net in valoare de 5.148 lei. Salariul mediu net in februarie 2015: 4.162 de lei”.

“Gazeta Sporturilor” scrie că “Chipciu surprinde înainte de EURO: Am semnat cu Steaua, nu cu naționala. Clubul mă plătește” şi îl citează pe jucătorul de 26 de ani, care spune că nu e nicio problemă dacă va lipsi din lotul echipei naționale la Campionatul European din Franța care va începe pe 10 iunie. 

Prosport” a descoperit “noua perlă a Ligii 1, niciun club nu şi-l poate permite. Va pleca în străinătate”. Este vorba de jucătorul “Ioan Hora, golgheterul Ligii 1, cu 15 reuşite. Jucătorul în vârstă de 27 de ani este cotat pe transfermarkt.com la 1,5 milioane de euro”. 

“Libertatea” titrează “Hackereală în șlapi. Un belgian de 25 de ani plănuia dintr-un hotel s-o hărțuiască pe cea mai puternică femeie din România” şi scrie că “Patru cetățeni străini sunt anchetați în acest caz, doi dintre ei fiind reținuți în urma unui filaj care a avut loc într-un hotel din București. Suspecții, cei care se află încă în libertate, Dan Zorella și Avi Yanus, sunt foști ofițeri de informații, cofondatori și directori executivi ai unei firme de investigații private, Black Cube, companie în care a activat fostul director Mossad (spionajul israelian), Meir Magan”.

“Click” prezintă dezvăluirile picante făcute de fostul iubit al Mihaelei Borcea, Marius Toader: “Petreceam noaptea cu ea la hotel!”, iar “Cancan” publică primele imagini cu belgiano-israelianul David Geclowicz, arestat la Bucureşti: “El este ”agentul-fantomă” de la Mossad care o spiona pe Kovesi!”

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă