10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSălaj: Peste 140 de persoane au permise de conducere, deşi sunt inapte...

Sălaj: Peste 140 de persoane au permise de conducere, deşi sunt inapte pentru şofat

Peste 140 de persoane din judeţul Sălaj au permise de conducere, deşi sunt inapte pentru şofat, având dizabilităţi fizice sau neuropsihice, însă poliţiştii rutieri nu pot dispune retragerea permiselor fără a avea sesizări în acest sens din partea medicilor de familie, scrie Mediafax.

Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, Remus Stanciu, a declarat, vineri, că peste 140 de persoane din judeţ au permise de conducere, deşi sunt inapte pentru şofat, fiind înregistrate cu dizabilităţi fizice sau neuropsihice.

“În urma analizei pentru depistarea conducătorilor auto cu afecţiuni de sănătate incompatibile cu şofatul, prin compararea evidenţelor înregistrate la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară şi pentru Protecţia Copilului Sălaj, au fost depistate anul trecut aproximativ 200 de persoane care aveau permise de conducere, deşi sunt inapte pentru a şofa fiindcă au dizabilităţi fizice sau neuropsihice. În 2011, din acest total, au fost retrase de poliţişti 58 de permise, în urma comunicărilor făcute de medici. Ceilalţi 142 de sălăjeni deţin în continuare permise auto. Permisele pot fi retrase doar de poliţişti”, a declarat Remus Stanciu.

La rândul său, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Sălaj, Vasile Sabău, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, deşi în evidenţe sunt multe persoane care au permise auto, deşi nu au drept de a şofa, poliţiştii nu pot lua măsuri de retragere a permiselor decât la sesizarea medicilor de familie.

“Într-adevăr, în evidenţe sunt încă mulţi conducători care au permise auto, deşi nu au dreptul de conducere, dar nu putem lua măsuri de retragere a acestora decât la sesizarea medicilor de familie”, a spus Vasile Sabău.

Potrivit şefului Serviciului Poliţiei Rutiere Sălaj, cele 58 de permise au fost retrase, anul trecut, de la persoane declarate inapte pentru şofat de către instituţii medicale autorizate, în urma comunicărilor făcute de medicii de familie.

Conform legislaţiei în vigoare, medicul de familie care constată că un pacient suferă de o boală cronică, fiind inapt medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, trebuie să comunice acest lucru Poliţiei Rutiere.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că, în pofida celor prevăzute de lege, există situaţii în care comunicarea între medicul specialist şi cel de familie, respectiv între medicul de familie şi Poliţie este deficitară.

“În mod normal, medicul de familie, care ar trebui să aibă o imagine completă asupra stării de sănătate a pacientului, trebuie să consilieze pacienţii asupra riscurilor, dacă aceştia sunt găsiţi cu afecţiuni pentru care este contraindicată obţinerea permisului de conducere. Ştim că există, însă, şi situaţii în care comunicarea între pacient şi medicul de familie nu este tocmai eficientă, în sensul că anumite boli, depistate şi tratate de medicii specialişti, nu ajung întotdeauna la medicul de familie, cum, de altfel, nici medicii de familie nu anunţă mereu Poliţia”, a declarat directorul DSP Sălaj.

Potrivit lui Marincaş, “cei care dobândesc afecţiuni pentru care şofatul constituie un risc trebuie să conştientizeze că pun în pericol nu doar propria viaţă, ci şi a semenilor lor”.

În Sălaj, sunt înregistrate 700 de persoane cu dizabilităţi care deţin permise de conducere şi care au dreptul de a şofa, în pofida bolilor, iar alte o mie de persoane cu dizabilităţi pot conduce doar cu avizul medicului, fiind nevoite să se prezinte periodic la control.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă