15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTudorel Toader, audiat la Comisia SIPA: Fosta arhivă este o "bombă cu...

Tudorel Toader, audiat la Comisia SIPA: Fosta arhivă este o “bombă cu ceas”. CSM a refuzat să detașeze un magistrat în cadrul comisiei de inventariere

UPDATE 13,15:  Ministrul Tudorel Toader a declarat, joi,  că a fost avertizat când a fost numit în fruntea Ministerului că la acestă insituție există o bombă cu ceas care ticăie și care se numește arhiva SIPA.

Toader a explicat că în această arhivă sunt mai multe tipuri de documente: cărți de muncă ale funcționarilor cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), documente privind viața privată, acte care țin de Arhivele Naționale și inscrisuri clasificate secret de serviciu.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este audiat, joi, în Comisia parlamentară SIPA, instituită pentru a verifica acuzațiile conform cărora o serie de documente din arhiva fostului serviciu secret au fost sustrase și pot fi utilizate pentru a șantaja magistrații.

Tudorel Toader este primul oficial audiat la această comisie parlamentară, urmând a fi audiați și unii foști miniștri ai Justiției.

Tudorel Toader a declarat, joi, la Parlament că a instituit, în calitate de ministru al Justiției, comisia de inventariere a fostei arhive, care a început să lucreze. Ministrul a precizat că a trimis la data de 19 iunie 2017 o scrisoare către președinta CSM în care cerea CSM să detașeze un magistrat în activitate, judecător sau procuror, care să lucreze, timp de trei ani, în această comisie de inventariere.

CSM i-a răspuns ministrului Toader că nu detașează niciun magistrat, întrucât legea nu prevede o asemenea procedură.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă