14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăGDPRCum functioneaza relatia dintre vitamina C si gripa

Cum functioneaza relatia dintre vitamina C si gripa

Mentinerea activa a sistemului imunitar presupune o mai mare garantie pentru a face fata oricarui tip de infectie. Acum mai mult ca oricand este obligatoriu sa se sporeasca consumul de citrice, precum portocale, grepfruturi si kiwi, avand in vedere ca sunt bogate in vitamina C, care reduce durata bolii si usureaza simptomele. Prin urmare, vitamina C care se gaseste in citrice, intareste sistemul imunitar si ajuta la prevenirea cazurilor de gripa, noteaza ziarul La Razon, citat de Agerpres.

In fiecare zi, organismul nostru este expus unui mare numar de agenti externi, precum virusii, bacteriile, ciupercile si alti patogeni care formeaza un cocteilul foarte daunator, astfel incat corpul nostru se resimte, iar gradul sau de aparare diminueaza drastic. Responsabil sa faca fata acestor atacuri asupra sistemului imunitar, care foloseste diferite tehnici de combatere si este capabil, nu doar sa distruga invadatorii ci si sa limiteze zonele afectate si sa permita recuperarea. Secretul pentru a-l mentine activ sta intr-o alimentare corecta.

Cleofe Perez-Portabella medic la Hospital Vall Hebrón, din Barcelona, recomanda o alimentatia cat mai variata. Exista insa o serie de elemente care favorizeaza intretinerea sistemului imunitar, intre care aportul de vitamina C. Prin urmare este bine sa se inceapa ziua, mai ales in timpul iernii, cu sucuri naturale de portocale, lamai, mandarine, kiwi si grepfruturi… In spatele culorilor intense se ascund puternici antioxidanti capabili sa previna un amplu evantai de boli ale sistemului respirator. Concentratia lor ridicata de vitamina C ii face foarte eficienti in fata anumitor infectii, reducand durata bolii si usurand simptomele.

Potrivit doctoritei Rosario Corio de la Societatea Spaniola a Medicilor, relatia dintre vitamina C si cresterea apararii organismului se datoreaza participarii acesteia la formarea colagenului, un element esential in constructia membranelor celulare, creand o bariera care impiedica patrunderea virusului in celula. Prin urmare, ea insista asupra consumarii unui pahar de suc de portocale la micul dejun. Pe de alta parte exista si un aport de fibra si de pectine cu efecte benefice pentru organism, datorita fermentatiei din intestinul gros, legat direct de imunitate.

Puterea acestei vitamine se vede nu doar in procesele gripale ci si in faptul ca mentine integritatea mucoaselor, este cicatrizanta si repara daunele musculare dupa un exercitiu fizic intens, explica Emilio Martinez de Victoria, profesor de nutritie la Universitatea din Granada. Pentru a se asigura ca ratia zilnica de citrice indeplineste nevoile organismului, Martinez de Victoria expune trei puncte de vedere: consumul dozelor recomandate de vitamina C este suficient pentru a mentine functionarea normala a sistemului imunitar, spun unii; altii opteaza pentru o saturatie mai mare decat cea normala, in timp ce sunt unii care pledeaza pentru megadoze de vitamina C pentru o functionare imunitara optima.

S-a dovedit totusi, spune expertul, ca este suficienta consumarea unei portocale de 200 de grame pentru a acoperi 150 la suta din cantitatea zilnica recomandata. Dincolo de aceasta cifra, nivelele nu se schimba. Nu este necesar sa se bea doar suc de portocale ci si sa se consume grepfruturi si lamai la fel de bogate in vitamina C si care constituie un excelent bactericid si antiseptic, perfect pentru a dilua mucozitatea excesiva. Pe de alta parte, sunt capabile sa activeze globulele albe care formeaza apararea organismului. Totusi, tinand cont de gradul inalt de aciditate, expertii sfatuiesc un consum regulat si evitarea abuzului pentru a nu afecta peretele intestinal si agrava cazurile de gastrita. Uneori trebui indoit cu apa, avand in vedere ca isi mentine proprietatile si nu afecteaza stomacul.

Exista mai multe teorii privind cel mai bun moment al zilei pentru ca acest fructe sa aiba cel mai bun efect asupra organismului. Potrivit doctoritei Corio, trebuie sa se stie ca vitamina C este instabila, se oxideaza usor daca este expusa la aer si lumina si se distruge la temperaturi mari, toti acestia fiind factori care pot antrena modificari. Si mai ales faptul ca, corpul nostru este cel mai intelept si ca oricata cantitate de vitamina C am consuma, surplusul este eliminat prin urina. In cazul sucului natural este bine sa fie consumat proaspat, dupa stoarcerea fructelor, altminteri vitamina C se pierde, avertizeaza si doctorita Martinez de Victoria.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă