15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieBani de la Comisia Europeană pentru primul tronson de autostradă din Moldova

Bani de la Comisia Europeană pentru primul tronson de autostradă din Moldova

Varianta de ocolire a municipului Bacău a primit un serios sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile alocate României în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Proiectul trimis în 2019 de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile, a fost analizat vreme de 11 luni iar luni Comisia Europeană a făcut anunțul mult așteptat de oficialitățile române.

„Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier și 7 intersecții. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile și pentru autovehiculele grele.”, a anunțat Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

Valoarea totală a proiectului este de 968.781.763,34 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811.102.174,82 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 689.436.848,61 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121.665.326,21 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Potrivit contractului cu firma de construcții, până la finalul anului ar trebui predată beneficiarului porțiunea de 16,27 km de autostradă ce face parte din lucrarea de aproape 31 km lungime.

„Este încă o dovada a faptului ca Moldova nu e uitată. Astfel, prima porțiune de autostradă pentru zona Moldovei, și anume Varianta de ocolire a Bacăului, beneficiază de finanțare europeană. Am dat în trafic la începutul lunii septembrie 7 kilometri din drumul naţional, legătura spre Oneşti, iar cei 17 kilometri de autostradă au în acest moment un progres fizic de peste 95%. Asta îmi dă speranţă că până la sfârşitul anului putem inaugura primul tronson de autostradă din Moldova, cei 17 kilometri de autostradă.”, spune Lucian Bode.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă