24 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialCum strecoară evazioniştii TIR-urile cu zeci de tone de carne

Cum strecoară evazioniştii TIR-urile cu zeci de tone de carne

Discuţii interceptate de SRI şi procurorii DIICOT în scandalul recent privind o evaziune fiscală cu sute de tone de carne pun în lumină artificiile la care recurg reţelele transfrontaliere, dar şi nivelurile la care au complici.

Investigaţiile DIICOT şi ale SRI în dosarul mafiei cărnii alterate consumate de români din mai toate zonele ţării continuă, cu audieri, percheziţii, confruntări, supravegheri.

În fiecare an se fac arestări, în 2013 fiind implicate câteva societăţi avicole din România protejate de oficiali. Anul acesta e vorba de mai multe grupări transfrontaliere, care aduc în ţară carne expirată cu complicitatea unor funcţionari publici: poliţişti de frontieră, inspectori sanitar-veterinari, inspectori de la Protecţia Consumatorilor.

Spre exemplu, la punctul de trecere a frontierei de la Vărşand-Arad tiru-rile cu carne alterată treceau datorită protecţiei oferite de comisarul-şef Nicolae Marius Onica, supranumit de membrii reţelei „doctorul de serviciu”, după cum ar rezulta din mai multe interceptări.

Într-una dintre discuţii, Sorin Seleşiu (arestat) îi spunea Danielei Georgeta Grumăzescu (suspectă), administratorul unei firme din Iaşi, că tirurile cu marfă vor intra în ţară în noaptea în care era de serviciu „doctorul” (comisarul-şef Marius Onica).

„Mâine noapte, asta-i … aşa îi omu’ …Trebuia să fie doctoru’ la servici şi nu-i la service, numa’ mâine noapte… unu, ăla primu’ de luni şi astealalte le ţin pentru mâine noapte…”.

Potrivit graficelor de serviciu, în acea noapte a fost de serviciu comisarul Marius Onica. În plus, ofiţerul le-ar fi asigurat şi protecţie pe traseu până la destinaţia la societăţile din ţară.

În baza interceptărilor, până acum au fost arestaţi de instanţa Curţii de Apel Bucureşti patru inculpaţi, respectiv Andrei Sileanu, Sorin Seleşiu, Nicolae Marius Onica şi Cezar Lincă, iar de instanţa Tribunalului Bucureşti, şase inculpaţi – Alexei Boţan, Mansour Mah-D, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu şi Dorian Botea. Ei sunt acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Modul de acţiune

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără plata TVA, – conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către „firme- fantomă“ din alte state comunitare – coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută, “la negru”, pe piaţa românească, adică fără înregistrarea în documentele contabile .

O altă metodă folosită de evazionişti era achiziţionarea mărfii din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct, prin „firme-fantomă“ şi vânzarea pe piaţa internă, „la negru“, mult sub preţul pieţei.

Există suspiciuni şi de punere în circulaţie de produse alterate, trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum. Din această grupare făcea parte şi o firmă de catering.

Deşi anchetele DIICOT sunt în toi, iar monitorizările SRI au fost făcute publice, evaziunea cu carne necontrolată sanitar-veterinar continuă nestingherită.

Reporterii incognito ai României libere au arătat că şi după declanşarea anchetelor SRI şi a DIICOT, se pot introduce foarte uşor sute de kilograme de carne fără nici un control. Şpaga era doar de 30 de lei (vezi articolul cu titlul „Cât de uşor e să faci evaziune fiscală. Cu doar o şpagă de 30 de lei, am introdus în ţară 500 kilograme de carne fără acte”).

Cele mai citite

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...
Ultima oră
Pe aceeași temă