10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFood"Miristea a luat foc de la un ciob de sticla"

“Miristea a luat foc de la un ciob de sticla”

Nici unul dintre proprietarii ale caror terenuri din preajma Autostrazii Soarelui au ars – provocand, vinerea trecuta, un accident in lant – nu recunoaste ca ar avea vreo implicare in declansarea incendiului. Fiecare dintre cei cu care am vorbit sustine ca focul a pornit de la pamanturile vecinilor. Dar nu din cauza ca acestia ar fi incendiat miristile, ci pentru ca paiele s-ar fi autoaprins sau ar fi luat foc de la o tigara aruncata.

Chiar si taranii din zona unde a avut loc accidentul rutier neaga acum ca ar apela la metoda incendierii pentru a curata campurile de paiele de grau. "Se facea odata, dar acum nu se mai face", ne-a declarat, speriat, un localnic. Numai in ultima saptamana Garda de Mediu le-a dat amenzi de peste 4 miliarde ROL tocmai celor care acum neaga orice fel de implicare.

"Poate de la o tigara"
 Ancheta declansata de autoritati a ajuns la concluzia ca focul a pornit din comuna Dragos Voda, judetul Calarasi, de pe terenul lui Vasile Stan, s-a extins pe pamanturile societatii "Ramax Impex Com" SRL, apoi a trecut un canal cu vegetatie si autostrada si a ajuns pe miristile firmei "Tehnoprod" SRL. In total, au ars circa 260 hectare de miristi.

Traseul focului a fost reconstituit, dar inca nu se stie cum a pornit totul. "Persoana fizica a negat ca ar fi dat foc. L-am amendat totusi cu 60 de milioane de lei vechi, pentru ca nu a avut grija sa impiedice raspandirea incendiului. O sanctiune de 500 de milioane de lei vechi a primit si prima firma, din acelasi motiv", a precizat Gheorghe Ganea, comisarul-sef al Garzii de Mediu Calarasi.
De altfel, de aici incepe sirul negarilor. Pe Vasile Stan nu l-am gasit. Viceprimarul comunei, Dumitru Rusu, afirma ca Stan nu e din localitate si, din cate stie, e doar o persoana imputernicita sa exploateze terenurile societatii "Ramax", cu sediul in Bucuresti. "De unde a pornit focul? Sunt niste grajduri parasite, de unde se mai ia fier vechi. E si o groapa de dejectii alaturi. Cine stie, poate unul dintre cei care a fost acolo au aruncat o tigara", crede viceprimarul. Oricum, nimeni din comuna nu i-a cerut in ultimul timp autorizatii sa arda miristile.

"Probabil a luat foc de la un ciob de sticla"
Directorul "Ramax" e si mai vehement. "Focul nu a pornit de pe terenul meu. Asta e clar. Nici nu stiam ca am primit o amenda, aflu de la dumneavoastra. Am dat o declaratie la Politie, dar atat. Atunci o sa dau in judecata Garda de Mediu. Nu inteleg de ce-mi arunca mie pisica. Eu nu am cultivat nimic acolo de trei ani", se apara Radu Marian. Acesta nu intelege de ce este acuzat ca nu a impiedicat raspandirea incendiului. "Ce puteam face eu, de la Bucuresti? De vina sunt taranii care dau foc la miristi, nu eu."

La "Tehnoprod", a doua societate pe campurile careia a luat foc miristea, auzim aceleasi scuze. "Nu e de la noi. A venit focul de dincolo, de peste autostrada. Probabil a luat foc de la un ciob de sticla. Noi nu mai dam foc, doar maruntim paiele si le lasam pe camp. Iar noi nu mai eram in zona unde a luat foc de patru zile", sustine un muncitor, care refuza sa-si dea numele. Acelasi lucru il afirma si inginerul fermei. "Vantul a batut foarte tare si a dus focul. Noi lasam paiele maruntite deoarece protejeaza pamantul de soarele puternic", ne explica Constantin Preda. Pana una-alta, ancheta este continuata de Politie si procurori. Concluzia se preconizeaza a fi deja cea enuntata de viceprimarul din Dragos Voda: "Prinde orbul, scoate-i ochii! – asta se intampla acum".  
Bilant

» Victime da, vinovati ba
O persoana a murit si alte 13 au fost ranite pe Autostrada Soarelui in doua accidente in lant, provocate vineri, 6 iulie, de fumul din miristile incendiate de pe marginea drumului. Primul impact a avut loc pe sensul de mers Bucuresti-Constanta, la kilometrul 92-97, in zona comunei Dragos Voda, ambuscada in care au fost implicate 14 masini. Douazeci de minute mai tarziu, un al doilea accident s-a petrecut aproape de Drajna, la kilometrul 100, pe sensul de deplasare Constanta-Bucuresti, unde s-au lovit alte cinci masini. Evenimentele rutiere au avut loc deoarece fumul de pe campuri a fost imprastiat de vantul puternic pe autostrada si s-a redus dramatic vizibilitatea. Martorii oculari au declarat ca, desi prin zona au trecut echipaje ale Politiei chiar in perioada cand circulatia era aproape intrerupta de valurile de fum, autoritatile nu au intervenit pentru a stopa traficul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă