18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăEconomieRomânia, campioana Uniunii Europene la modificările fiscale

România, campioana Uniunii Europene la modificările fiscale

Fiscalitatea ar trebui să fie una dintre zonele cele mai stabile într-o țară.

„După Constituție, fiscalitatea este a doua sferă legislativă care să fie modificată. Se pare că suntem campioni în UE la numărul de modificări legislative din acest an. Acest lucru vine și în contextul declarațiilor împotriva multinaționalelor și a băncilor, deci e un fond tensionat”, a declarat Dan Bădin, partener în cadrul companiei de consultanță și audit Deloitte.

În plus, modificările legislației au fost complexe, precum TVA split sau trecerea contribuțiilor la angajați, lucruri complicate, care nu pot fi implementate ușor nici de contribuabili, nici de autorități, fiindcă presupun modificări de soft, de proceduri interne.

„Fără studii de impact, normale într-o țară civilizată, e posibil ca aceste modificări să facă mai mult rău decât bine economiei”, a adăugat Dan Bădin. Problema majoră, dincolo de timpul scurt de implementare, este că schimbările cadrului fiscal au fost adoptate prin ordonanțe de urgență, care își produc efectele, dar ulterior ar putea suferi modificări în Parlament, cum a fost deja cazul la TVA split.

Modificări majore în Parlament

Conform OUG 23/2017, adoptată în luna august și intrată în vigoare de la 1 octombrie, plata defalcată a TVA este obligatorie pentru toate companiile. În Parlament, însă, actul normativ a suferit modificări substanțiale, urmând să se aplice doar celor care au datorii la plata TVA sau celor aflați în insolvență. Dar legea, adoptată în Parlament pe 13 decembrie, încă nu a fost promulgată de președintele țării, așa că există încă incertitudini pe acest subiect pentru mediul de afaceri.

„Toate modificările pe fiscalitate sunt încă în dezbatere în Parlament. Niciuna nu a fost publicată în Monitorul Oficial ca lege. Suntem cu mai puțin de două săptămâni înainte de finalul de an și nu știm cum va arăta legislația fiscală de la 1 ianuarie. Vedem că în Parlament suferă modificări”, a completat specialistul în fiscalitate de la Deloitte.

El spune că ordonanțele își produc efectele, dar angajatorii se pot trezi peste 1-2 luni că trebuie să le reverseze.

Noi propuneri pe final de an

Situația este mult mai gravă în ceea ce privește zonele IT, cercetare, salariații cu dizabilități, fiindcă în aceste domenii transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va duce fie la scăderea salariului net, fie la creșterea costurilor angajatorului.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat marți că autorităţile lucrează la o ordonanţă de urgenţă privind un ajutor de stat care să acopere costurile angajaţilor din IT ce vor reieşi în urma transferului contribuţiilor, aceasta urmând a fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Ajutorul de stat nu reprezintă însă o soluție, consideră reprezentantul Deloitte, fiindcă accesarea lui e complicată, presupune un efort cu pregătirea dosarelor și, în plus, costurile suplimentare ale multor angajatori din domeniu vor depăși valoarea ajutorului.

O altă problemă va fi capacitatea ANAF de a face față tuturor acestor schimbări. „ANAF va fi pe butuci. Sistemele, procedurile interne nu vor reuși să facă față la această avalanșă de modificări legislative. Au mai fost știri că li s-au blocat sistemele. Una dintre problemele majore ale sistemului fiscal în România este această lipsă de reformă a administrației fiscale”, a mai punctat Bădin.

Cele mai citite

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48 – 49% din PIB în acest an; a fost un vârf de plăţi

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul acesta la 48 -...

pergolele sunt refugiul perfect pentru relaxare

Munca este mai mult decât o necesitate. Prezentă inevitabil în viața de zi cu zi,...

Asociația GIC IOR-Titan acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate ilegal din Parcul IOR

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod...
Ultima oră
Pe aceeași temă