15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomiePreţul cartofului, dublu faţă de anul trecut

Preţul cartofului, dublu faţă de anul trecut

Directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat că producţia media la hectar a fost, în acest an, de aproximativ 24 tone, cu 10% mai mică decât în 2017, dar preţul este dublu şi există speranţe că el va mai creşte.

“Producţiile din acest an sunt compensate, oarecum, prin preţurile de valorificare, mai bune decât anul trecut. În ultimii 2-3 ani am avut producţii mari şi preţ mic; acum, preţul este practic dublu la cartof faţă de anul trecut. Anul trecut era 45-50 de bani (per kilogram n.r.) şi acum este de 90 de bani, un leu şi chiar 1,1 lei, în funcţie de calitate şi sortiment”, a spus Torok Jeno.

Potrivit acestuia, marii producători de cartofi din Harghita au contracte cu fabricile de chipsuri, unde preţul este fix şi deocamdată trebuie să îşi onoreze contractele, pentru ca apoi să mai vândă şi în altă parte.

“În Harghita, marii producători – şi din Gheorgheni, şi din Cozmeni, şi din Sânmartin sau Tuşnad – au cele mai mari contracte cu producătorii de chipsuri. Este o soluţie foarte bună, pentru că este un contract ferm, cu un preţ convenabil – în acest an de 56 de bani plus un bonus -, dar e bine să ai un contract ferm, pe termen lung, pentru că este riscant să rămâi cu cartofii nevânduţi”, a explicat Torok Jeno.

Referitor la interesul străinilor pentru cartofii din Harghita, şeful Direcţiei Agricole Harghita a precizat că încă nu au plecat transporturi la export, dar vestea privind posibile contracte în exterior a făcut să crească şi să se menţină preţul.

“La noi încă nu au plecat transporturi spre exterior. Din Covasna au plecat câteva transporturi în Bulgaria şi către Grecia, la noi în judeţ încă nu am auzit. Oricum, această veste a făcut să se menţină şi chiar să crească preţul cartofului şi este nevoie de cartofii noştri pe piaţa internă. Vânzarea este la început de sezon, la început vânzările erau mai mari şi producătorii erau mai entuziasmaţi. Acum s-a mai liniştit, dar de obicei, după Ziua Morţilor (1 noiembrie n.r.), când oamenii încep să închidă depozitele, se relansează vânzările”, a mai spus el.

Producătorii de cartofi nu sunt atât de entuziasmaţi de preţ, mai ales cei care au înregistrat pierderi din cauza vremii şi care au contracte cu fabricile de chipsuri, unde preţul este fix. Vitos Laszlo, unul dintre producătorii din Harghita, a spus că a pierdut cel puţin 1.000 de tone de cartofi, din cauza umidităţii excesive din sol, înregistrate în timpul verii, şi speră că atunci când va veni iarna, vânzările vor fi mai bune, pentru a compensa pierderile suferite.

“La ora actuală, preţul este în jur de 90 bani şi nu este un preţ exagerat, a fost şi mai mic, dar a fost şi mai mare. Producţia mea a fost decimată din cauza stagnării apei, de pe 30 de hectare nu am recoltat nimic, totul a putrezit, cel puţin 1.000 de tone de cartofi. Eu am contract cu o fabrică de chipsuri, unde preţul este fix, şi în rest nu am reuşit să vând un gram. Sperăm că după venirea frigului va fi mai bine”, a afirmat Vitos Laszlo.

În Harghita, cartoful a fost cultivat, în acest an, pe 7.500 de hectare, în ultimii ani suprafaţa scăzând, din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei.

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă