30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Jumătate dintre micii fermieri vor să renunţe la pământ

Jumătate dintre micii fermieri vor să renunţe la pământ

Mai mult de jumătate dintre românii care deţin sub 5 hectare de teren agricol vor să vândă sau să dea în arendă pământul pentru că nu îşi recuperează banii investiţi în culturile agricole din cauza majorărilor din ultimii ani ale preţurilor la motorină, seminţe şi pesticide, informează Mediafax.

"În agricultură au început să meargă lucurile din ce în ce mai prost în ultimii trei ani. Au crescut preţurile la input-uri, iar preţurile produselor agricole au scăzut. Din aceste motive, oamenii încep să renunţe la pământ, încercând fie să îl vândă, fie să îl dea în arendă", a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma în aprilie că în România există peste 700.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare şi care deţin o suprafaţă de 35-40% din suprafaţa agricolă naţională.

"Românii vor să renunţe la terenurile agricole. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, mai ales în această toamnă", a mai spus Baciu.

O mare parte dintre fermierii români au îmbătrânit, iar foarte puţini dintre urmaşii lor se mai ocupă de agricultură, a arătat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

El crede că sprijinul acordat de stat tinerilor fermieri este mult prea mic şi nu îi încurajează pe aceştia să se ocupe de agricultură.

"Încă nu există un sprijin real pentru înfiinţarea fermelor. Cu ce primesc ei, 15-20.000 de euro, ce poţi cumpăra? O roată de tractor? Ar trebui ca sprijinul să treacă de 150.000 de euro, iar tinerii fermieri să poată avea acces la credite", a mai spus Matei.

Acesta a afirmat că în ultimii trei ani au crescut foarte mult preţurile la motorină, seminţe, erbicide, pesticide şi îngrăşăminte. În acelaşti timp, preţul produselor agricole a scăzut în utlimii trei ani cu aproape 50%. Potrivit lui Matei, kilogramul de grâu se vindea în urmă cu trei ani cu 1,1 lei, iar acum a ajuns la 0,5 lei, porumbul costa 0,7-0,8 lei, iar acum s-a ieftinit la sub 0,5 lei, iar preţul unui kilogram de floarea soarelui a scăzut de la 1,3-1,6 lei la 0,8-0,9 lei.

"S-a ajuns, în aceste condiţii, ca un fermier să cheltuiască 3.000 de lei pe un hectar de teren, iar producţia să n-o poată vinde cu mai mult de 2.000 de lei. Deci ies în pierdere. Din acest motiv, mai mult de jumătate dintre românii care au sub 5 hectare de teren vor să renunţe la pământ", a adăugat oficialul federaţiei.

România are o suprafaţă agricolă de aproape 14 milioane de hectare, dintre care aproximativ 9 milioane sunt terenuri arabile.

Cele mai citite

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă