9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClientii vanzatorilor de rulote au venituri peste medie

Clientii vanzatorilor de rulote au venituri peste medie

Piata romaneasca a caselor mobile si a rulotelor creste incet, dar sigur. Importatorii acopera toate regiunile tarii si comercializeaza produse pentru toate gusturile si buzunarele. Cele mai ieftine rulote (la mana a doua) au preturi cuprinse in palierul 2.000-5.000 de euro, iar cele mai scumpe (de lux) bat spre 70.000 de euro. Clientii-tinta ai vanzatorilor de case mobile sunt in primul rand persoanele cu venituri medii-mari si comerciantii ambulanti.

Casa de vacanta la purtator

Conditiile civilizate de cazare si preturile moderate, pe masura serviciilor oferite, sunt ingredientele necesare pentru reusita oricarei vacante. Cum hotelierii autohtoni au de multe ori tarife exagerat de mari, din ce in ce mai multi romani aleg sa-si petreaca zilele de concediu in case pe roti, amplasate in campinguri sau in locuri unde nu deranjeaza pe nimeni.
Detinatorii unor terenuri de 100-300 de metri patrati, situate la mare sau la munte, pot opta si pentru achizitionarea unor case mobile de vacanta. "Avem trei modele de case mobile, in suprafete de 17, 24 sau de 34 de metri patrati, complet echipate. Aceste case pot sta 3-6 luni la mare, 3-6 luni la munte. Clientul trebuie sa detina doar terenul pe care sa le amplaseze, pentru ca noi asiguram transportul, la prima livrare. Pentru aceste case nu este nevoie de autorizatie de constructie", a declarat Nicolae Oiesdean, directorul general al firmei RomCaravan, importatorul rulotelor si autorulotelor Adria. Oiestean spune ca in general clientii sai sunt persoane cu venituri medii si mari, familiste si cu cate 2-3 copii, care opteaza pentru achizitionarea unor rulote noi, cu care sa plece in vacanta prin Occident. "Preturile la campinguri sunt de 8-10 euro pe zi in extrasezon si de 15-35 de euro in sezon, deci merita", afirma Oiesdean.
Directorul RomCaravan este de parere ca vanzarile de rulote vor creste in cativa ani semnificativ, deoarece romanii vor incepe sa prefere acest mod de a face turism: "Inca nu avem o cultura pentru acest gen de turism, spre deosebire de alte state din Europa Centrala si de Est, cum ar fi de exemplu Polonia sau Ungaria, unde cererea pentru aceste vehicule este de zece ori mai mare". Pentru intervalul 2008-2009, reprezentantii Adria asteapta vanzari de peste o suta de rulote si autorulote pe an. Autorulotele, construite pe platforme Fiat, Mercedes-Benz si Renault, costa intre 42.000 si 69.000 euro, cu toate taxele incluse.

Drumurile proaste, inamicul nr. 1 al afacerii

Principalul inamic al unora dintre vanzatorii de rulote este nu puterea scazuta de cumparare a romanilor sau lipsa culturii pentru acest gen de turism, ci starea proasta a drumurilor. "Daca nu se repara drumurile in Romania, afacerea nu va merge foarte bine. Omul pleaca in excursie la manastirile din Bucovina si pana acolo a rupt rulota din cauza drumului prost", a declarat Gheorghe Techer, angajat al comerciantului transilvanean de rulote SC Vanuva SRL. Techer spune ca nu numai soselele, ci si campingurile din Romania lasa de dorit: "Nu sunt campinguri, iar in putinele locuri de acest gen, ma refer la campingurile de pe Litoral, nu exista conditii pentru turism, pentru ca nimeni nu investeste nimic". Oferta acestui vanzator de rulote este, de asemenea, variata; el comercializeaza rulote noi pentru turism si agrement, rulote second-hand si rulote comerciale (numai la comanda). Cel mai bine vanduta este rulota de 9.500 de euro, fabricata in 2002, care are toate dotarile necesare, mai putin aer conditionat. "Insa, daca un client doreste, putem aduce din import si cu aer conditionat", afirma reprezentantul firmei. Intr-o rulota pot locui 5-6 persoane.

15% din rulote, folosite ca birouri de firma

"Circa 70% dintre rulotele comercializate de noi sunt folosite in scopuri turistice. Rulotele sunt utilizate si ca birouri pentru firmele de constructii (cam 15% dintre ele), si ca puncte de lucru mobile pentru comerciantii ambulanti, care participa la diverse targuri", a declarat Nicu Colpos, directorul firmei SC Camperland Auto-Service SRL, din Darmanesti (Bacau). Clientii acestui comerciant (care isi importa marfa din Olanda) sunt, in general, oameni din clasa de mijloc, care fac comenzi pentru rulota dorita. Cea mai veche rulota, fabricata in 1990, costa 2.000 de euro, dar firma are in oferta si rulote de lux, al caror pret se ridica la 40.000-45.000 de euro. Pretul rulotelor second-hand variaza intre 4.600 si 5.450 de euro. O rulota la mana a doua fabricata in 1996 costa, de pilda, 4.600 de euro, fara TVA, si este dotata cu frigider (pe gaz), aragaz, chiuveta, are incalzire centralizata, toaleta fixa, terasa pentru cort, instalatie electrica, rezervor si pompa de apa.

Preturi rulote second-hand
    An fabricatie    Pret (euro)
    1990    2000
    1996    4.600-5.450 (fara TVA)
    2002    9.500

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă