Investițiile în soațiile de birouri din București fac din România cea mai atractivă piaţă din Europa Centrală şi de Est (ECE) pe acest sector. În 2015, Capitala a înregistrat cea mai mare suprafaţă de metri pătraţi închiriaţi din regiune, cu excepţia Varşoviei, a declarat, joi, Mihai Păduroiu, expert imobiliar la CBRE România, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.
”În 2015, au fost 70.000 de metri pătraţi închiriaţi în Bucureşti, cifră record faţă de celelalte capitale cu excepţia Varşoviei. Cred că este foarte important ca noi să transmitem mesajul că România este cea mai atractivă piaţă ca destinaţie de business din ECE. Avem în continuare sub 50% de metri pătraţi clasa A per capita faţă de orice altă capitală din Europa de Est. Chiriile în Bucureşti sunt cele mai mici din Europa de Est. Avem o dinamică foarte matură şi susţinută a cererii şi a creşterii de business local, a business-ului nou venit pe piaţă. În România se construieşte mult, suntem o piaţă deschisă, avem mulţi metri pătraţi de birouri de calitate şi ţinem piept unei cereri din ce în ce mai mari, sustenabile şi mature”, a precizat Mihai Păduroiu.
Cea de-a XV-a ediţie a conferinţei Realty, eveniment dedicat industriei imobiliare, a fost organizată, joi, în Capitală.
Structurată pe cele patru mari segmente ale industriei imobiliare – ‘birouri’, ‘retail’, ‘industrial’ şi ‘rezidenţial’, evenimentul s-a dorit o platformă pentru discuţii despre noile trenduri şi cele mai interesante subiecte ale industriei, precum şi pentru crearea unui mediu favorabil networkingului şi oportunităţilor de business.
Experţii prezenţi la conferinţă au precizat că este nevoie de personalizarea clădirilor dar şi a serviciilor pentru ca noile spaţii de birouri să fie atractive. Bucureştiul are totuşi un stoc de birouri mic faţă de necesitatea companiilor, în special din punct de vedere al amplasării şi al acreditării drept clădiri verzi.
Dezvoltatorii au spus că, în prezent, nu se poate vorbi de un profil al clientului, că există mai degrabă zone dedicate unor activităţi. Cele mai multe companii care doresc spaţii noi, de calitate, provin din zona bancară, IT, energie, utilităţi, avocatură. Clienţii au devenit mai pretenţioşi care ştiu ce vor şi vor în special calitate au spus reprezentanţii companiilor imobiliare.
Cu 17 proiecte ce au un volum record de aproximativ 350.000 mp de spaţii noi programate pentru finalizare anul acesta doar în Bucureşti, capacitatea de absorbţie a pieţei rămâne ridicată. Dezvoltatorii au cerut, cu acest prilej, o mai bună colaborare cu autorităţile locale pentru a avea proiecte cu infrastructură bună