EXCLUSIV RL 197 de transportoare blindate destinate Armatei Române vor fi produse la București

de Mihai Diac , 14 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 12:26, 14 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

197 de transportoare blindate model 8 x 8, destinate Armatei Române, vor fi produse la București, menționează un set de documente elaborat de Ministerul Apărării Naționale.

Documentele urmează a fi înaintate Guvernului, pentru a fi analizate și aprobate sub forma unei Hotărâri de Guvern.

Transportoarele vor fi produse de o societate mixtă în care vor fi parteneri Uzina Mecanică București (cu experiență în domeniul tancurilor) și compania General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. Uzina Mecanică București este filială a Companiei Naţionale ROMARM.

Transportoarele vor fi model Piranha 5. Lotul cumpărat de MApN, pentru Forțele Terestre ale României, este de 227 de vehicule. Dintre acestea, primele 30 vor fi produse integral de firma străină iar o serie de angajați români se vor instrui în străinătate pe parcursul producerii acestora.

Ulterior se prevede "integrarea şi producerea în România a 197 de transportoare 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5, precum şi fabricarea în România a următoarelor subsisteme: sistemul de protecţie balistică şi antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicaţii şi informatică,  aparatura de ochire şi observare şi sistemele de senzori".

Noile transportoare Piranha 5 trebuie să fie interoperabile cu cele 31 de transportoare Piranha III C, deja intrate în dotarea Armatei Române și aflate în dotarea Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est  (MND-SE). Prin intrarea în dotare și a transportoarelor Piranha 5, brigada multinațională va fi complet operaționalizată.

Societatea mixtă care se va înființa la București trebuie să fie în măsură să producă transportoare  8 x 8 model Piranha 5, să modernizeze transportoarele Piranha III C deja aflate în dotare și să producă, ulterior, transportoare blindate 4 x 4.

Comentarii

 • Ionutz

  15 noiembrie 2017 23:26

  De ce la București....și nu la Moreni ? Automecanica Moreni are tradiție și experiență in construcția acestui tip de autovehicul militar. Nu a construit tancuri doar TAB.uri.Ce interese financiare private guvernează peste peste Romanian Army ???

  raspunde comentariului
 • Tractoristu

  15 noiembrie 2017 1:47

  Mai tot ce-a fost bun in Romania a fost distrus de banditii lui Iliescu, inclusiv Tractorul Brasov, Hidromecanica, Santierele Navale vandute pe 2 bani la coreeni. Ne miram ca TAB-urile astea inca merg...dar cine stie cand vre-un SRI-st din systemul mafiot il va face bani de buzunar la Monte Carlo. Trebuie mare vigilenta, putere de caracter si unire ca sa le dai peste labele jegoase ale securistilor lacomi ce nu se mai dau in laturi de la nimic = chiar si ZIARUL ROMANIA LIBERA poate sa pateasca ca NASUL-TV 3 saptamani in bezna. ..ramane numai LUPTA SI UNIRE, scapati de jigodiile de turnatori acoperiti dintre voi si faceti public totul in strada ca Malin Bot. LA LUPTA ROMANI !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  14 noiembrie 2017 20:46

  Iar cel mai interesant lucru ar fi o arma electromagnetica, cu microunde, cu un emitator de cativa Kw, cu frecventa reglabila, capabila sa zapaceasca orice dispozitiv electronic. Ma tem ca se va dovedi extrem de necesar.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  14 noiembrie 2017 20:40

  Ia sa faca si institutul meu... o analiza. In alte poze am vazut ca are o puscutza, ca altfel nu pot ca sa-i zic, de calibru cam mic si cu teava cam scurta. Tare ma tem ca trebuie umblat la turela si montate alte chestii. Cum ar fi rachete antitanc dirijate laser sau termic, cu o constructie mai speciala, adica doua incarcaturi de lupta intr-una singura, prima zapacind armura reactiva, iar a doua dand gaura in blindaj. La fel de interesante ar fi niste rachete antiaeriene sau 2 mitraliere de calibru mare, cu cadenta foarte mare de tragere, controlate atat electronic, cat si manual, capabile sa traga cu munitie perforanta si incendiara, arma extrem de eficienta pentru diverse chestii-socoteli. Adica de inarmat zdravan, atat pentru lupta terestra, cat si pentru aparare antiaeriana. Cu ceva bataie de cap cred ca se poate. Si poate un mic radar, care sa vada la vreo 20 de km, de jur-imprejur, pentru sistemul antiaerian. Cine stie, poate sa fie o platforma pe care se pot monta si alte treburi.

  raspunde comentariului
 • ce idiotzi, ce tzigani fara tzara! Nicolaie Malaxa SAR anti oltenii satanici ai ceaushului antiroman

  14 noiembrie 2017 20:00

  !Ca peste tot in lumea civilizata - RATIONALA, satanishti!, fara nume si tzara, salbatici si nelegiuitzi, in afara lumii civilizate si fara niciun viitor in EUROPA! - sabotori ai ROMANIEI in tot si toate! - astea se fac cel mai eficient pe linga un mare combinat siderurgic, care poate face si oteluri speciale, in alta parte decat la rusii din dimbdiobOVitza, tradatorilor! - chiar si in BRAILA, cretinetzi! Blestem de la Dumnezeu cel viu care vede si aude sa cada pe voi si pe tot neamul vostru adormit si viitor, ca si pe "biseirca voastra rromina SATANISTA, moarta pe veci sa va inghita in nem spurcat!. AMIN,

  raspunde comentariului
 • parere

  14 noiembrie 2017 16:11

  Bravo.....Felicitari...Interesant cine a sprijinit ...e roman adevarat.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  14 noiembrie 2017 15:45

  AS FI FOARTE FERICIT, DACA S-AR REINTRODUCE STAGIUL MILITAR OBLIGATORIU IN ROMANIA. ESTE MAI MULT DECAT NECESAR.

  raspunde comentariului
  • Dinel

   14 noiembrie 2017 23:49

   Am facut armata in 98 si sunt de parere ca e pierdere de vreme umilinta. Mi-am pierdut respectul fata de armata acolo. O gasca de hoti si atat. Nici vorba de onoare si patrie. Nu stiau cum sa mulga soldatii si atat. Banuiesc ca tu esti apevist. Mai pune-ti pofta in cui.

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  14 noiembrie 2017 15:41

  Este o veste foarte buna. Eu as vrea sa fabricam si tancuri in Romania, dupa patentul celor mai puternice tancuri americane. Daca am avea o mie de astfel de tancuri, le-am invata limba maghiara, ca sa nu mai fim sacaiti de vecini.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 noiembrie 2017 13:35

  Mai Deac ,ala-i TAB -ul lui nea Nicu !!.O linie de fabricatie transportoare blindate nu se face peste noapte si nici fraieri care sa se ingramadeasca sa se angajeze . Au distrus Abramburica si Morga scolile profesionale ,scolile de maistri ,cu cine vrei sa lucrezi ??,azi ies din scolile lui VAIDEIEI doar semianalfabeti ,cocalari si pupeze.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design