21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieBERD şi-a revizuit estimările privind avansul economiei româneşti

BERD şi-a revizuit estimările privind avansul economiei româneşti

Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,6% până la 4,2%, şi cu 0,6 puncte procentuale pentru anul viitor, de la 4,2% până la 3,6%.

BERD susţine că relansarea economiei continuă în majoritatea ţărilor în care investeşte, dar persistă riscuri din cauza tensiunilor comercial globale, a nivelul ridicat de îndatorare a companiilor şi a instabilităţii geopolitice. BERD se aşteaptă ca economiile în care investeşte să înregistreze o creştere de 3,2% în 2018 şi 2,6% în 2019, în ambele cazuri prognozele fiind revizuite în jos ca urmare a încetinirii economiei Turciei.

“Bulgaria înregistrează performanţe bune, la fel ca şi România, în pofida unor semne de supraîncălzire”, subliniază BERD.

Instituţia financiară avertizează însă că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord cu privire la comerţ şi investiţii ar afecta cel mai mult ţările din Europa de Sud-Est din regiunile în care BERD investeşte.

“Cumulat, impactul economic al unui Brexit fără acord este preconizat să fie cel mai mare pentru economiile din Europa de Sud-Est, în principal prin întreruperea legăturilor comerciale cu Marea Britanie şi alte economii avansate din Europa, a impactului asupra procesului de reformă şi a reducerii fondurilor europene structurale şi de coeziune”, avertizează BERD.

În pofida revizuirii, BERD este mai optimist decât Fondul Monetar Internaţional cu privire la perspectivele economiei româneşti. La începutul lunii octombrie, FMI şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti până la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în primăvară, preconizând că în 2019 România urmează să înregistreze o creştere economică de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în aprilie.

În schimb, Comisia Naţională de Prognoză mizează pe o creştere a PIB de 5,5% în 2018, urmată de creşteri de 5,7% în 2019 şi 2020 şi de 5% în 2021.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă