14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăEconomie3 măsuri financiare recente care încurajează folosirea cardului în România

3 măsuri financiare recente care încurajează folosirea cardului în România

Conform estimărilor recente, românii folosesc cardul pentru a-și plăti cumpărăturile doar în proporție de 37%, în ciuda faptului că populația activă a României deține în jur de 16,6 milioane de carduri.

Se pare că, în ciuda scăderii comisioanelor bancare, atât pentru utilizatori, cât și pentru comercianți, românii sunt încă reticenți când vine vorba despre a nu plăti cu cash. Diferențe notabile se observă și între obiceiurile persoanelor care locuiesc în zone urbane și dețin cel puțin un cont bancar și cardul aferent și între cele ale persoanelor din zonele rurale. Iată 3 măsuri care încurajează educația financiară în acest sens:

 

1. Schimbarea datei pensiilor și virarea mai rapidă în conturi
 

Încă din luna mai 2018, Guvernul a anunțat că va schimba data de plată a pensiilor începând cu luna iulie. Dacă în trecut, acestea erau plătite în intervalul 9-28 în fiecare lună, în prezent toate pensiile sunt achitate până în data de 15 a fiecărei luni.

 

Pensia se plătește fie la domiciliul beneficiarului, prin Poșta Română, fie în contul bancar sau pe card, indiferent de banca emitentă. Cei care aleg a doua modalitate de plată au avantajul de a primi banii direct în cont și posibilitatea de a verifica plata acestora prin serviciile de online sau internet banking sau prin interogarea directă la bancomat.

 

2. Plata întreținerii direct în contul asociației de locatari
 

Pentru oricine plata întreținerii poate fi o corvoadă nu doar de ordin financiar; dacă în trecut întreținerea se plătea doar la ghișeu, între anumite ore, în funcție de programul stabilit de fiecare asociație de locatari, respectarea acestui program nu mai este acum obligatorie pentru nimeni, pentru că toate asociațiile au datoria legală de a deține un cont bancar pentru încasarea acestor plăți.

 

Această obligație legală de a le oferi locatarilor posibilitatea de a plăti întreținerea online sau la ghișeul băncii vine la pachet și cu aceea de a le prezenta, trimestrial, situația încasărilor și a plăților, pentru a preveni astfel cheltuirea frauduloasă a banilor.

 

3. Posibilitatea de a retrage numerar de la comercianți
 

Deși posibilitatea de a retrage numerar de la comercianții care folosesc POS a fost reglementată încă de anul trecut, nu toate magazinele, benzinăriile sau alți furnizori de produse o pun la dispoziția clienților.

 

În orice caz, ca deținător de card, ar trebui să știi că, dacă ai nevoie de cash, nu este obligatoriu să parcurgi drumul până la bancomat și că ai această variantă. Limita pentru astfel de retrageri este de 200 de lei, însă punerea la dispoziție a serviciului depinde de termenele, condițiile și politica fiecărui comerciant.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă