16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăCulturăUn spectacol educativ la Centrul Educativ Buziaș - „Cirque du vérité”

Un spectacol educativ la Centrul Educativ Buziaș – „Cirque du vérité”

Următorul eveniment din cadrul proiectului este o reprezentație a spectacolului „Cirque du vérité”, produs de Teatrul Re-Act, în data de 14 iulie 2018, ora 19:00, la Studio Act Oradea, str. Crinului, nr. 2. Accesul la spectacol este GRATUIT.


Una din reprezentațiile spectacolului a avut loc la Centrul Educativ Buziaș, unul din singurele două centre de reeducare (fostele școli de corecție) care mai sunt la noi în țară. La Buziaș am găsit o echipă de educatori dedicată reintegrării în societate a tinerilor încarcerați. La Buziaș am găsit tineri foarte sensibili, care își ascund emoțiile și identitatea reală din nevoia de a se proteja. La Buziaș am găsit tineri exact ca și noi, cu care am vorbit în engleză și în franceză după spectacol, tineri foarte bucuroși că iau parte la acest spectacol. La Buziaș ne-am (re)găsit, într-un fel, pe noi. Despre experiența noastră vom discuta într-un articol viitor, pentru că aici este vorba de ce au simțit cei de acolo. Mai jos cităm integral un articol scris de unul din tinerii încarcerați la Buziaș, care sperăm să vă releve anumite aspecte legate de proiectul nostru și de felul în care el are un rol activ în combaterea abuzurilor sexuale prin cultură.

 

Combaterea abuzurilor sexuale prin cultură

 

 

În data de 08.06.2018, în interiorul CENTRULUI EDUCATIV BUZIAȘ s-a desfășurat un spectacol realizat de Asociația „MISE EN SCENE”, spectacolul numindu-se „Cirque du vérité”. Scopul Asociației „MISE EN SCENE” urmărește combaterea infracțiunilor de abuz sexual asupra copilului, precum și exploatarea în scopuri sexuale a copiilor, dar și informarea cu privire la gravitatea expresiilor unor astfel de fapte antisociale.

 

După spectacol s-au purtat discuții în grup, urmărindu-se atât de către reprezentanții asociației, cât și de către personalul C. E. Buziaș, înțelegerea informațiilor transmise.

 

Analizându-se opiniile a 60 de persoane internate, s-a ajuns la părerea că reprezentații asociației „MISE EN SCENE” salvgardează din mâinile abuzatorilor copiii, prin diferite scenete, spectacole, dar și prin insuflare a simțului civic, precum și a sentimentelor de echitate, fraternitate și iubire.

 

Spectacolul „Cirque du vérité” a fost un spectacol cu scopul de a produce o metamorfozare în bine comportamentul persoanelor private de libertate care au fost prezente.

 

Actorii spectacolului „Cirque du vérité” au fost extrem de bine pregătiți, cu o tematică obiectivă, jovială și, totodată, pe înțelesul tuturor. Nu în ultimul rând, reprezentanții Asociației „MISE EN SCENE” au avut un vocabular elevat, elocvent, etalând diferite emoții, cum ar fi:

–        Iubire

–        Bunătate

–        Empatie

–        Sinceritate și dezamăgire

 

De ce dezamăgire? Pentru că, deși reprezentații asociației salvgardează copii prin diferitele lor proiecte de informare a populației, sunt firi foarte emotive, deoarece de-a lungul timpului, reprezentanții Asociației „MISE EN SCENE” au avut multe reprezentații de acest gen în care majoritatea dăților au fost plăcut surprinși de unele răspunsuri, dar și dezamăgiți de lipsa simțului civic și de gândirea oarbă cultivată de propriile anturaje anti-sociale ale persoanelor internate. ”

 

                                                                                   Bulacu Darius

 

Ef(f)ect-Af(f)ect” este o iniţiativă a Asociației Mise en Scene și a trupei independente de teatru Re-Act, împreună cu Centrul Pentru Identitate și Promovare Culturală. Proiectul îşi propune o formă de teatru educativ, a cărui spectacol are ca temă – ABUZUL SEXUAL; sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul, în urma reprezentațiilor, cu participarea unui psiholog cu rol de moderator. Proiectul reunește o paletă largă de instituții și asociații, de la teatre de stat și instituții media cu renume, la organizații care combat în mod activ violența sexuală și domestică și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă