20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăCultură”Întuneric și lumină: incursiuni în cântul vlah de-a nordul și de-a sudul...

”Întuneric și lumină: incursiuni în cântul vlah de-a nordul și de-a sudul Dunării”

Trupa de acompaniament a Alinei Ciolcă  este alcătuită din Adrian Chepa (percuție, bass, drâmbă) și Bogdan Bîngă -chitară electrică.

Alina Ciolcă este absolventă a Facultății de Limbi Străine a Universității București, dar a absolvit și Facultatea de Științe Politice, secția de limbă franceză, ca șef de promoție.(2011). A participat la numeroase conferințe științifice naționale și internaționale și la lucrări de specialitate publicate în domeniul Știintelor Politice și al limbilor Străine. Alina este, de asemenea, absolvent al Școlii Populare de Arte Constanța, secțiile canto muzica ușoară și pian tehnic (orgă)

Alina Ciolcă

Alina Ciolcă a început să cânte la o vârstă fragedă, căutând mereu să exprime emoție pură intr-un stil vocal foarte personal, experimentând diverse contexte muzicale, de la participări la concursuri de muzică ușoară la festivaluri de blues, jazz, la trupe rock și chiar heavy-metal. Din 2016, este membru fondator al grupului de blues-rock/roots-rock Dusty Ride, alături de care a cântat în numeroase festivaluri naționale și internaționale de blues și rock, dar și în emisiuni radio și TV. Albumul de debut Dusty Ride, intitulat „Dawn” , a fost lansat în ianuarie 2019 și conține 7 compoziții proprii scrise colectiv de toți cei patru membri ai trupei, pe versuri scrise de Alina. Din 2018, ea a inițiat un proiect solo de muzică tradițională reinterpretată, materializat într-un album bilingv inititulat „entitled ”Îngân lumea – despre blues și cântări tărăgănate”/ ”A chant of worlds – a blend of blues and songs with a drawl”  – lansat în aprilie 2019.

Bogdan Bîngă, chitarist autodidact, a învățat să cânte la chitară la vârsta de 17 ani. Chiar dacă a urmat o altă formare academică și respectiv carieră profesională, absolvind Facultatea de Construcții din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, el nu și-a abandonat pasiunea pentru muzică, cântând în diverse trupe de folk, rock, blues. Din 2018, este membru al proiectului Alina Ciolcă & Band, unde cântă la chitară electrică și chitară slide și creează rearanjamente inovative pentru cântece arhaice tradiționale.

Adrian Chepa  este un muzician extrem de versatil și experimentat, un poli-instrumentist în adevăratul sens al cuvântului. A absolvit Școala Militară de Muzică și a făcut parte din numeroase proiecte muzicale, de la rock progresiv, rock alternativ, etno-rock, reggae și blues, la trupe foarte cunoscute ca Spitalul de Urgență și Mike Godoroja & The Blue Spirits. Alături de colegii din trupele Liverpool (grup de tribut Beatles) și Theo & The Wristband (grup de tribut Frank Zappa), Adrian a cântat la festivaluri internaționale în afara țării, unde a primit reacții excelente atât din partea publicului, cât și a criticilor, și anume : Beatle Week 2012 (festival de tribut Beatles în Liverpool, UK) și Zappanale 2017 (festival de tribut Frank Zappa în Doberan, Germania).

Alina Ciolcă şi trupa sa

”Studiind un field-holler (un cântec de muncă afro-american, gen care stă la baza blues-ului), m-a izbit apropierea lui de doina maramureșeană, atât ca linie melodică cât și ca interpretare. În paralel, avusesem ocazia să observ în folclorul tradițional aromân structuri muzicale și tehnici de cânt chiar identice cu cele prezente în blues și în muzica tradițională afro-americană. Asta m-a făcut să îmi asum provocarea de a descoperi și celelalte dialecte (lingvistico-muzicale) sud-dunărene, despre care recunosc că auzisem doar la școală, pentru a le aduce apoi pe toate la lumină într-o oglindă conceptuală coerentă și o interpretare actualizată care să păstreze însă elementele de cânt tradițional. Pentru că, dincolo de a aduce în fața publicului (încă) un proiect muzical de nișă, am vrut ca el să spună o poveste și să reveleze un patrimoniu cultural și etno-lingvistic autentic despre a cărui existență nivelul de cunoaștere este din păcate foarte scăzut.”, ne spune Alina despre începuturile proiectului său din care face parte și concertul ”Întuneric și lumină”.

”Proiectul pe care îl punem în scenă constă într-un fusion între muzica tradițională afro-americană de la rădăcinile blues-ului si folclor vlah, în cele patru dialecte istorice ale limbii române : cel nord-dunărean – daco-român (româna standard) și cele trei sud-dunărene (aromân, meglenoromân și istro-român), explorând convergențele sonore și tematice, empiric descoperite, dintre aceste lumi aparent îndepărtate spațio-temporal.”

Concertul va prezenta, în premieră și un videoclip realizat de Alina pentru una dintre piesele alese în acest proiect(Chitu Mila). Clipul a fost filmat în comuna Cerna (jud. Tulcea), unde trăiește singura comunitate compactă de meglenoromâni din țară. 

Concertul ”Întuneric și lumină” este centrat pe promovarea armoniilor și poveștilor din folclorul vlah, dar va cuprinde mai multe elemente din conceptul general denumit world-music,.

Unul dintre momentele spectacolului este rezervat cunoscutului artist și cercetător Grigore Leșe.

Pe scenă, vor urca, alături de Alina Ciolcă & Band, ansamblul de dansuri tradiționale megleno-române ”Altona”, Cristian Chiriac-vocalistul de la Iarba Fiarelor și actrița Anca Constantin(a colaborat ca voce cu Alexandru Andrieș, cântă în spectaole de teatru muzicale) care va prezenta, în acord cu conceptul spectacolului, câteva cântece străvechi aromâne.

În concertul ”Întuneric și lumină” veți descoperi cânturi în aromână, meglenoromână și istroromână, care fac parte din patrimoniul muzical al romanității orientale reunite și reconstituite, redate istoric sub conceptul generic  de „cânt vlah.

Parteneri media : Radio Seven, Radio România Cultural, Sunete, The Romanian Journal, „Remix” (TVR3), Zile și nopți, Asociația Culturală Flower Power

Biletele la concert pot fi  achiziționate de la Casa de bilete a Teatrului Național din București și on-line de pe mystage.ro, https://www.mystage.ro/bilete/Alina_Ciolca_ _Band_-_Intuneric_si_lumina-2225?af=15/#/r=12828

Cele mai citite

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Prins în timp ce comercializa peste 2 kilograme substanță cristalină 4-MMC

La data de 10 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au decis să...
Ultima oră
Pe aceeași temă