EUROVISION 2013: Au fost alese melodiile ce vor concura în semifinale. Robert Turcescu şi trupa sa, printre finalişti

de Rl online , 15 februarie 2013
EUROVISION 2013: Au fost alese melodiile ce vor concura în semifinale. Robert Turcescu şi trupa sa, printre finalişti

Un număr de 32 de melodii s-au calificat pentru selecţia naţională Eurovision 2013, printre cei care vor concura în semifinale numărându-se Renee Santana, nepoata lui Carlos Santana, Elena Cîrstea, Robert Turcescu şi trupa sa, Natalia Barbu, Electric Fence, Luminiţa Anghel şi Tudor Turcu, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă, după un tur de forţă prin ţară - Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova - unde s-a desfăşurat preselecţia pieselor înscrise în concursul Eurovision 2013, joi, juriul a încheiat cea de-a doua şi ultima zi de audiţii la Bucureşti.

Dintre cele 32 de melodii calificate, telespectatorii împreună cu juriul de specialişti vor alege, pe parcursul a două semifinale (23 şi 24 februarie), melodiile care vor concura apoi în finala de pe 9 martie. Toate cele trei spectacole - semifinalele şi finala vor fi transmise în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro.

"Deşi iniţial am anunţat un număr de maxim 28 de piese pentru semifinalele Eurovision, calitatea melodiilor înscrise în preselecţie a determinat juriul să accepte un număr mai mare. Vor fi 32 de melodii care se vor întrece în semifinale, din fiecare semifinală calificându-se apoi câte 6. Toate cele 32 de melodii vor putea fi ascultate şi vizionate de fanii Eurovision pe www.tvr.ro/eurovision începând de luni, 18 februarie", a declarat Dan Manoliu, manager de proiect Eurovision, imediat după încheierea preselecţiilor.

Nepoata lui Carlos Santana - Renee Santana -, Robert Turcescu şi trupa, Luminiţa Anghel, Elena Cârstea, Electric Fence, Tudor Turcu, Cezar Ouatu, Alin Văduva, Andrei Leonte, Narcis Iustin Ianău se numără printre cei pe care telespectatorii îi vor vedea pe scena concursului Eurovision 2013.

Citeşte şi: VIDEO. Robert Turcescu, Naomi şi Elena Cârstea s-au înscris la Eurovision. Vezi cum CÂNTĂ Turcescu!

Printre cei care s-au înscris în concursul Eurovision, care au participat la preselecţii, dar nu s-au calificat, se numără: Raluca Ocneanu, Irina Tănase, AG Weinberger, Ralflo, Daniel Robu, Maria Buză, Tiptil, Andreea Lazăr.

Totodată, Lora a anunţat organizatorii că nu poate fi prezentă la audiţiile live din cauza unei probleme de sănătate, renunţând astfel la participarea la concursul Eurovision. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Tavi Colen, care nu s-a prezentat la audiţiile de joi. Cu toate că Luis Lazarus a fost prezent la TVR pentru a o susţine pe iubita lui la audiţiile pentru Eurovision, acest lucru nu a fost de bun augur pentru Andreea Lazăr, care nu s-a calificat.

O surpriză a fost prezenţa, la audiţiile de la Bucureşti, a Mariei Buză, Floarea din emisiunea "O dată-n viaţă" de la TVR 1. Ea şi-a prezentat melodia "Tinereţea mea", în cea de-a doua zi de audiţii la Bucureşti, dar folosindu-şi numele Maria Pătraşcu, a fost recunoscută abia când a apărut, dezinvoltă, în trening, în faţa juriului. Anthony, care a participat şi anul trecut la selecţia Eurovision, a venit anul acesta cu două piese la audiţii.

Câştigătorii "X Factor" Andrei Leonte şi Tudor Turcu au participat la audiţiile pentru Eurovision, Andrei Leonte înscriind în concurs trei melodii. Cezar Dometi şi Irina Tănase, concurenţi cu prestaţii live foarte apreciate în spectacolele de descoperire de voci de la noi, au concurat la preselecţiile pentru Eurovision de la Bucureşti.

Contratenorul Cezar Ouatu a interpretat o melodie a compozitorului Cristian Faur, care semnează, împreună cu Elena Cîrstea, melodia acesteia din urmă în concursul Eurovision.

Din cele 148 de melodii înscrise, 104 au intrat în preselecţiile de la Bucureşti din 13 şi 14 februarie, restul fiind audiate de juriul de specialitate la Studiourile Teritoriale ale TVR. Selecţia naţională Eurovision 2013 a stârnit mare interes şi în afara României. Interpreţi şi compozitori din Marea Britanie, Turcia, Israel, Suedia sau Franţa au înscris melodii pentru concursul din România.

TVR va dedica, şi anul acesta, două zile semifinalelor (23 şi 24 februarie), la fiecare dintre acestea urmând să participe 16 melodii. Cele mai bune şase din fiecare semifinală, alese de juriul de specialitate, dar şi prin voturile telespectatorilor, vor intra în faza finală. Ponderea televotului este de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.

Selecţia naţională Eurovision va fi prezentată anul acesta de "varianta românească"a celebrei trupe suedeze ABBA. Paula Seling, Andreea Bănică şi Ovi, împreună cu actorul Marius Rizea vor recompune grupul ABBA şi vor prezenta spectacolele din 23 şi 24 februarie (semifinalele), precum şi finala din 9 martie a concursului Eurovision.

Concursul Eurovision 2013 se va desfăşura pe 14, 16 şi 18 mai, la Malmo, în Suedia.

Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

European Broadcasting Union este o asociaţie cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiţiei Eurovision. EBU reuneşte în prezent 74 de televiziuni din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Din EBU face parte şi Televiziunea Română.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa "Zaleilah".

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design